Hejtman Martínek ke korupci v ČSSD: Bojovat proti vlastním je těžká zkouška

15.01.2012 14:22

ROZHOVOR Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjadřuje zejména k aktuální kauze s nahrávkami bývalého místopředsedy KV ČSSD Miroslava Petržílka a zamyslel se i nad tím, proč už nebude usilovat o post hejtmana a kdo by ho na jeho postu šéfa kraje mohl nahradit.

Hejtman Martínek ke korupci v ČSSD: Bojovat proti vlastním je těžká zkouška
Foto: archiv
Popisek: Senátor Radko Martínek.

U vás v Pardubickém kraji to teď vře, média zásobují kauzy s nahrávkami, co se vlastně stalo?

Stalo se to, že na schůzkách, které měl jeden významný podnikatel, pan Joska, s naším významným členem panem Petržílkem, bývalým místopředsedou krajského výboru ČSSD, došlo k nahrávkám, na kterých měl pan Petržílek požadovat po panu Joskovi nějaké peníze a služby.

Pan Petržílek je prý v Pardubickém kraji místním bossem…

Nevím, jestli bych řekl místním bossem. Je to člověk, který byl v ČSSD od jejího založení, v té části, ve které žije, má určitě vliv, takže může být jistě považován za vlivného sociálního demokrata. Nicméně funkcí se vzdal a v této chvíli nemám informaci, jestli je i nadále členem, protože krajský výbor ho vyzval, aby pozastavil své členství, nebo z ČSSD vystoupil.

Do té doby, než se spustila tato kauza, jste pana Petržílka jako kolegu z ČSSD respektoval?

On byl místopředseda strany, pracovní schůzky jsme s ním měli běžně. Soukromě jsem se s ním prakticky nestýkal, až do minulého roku, kdy byl těžce nemocen a kdy nakonec i já jsem byl nemocen, takže jsem sledoval z nemocnice jeho boj o život, a když jsme se z nemocnice vrátili, tak jsem ho jednou u něj doma navštívil.

A pan Petržílek požadoval peníze pro sebe, nebo pro ČSSD?

Mně se na to špatně odpovídá, protože jsem tu nahrávku neviděl, takže mohu usuzovat jen z toho, co se objevilo veřejně nebo na co se dotazují různí lidé. Pozoruhodné na tom je, že zřejmě tu nahrávku nebo její obsah zná kdekdo. Z tohoto ale mohu usuzovat, že peníze chtěl pro sebe. 

Jak a kdy jste se o nahrávce dozvěděl vy?

Dozvěděl jsem se o tom v situaci, kdy za mnou přišel pan podnikatel Joska a oznámil mi, že je vydírán, že jsou po něm požadovány peníze, že toho má dost a že to má nahrané. Na to jsem mu sdělil, že jestli to má nahrané, jsou jen dvě možnosti: buď s tím půjde na policii, nebo mi tu nahrávku nechá a půjdu s ní na policii já. Druhý den jsme ho ještě vyzval písemně, aby s tím urgentně šel na policii, což on učinil a zhruba za týden mi oznámil, že to bylo nahlášeno.

Vy jste zaregistroval nějaký náznak, že by pan podnikatel Joska za to, že vám nahrávku poskytne nebo ji neuveřejní, něco chtěl?

Ne, nic takového nepadlo. Náš rozhovor nebyl příliš dlouhý, on mi řekl obecnou informaci, co na nahrávce je, a pak jsme mluvili o tom, co jsem říkal, že buď nahrávku nechá mně a já ji předám policii, nebo ji na policii odnese on.

V médiích se proslýchá, že pan Petržílek na té nahrávce říká, že potřebuje peníze pro nějakého pana Tichého, což je někdo z vašeho hejtmanství. Připouštíte, že tam taková dráha mohla existovat?

Podle toho, co se objevilo v médiích, ho tam skutečně často zmiňuje. Je to můj náměstek, který má na starosti investice, zejména stavební investice. To je samozřejmě věc, která je velmi důležitá, ale pokud se jde o kolegu Tichého, nemám žádné indicie, že by něco takového bylo.

Věříte mu?

Myslím, že není důvod, proč bych mu v této chvíli neměl věřit. Všechno, co on doposud činil, směřovalo k tomu, aby se zprůhlednily zakázky, jsou zde ostatně konkrétní výsledky. Za dobu, co jsme tam my, proti projektovaným cenám byly konečné ceny zhruba o tři čtvrtě miliardy nižší, to znamená je evidentní, že se šetřilo, a navíc zakázky jsou zadávány jednokriteriálně, takže na cenu.

To je dobrá zpráva, ale přesto – pan Tichý se údajně měl nějakou dobu ucházet o post hejtmana, protože vy kandidovat nebudete, a kandidaturu vzdal. Není vám to podezřelé?

Že kandidaturu vzdal, to nevím, to jsem takto neslyšel, mně to takto nesdělil, jestli se bude ucházet o hejtmana, nebo nebude, jestli bude dále kandidovat, to v této chvíli určitě nevím a bude se o tom rozhodovat na orgánech pardubického okresu, ale o tom, že by vzdal kandidaturu, o tom skutečně nic nevím.

Vyvodil jste z této situace nějaké závěry, opatření nebo třeba poučení pro sebe sama?

Zcela určitě. Opatření musela následovat. To první a podstatné bylo, že jsem vyzval pana Josku, aby nahrávku odevzdal policii, s policií úzce spolupracujeme, snažíme se, aby všechny informace, které potřebuje, měla bezprostředně. Hned druhý den jsem nařídil kontroly, v této chvíli probíhají na krajském úřadě kontroly všech těchto zakázek.

Jaké máte signály z těch kontrol?

Výsledky odevzdáváme policii, takže záleží na ní, jakým způsobem to vyhodnotí, nicméně v tuto chvíli nemám od kontrolních orgánů signál, že by tam bylo něco závažného v nepořádku.

Už nechcete být hejtmanem. Proč?

Důvod je prostý, pro mě ovšem bohužel složitý, protože regionální politika a vůbec regiony, to je můj život, ale život je takový. Mám dědičnou nemoc, která mě přivedla až na transplantaci ledviny v minulém roce, prakticky polovinu loňského roku jsme strávil v nemocnici. A závěr lékařů, když jsme s nimi konzultoval své možnosti, je jednoznačný – dodržovat životosprávu, a pokud možno neprocházet velkými stresy. A funkce hejtmana je bohužel obojí.

Na druhou stranu ale míříte do Senátu, tam by to bylo lepší?

To je samozřejmě taky těžká práce, ale je jiná. Práce hejtmana je manažerská funkce, kdy řídíte obrovský podnik, v němž máte řadu organizací, školy, nemocnice a tak dále. Tam je stres na denním pořádku a životospráva prakticky žádná. Senát je o něčem jiném – tam si můžete práci naplánovat. A hlavní důvod, proč se o Senát ucházím, je to, že celou dobu pracuju pro region a rád bych pracoval dál.

Objevila se v médiích zpráva, že byla zveřejněna jakási výzva předsedů okresních organizací ČSSD, co to vlastně je?

Je to pochopitelná reakce na kauzu, která se u nás teď děje. Jedna z těchto reakcí je, že předsedové jednotlivých okresních organizací hledají někoho, kdo není spojen s touto kauzou a kdo má budoucnost před sebou. Mají pocit, že se musí poměry v ČSSD změnit a jako jeden z návrhů, kdo by mohl být mým následovníkem, navrhli doktora Netolického.

Panu Netolickému je asi 30 let, není příliš mladý na hejtmana?

Mladý samozřejmě je, ale je otázka, jestli je to výhoda, nebo nevýhoda. V té situaci, ve které teď u nás jsme, si myslím, že je to spíš výhoda. On se mnou dlouho spolupracoval, snažil jsem se mu předat všechny vědomosti, které jsem načerpal, a mám-li posuzovat jeho pracovní  a odbornou připravenost, tak zcela jistě připraven je. Funkce hejtman samozřejmě není jen o odborné způsobilosti, ale to už si musí vybojovat on sám.

Vědí v ústředí ČSSD o tom průšvihu s nahrávkou, ve kterém je možná smočen, byť zatím neobviněn, i blízký člověk hejtmana, tedy váš? Jak se to v rámci strany řeší?

Vedení ČSSD je samozřejmě informováno. Jsem přesvědčený a pevně doufám, že můj náměstek své chování obhájí, ale každá taková věc má nepříjemný dopad na ČSSD a pro mě osobně je to těžká životní zkouška, protože bojovat proti svým lidem je skutečně těžká zkouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …