Gilar (ČSSD): Hejtman Martínek trpí za mou mediální neobratnost. Omlouvám se a rezignuji

08.01.2012 12:08

Oznámení rezignace předsedy OVV ČSSD v Pardubicích.

Gilar (ČSSD): Hejtman Martínek trpí za mou mediální neobratnost. Omlouvám se a rezignuji
Foto: naskraj.cz
Popisek: Bývalý předsedsa OVV ČSSD Pardubice Zdeněk Gilar

Dne 7.1.2012 vyšel v pardubické příloze deníku MFDnes článek „Hejtman Martínek kšeftoval s dotací za volitelné místo na kandidátce“, ve kterém se spekuluje o tom, že hejtman Pardubického kraje Radko Martínek čelí vážnému podezření, protože podle tajně pořízené nahrávky bývalého místopředsedy krajské ČSSD Miroslava Petržílka nabízel za volitelné místo na kandidátce ČSSD získání dotace.

"Obchod" se měl týkat třiapadesáti milionů korun pro autobusové nádraží v Lázních Bohdaneč. Podle redaktorů MFDnes měl hejtman zařídit na tuto investici evropskou dotaci za volitelné místo na kandidátce pro svitavského kandidáta Václava Neubauera. Důkazem pro toto nesmyslné tvrzení pana Petržílka měly být i moje odpovědi, které jsem telefonicky poskytl na dotazy redaktora Půlpána dva dny před tím.

Citace mých slov, uvedené v článku, jsou však nepravdivé, zkreslené a vytržené z kontextu. Je pravdou, že jsem řekl, že (podle jedné z několika původních úvah) jsem měl být na volitelném místě, ale nikoli, že jsem toto místo kolegovi Neubaerovi přepustil. Vždyť přede mnou jen na našem okrese kandidovali tehdejší poslanci Váňa a Zelenková, z Chrudimi L.Navrátilová a bylo i zcela logické, že na volitelné místo měl po odchodu R.Martínka ze Sněmovny na post hejtmana nárok kandidát za svitavský okres, kde má ČSSD tradičně nejvíce voličů. Tím byl na Svitavsku zvolen V.Neubauer, to uvedl R.Martínek ve svém komentáři k tomuto článku zcela správně.

Jestliže však Lázně Bohdaneč získaly 13.června 2009 dotaci na autobusové nádraží, musela být žádost o dotaci včetně projektu projednávána a připravována pro výbor regionální rady, ve kterém jsou zástupci i z dalších dvou krajů, daleko dříve před datem konání nominační konference. Navíc pořadí na kandidátce bylo na krajské konferenci provedeno podle volebního řádu tajnou volbou, a jestliže byl V. Neubauer zvolen 30. května 2009, nemohl mít do té doby nikdo, ani hejtman, ani V. Neubauer sám jistotu, na jakém místě bude zvolen. A na druhé straně, i kdybych se na tomto nepravdivém a nesmyslném obchodě chtěl podílet já, nemohl jsem mít jistotu, že bude naše žádost kladně přijata.

Řekl jsem, že pochopitelně na přijetí žádosti, kterých bylo podáno víc, „byly samozřejmě ohledně dotací a lobbismu různé tlaky“, čímž jsem přirozeně myslel nejenom nás, ale i zástupce druhých žadatelů. Navíc z toho přeci nelze vyvodit, že těmto tlakům hejtman Martínek podlehl. Ano, řekl jsem že „ jsme podali žádost o dotaci a tu Výbor regionální rady podle svých kritérií posoudil. Náš projekt byl dobrý, ale i další dva byly stejně dobré. Když to ale tak vychází, tak nakonec někdo musí rozhodnout. Hejtman o tom ale nerozhodoval sám, je tam výbor regionální rady i hejtmani z Hradeckého a Libereckého kraje."

Souhlasím s hejtmanem Martínkem i v tom, že „ta konstrukce je absolutně nesmyslná, peníze na nádraží jsou evropské, na které on nemá žádný vliv. Který z projektů uspěje, určuje odborná komise. Existují metodiky, které zaručují, že do toho nikdo (z politiků cíleně) nezasáhne.“

Proto kategoricky odmítám, že jsem měl potvrdit, že pro Lázně Bohdaneč byla přidělena dotace z evropských fondů na základě osobního zákroku nebo tlaku hejtmana Radko Martínka. Znám pana hejtmana jako člověka čestného a poctivého a vím, že by se k podobnému kroku nikdy nesnížil. Stejně tak jako krajský zastupitel vím, že není možné přidělování evropských dotací ovlivňovat pod politickým tlakem nebo s nimi dokonce „obchodovat“, jak je uvedeno ve zmíněném článku. Od takovéhoto podezření se kategoricky a jednoznačně distancuji a je mi líto, že k němu bylo použito mého vyjádření, které jsem MFDnes poskytl.

Bohužel vím, že mne neomluví ani to, že jsem rozhovor poskytl nepřipraven, odpovídal jsem za jízdy automobilem, kdy jsem byl především soustředěn na povinnosti řidiče za volantem, a tudíž jsem možná odpovídal nepřesně, nepromyšleně a bez uvědomění si toho, co mohou moje jinak dobře míněná slova ve snaze vysvětlit redaktorům MFDnes, jak se o evropské dotace žádá a jak se přidělují, způsobit. Udělal jsem chybu. Protože je mi však dobré jméno strany, případně jeho očista před podezřeními z korupce přednější než moje osobní zájmy, rozhodl jsem z té této chyby vyvodit odpovídající politické rozhodnutí.

Proto tímto veřejně sděluji, že ke dnešnímu dni rezignuji na funkci předsedy Okresního výkonného výboru v Pardubicích i na post krajského zastupitele za ČSSD. Za nepříjemnosti, které jsem svým jednáním (způsobeným mediální nezkušeností a neobratností) všem, jichž se to týká, především pak osobně Radku Martínkovi, omlouvám.

Zdeněk Gilar

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.