Primátor Svoboda: Zbohatnout díky korupci je svůdné. Ne každý odolá

08.01.2012 20:26

NA HRANĚ S XAVEREM Primátor hlavního města Prahy a první místopředseda pražské ODS Bohuslav Svoboda se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zamyslel nad současným protikorupčním úsilím, které vyvíjí nové vedení pražského magistrátu, do jehož čela se i po nedávném zemětřesení opět postavil. Krátce se vrátil k nedávnému odchodu exprezidenta Václava Havla a vyslovil se i k případné vlastní kandidatuře na nejvyšší ústavní post – prezidenta Svobodu (v dějinách už druhého toho jména) s největší pravděpodobností na Hradě mít nebudeme, minimálně tedy ne v roce 2013.

Primátor Svoboda: Zbohatnout díky korupci je svůdné. Ne každý odolá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Rozhovor s Bohuslavem Svobodou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Na sklonku loňského roku proběhlo zemětřesení na pražské radnici. Už je klid zbraní a vše už je vyřešeno?

To určitě ne. Práce v komunální politice je práce bez konce. Teď nemyslím jen řešení problémů z minula, ale je to otázka i nastavení toho, jak má magistrát fungovat dál. Je tam spousta úkolů, spousta problémů k řešení a ty problémy jsou stupňovány tím, že ekonomická situace je a bude složitější, čili i rozpočet Prahy je složitější. Takže práce neskončila a jistě je před námi víc než dost úkolů.

Když vidíte ohlas, který vyvolalo vypovězení pražské koalice ODS a ČSSD, nelitujete, že jste ten krok neudělal dříve?

Myslím, že ne. Všechny věci mají svůj časoprostor a musí být dělány tak, aby to bylo úspěšné a smysluplné, aby to prospělo magistrátu i Pražanům. Rok práce se Sociální demokracií jako koaličním partnerem nás velmi mnoho naučil, řadu kroků jsme dokázali otevřít a nastartovat, ať to byly otázky elektronických aukcí, otázky rodných listů, zakázek. Čili zásadní kroky už se udělaly, další jsme připravili, takže v okamžiku, kdy jsme vytvořili novou koalici, tak jsme je mohli okamžitě realizovat. Ale taky jsme potřebovali získat důvěru Pražanů ale i TOP 09, abychom mohli seriózně navazovat vztahy.

Často se mluví o situaci v pražském dopravním podniku. Provedete nějaký audit, vnitřní hloubkovou kontrolu, nebo necháte dopravní podnik tak, jak je?

Máme už analýzu dopravního podniku, kterou nám dělal inženýr Zámečník, takže tu základní strukturu a základní věci známe. To je nesmírně důležité, protože jde o podklady pro to, jak v dopravním podniku začít šetřit a jak začít dopravu provozovat racionálně. Je tam i srovnání s ostatními městy pražskými i s evropskými městy, abychom věděli, jak to kde funguje. Tuto věc tedy máme a samozřejmě otázka personální je taky zásadní, dohodli jsme se s generálním ředitelem Dvořákem, aby odstoupil a následně odešel i ekonom. Nyní připravujeme výběrové řízení na nového generálního ředitele, které chceme provádět otevřeným způsobem.



Co bylo největším problémem pražského dopravního podniku, byla to nehospodárnost, špatný management, nebo to sahalo až směrem k nějaké korupci nebo k olivovým skupinám?

Tam byla celá řada problémů. Ten základní pro nás byl, že dopravní podnik po nás chtěl 14 milionů dotačních peněz, což při objemu prostředků, které dnes máme, je téměř smrtelné, za druhé tam byly zamlouvány tramvaje, které musíme odebírat a nakupovat, nebo dopravní podnik musí, a prostředky na to nemá nebo neměl, takže se jednalo o půjčce pro dopravní podnik. Takže pro nás ty problémy byly charakteru primárně ekonomického. Doprava už byla jednoduše nadhraničně drahá. Když jsme začali dělat analýzu, tak se začaly vynořovat další a další věci, takže dneska víme, že určitě jsou tam prostory, kde je možné zásadním způsobem uspořit, že je to otázka i dopraného plánu, aby dopravní prostředky nejezdily nevytížené, prázdné, aby se dopravní systémy nepřekrývaly, aby stejně nejelo metro, autobus, tramvaj. Čili momentů, kdy podnik pracoval neúsporně, je řada. Pak jsou problémy s jízdenkami, ať už problém jejich padělání, nebo ceny, vynořují se problémy kolem pohonných hmot a to všecko jsou věci, které zkoumáme a chystáme podklad pro forézní audit.

Padlo už nějaké trestní oznámení?

Ne, žádné trestní oznámení do této chvíle nepadlo, ale v okamžiku, kdy bychom zjistili něco, co podléhá pod orgány činné v trestním řízení, tak bychom samozřejmě v tom okamžiku nález postoupili.

Pražská radnice si bohužel získala za poslední léta pověst zkorumpované radnice, je ta pověst podle vás oprávněná?

Myslím si, že problémy v této oblasti na radnici byly. Nakonec máme konkrétní příklad šéfa městské policie, kde je to prokázáno. Ale o čem jsem přesvědčen, že všechny kroky, které jsme udělali, se snaží korupci zabránit. Ono to není o tom korupci odhalit a někoho zavřít, to už vám ty prostředky nevrátí, to už vám nevrátí ani důvěru. Je to jistě velký výchovný moment a není možné ho zanedbávat a musí tam být, ale nejdůležitější na výchově je prevence – musíte děti vychovávat tak, že drogu nezačnou brát, a ne jako výchovný moment brát to, že je zavřu do ústavu a tam je léčím dva měsíce více méně úspěšně neúspěšně. Jsem přesvědčen, že boj s korupcí začíná u prevence. Je nesmírně důležité, aby prostor pro korupci byl minimalizován. Když to máte všechno na stole tak jako nabídnuté, tak ta příležitost dělá zloděje, možnost snadného vstoupení do peněžních toků je svůdná a nemusí jí každý odolat.

Jaké konkrétní protikorupční opatření tedy vyšlo z vašeho stolu?

Konkrétních opatření je celá řada. První opatření začínala tím, že jsme dělali revizi velkých výběrových řízení. Jak víte, změnili jsme výběrové řízení na čistírnu odpadních vod, soutěžili jsme to úplně jinak, v otevřeném prostoru. Stejným způsobem jsme zastavili výběrové řízení na svoz odpadu v Praze. Další krok, který tady je, že jsme realizovali internetovou aukci, to je jeden z těch čistých prostředků, které při výběru nejvhodnější zakázky pracují naprosto bez možného vlivu zevní intervence. Nesmírně důležité je to, že jsme teď otevřeli rozklikávací rozpočet a jsme první město, které to udělalo, protože Semily to měly jen jako příklad, ale neprovozují to. U nás se tedy lze dostat na počítači rozklinkáváním až k těm nejmenším detailům peněz, jak jsou u nás utráceny, a v okamžiku, kdy bude na zastupitelstvu schválen investiční rozpočet, tak bude rozklikávací i on.

Máme připraveno zveřejňování všech faktur, které jsme proplatili. Nesmírně důležitá je verze rodného listu, kdy od úmyslu něco dělat, přes výběrové řízení, jeho výsledek, sdělení ceny, za kolik to bylo vysoutěženo, z jakých důvodu byla firma vybrána, až po realizaci a následné vyhodnocení, jestli ta realizace byla smysluplná. To je zase materiál, který tím, že je veřejný a veřejně přístupný, brání tomu, aby do toho vstupovalo korupční prostředí.

Teď jste tedy mluvil o tom, co se v boji proti korupci povedlo, řekněte ale, jakou trhlinou nám ještě teče do podpalubí?

Je to například celá otázka IT technologií, které jsou velmi náročné. My jsme teď otevřeli systém, který vyžaduje před nákupem jakékoli IT technologie oponentní posudek, který vyhodnotí to, jestli plán je potřebný, jestli definovaná přístrojová investice je oprávněná, ale taky nám řekne, co nás to bude v dalších letech stát. Protože něco koupit je jedna věc, ale pak vám to navodí další náklady.

Ale ten posudek se taky platí…

Posudek se také platí, ale to se určitě vrátí. Všechno něco stojí. Chcete-li to dělat čistě  a poctivě, musíte za to zaplatit víc, než když to někdo odšvindluje a zneužije.



Jaká je vaše niterní, osobní vzpomínka na Václava Havla?

Moje nejzásadnější vzpomínka na Václava Havla je vzpomínka na člověka, který celý život měl nějaké zásady, kterým se nikdy nezpronevěřil i za cenu osobní perzekuce a perzekuce celé své rodiny. To druhé, co jsem vnímal velmi silně, že byl vlastenec v tom pravém slova smyslu. On český, nebo československý svět měl rád a udělal mnoho pro jeho propagaci, a myslím, že je jeden z mála, který dokonce říkal, že je na to hrdý, že je z této země. Ten etický princip, morální integrita, složka umělecká, která mu otevřela dveře do světa a vytvořila z něj osobu, kterou celý svět bral jako zásadního reprezentanta české země, to všechno jsou faktory, které z něj udělaly osobnost, kterých máme velmi, velmi málo, a když nám jedna ubude, je to znát.

Budete se pokoušet o post předsedy pražské ODS?

Volební termín je na konci ledna, kdy odstupuje z funkce předsedy pražské ODS doktor Boris Šťastný, a někde okolo 12. ledna začnou první nominační sněmy v jednotlivých oblastech, a pokud získám nominaci na tuto funkci, tak ji samozřejmě přijmu.

Teď zároveň prochází zákon o přímé volbě prezidenta, už jste aspoň na chvíli zapřemýšlel o tom, že byste do toho šel?

Ne, o tomto jsem neuvažoval. Dokonce mám i trochu problém s úvahou o přímé volbě prezidenta, protože to je věc pro nás netypická a nezvyklá. My jsme byli vždycky typická parlamentní demokracie, kde prezident vznikal jiným mechanismem, volbou v parlamentních orgánech, proto takovýto nový krok – neříkám, že ho zpochybňuju, ale ve mně nevyvolává žádný pocit silného souhlasu s touto variantou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…