I papaláši musí platit pokuty. Hašek si měl na řidiče došlápnout

28.08.2011 10:46

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nepřímo pomohl svému řidiči, který díky němu nepřišel o body. A to zřejmě jen díky tomu, že v době, kdy šofér porušil předpisy, seděl v jeho voze právě politik. Dopravní expert se nad odpuštěním hříchu podivuje. Pokuty prý musí platit královna i politik.

I papaláši musí platit pokuty. Hašek si měl na řidiče došlápnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hovoří na sjezdu ČSSD

Je politik odpovědný za chování svého řidiče? Tuto otázku si po Radku Johnovi nebo Jiřím Paroubkovi, jejichž řidič v minulosti také překračovali dopravní předpisy, klade i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Více o Michalu Haškovi ZDE

Právě jeho řidič byl totiž začátkem srpna přistižen při překročení povolené rychlosti v centru Brna. Ač by mu podle zákona měly být sebrány body, policie se případem nezabývá. Důvod? Zřejmě jasný. V autě jel jako spolujezdec právě Hašek.

Královně jako zedníkovi. Všem měřme stejně

Podle dopravního experta Jaroslava Skládaného z Centra dopravního výzkumu by to v případě řidičova potrestání nemělo hrát žádnou roli. "Každému má být měřeno stejným metrem, ať v autě jede královna, politik, nebo ´obyčejný´ člověk," řekl ParlamentnímListům.cz odborník. Incident s nepotrestaným šoférem tak podle něho dělá Haškovi negativní reklamu. Zbytečně.

Psali jsme:
Haškovo auto jelo rychle. Policie případ neřeší. To řidič, brání se
Hašek při setkání československých politiků: nečas končí

Nejsme na vojně. Je to ostuda

"Od politika je blbé, když si na řidiče nedošlápne. Je to veřejná ostuda," komentoval případ s tím, že za auto podle předpisů odpovídá řidič. "Nejsme na vojně, aby o vozidle rozhodoval jeho velitel," dodal s úsměvem.

Podobnou zkušenost jako Hašek má i exšéf ČSSD Jiří Paroubek. Při cestě na jeho vlastní veselku totiž jeho řidič předjížděl přes plnou čáru a překročil dokonce dvousetkilometrovou rychlost.

K přestupku ho nenutil. Tak za to nemůže, hájí Paroubek

Sám Paroubek se tehdy stejně jako nyní Hašek bránil. Za přečiny svého řidiče prý neodpovídá, vina není na jeho straně. Svého někdejšího stranického rivala tak brání také. "Nemyslím, že politik je odpovědný za svého řidiče. Jen v případě, že by jej k přestupku nutil. Nevím, ale nemyslím, že je to tento případ," komentoval pro ParlamentníListy.cz přestupek Haškova řidiče někdejší předseda vlády.

Za porušení předepsané rychlosti ve městě má podle zákona řidič obdržet až třítisícovou pokutu a přijít o dva body. Haškův šofér však vyšel s prázdnou. A to i přesto, že auto jedoucí nadměrně vysokou rychlostí zastavila a legitimovala.

Nevím. Spal jsem

Sám Hašek ale podíl na odpovědnosti rezolutně popírá. "Žádného přestupku jsem se nedopustil v Brně ani jinde. A pokud jde o mé služební auto s řidičem, v noci obvykle na cestách spím," hájí se.

Podle své asistentky Lucie Proutníkové toho večera Hašek v autě skutečně seděl. Dokázat, kdo auto skutečně řídil, však už dnes není možné. Brněnští strážníci se k případu odmítli vyjádřit.

Hašek: Nesnáším papalášské manýry

Hašek pak údajnou kauzu pro ParlamentníListy.cz vysvětlil následovně: "Kategoricky se ohrazuji proti lživému obvinění Deníku o mé údajné intervenci při řešení údajného přestupku řidiče mého služebního vozidla. Pokud sedím ve voze jako řidič, dodržuji dopravní předpisy a to samé očekávám i od ostatních účastníků provozu. Pokud jsem na služební cestě, v autě pracuji a řízení auta se nevěnuji, nemám nohu na plynu či na brzdě, to je věcí a odpovědností řidiče. Pokud se tedy řidič krajského automobilu dopustil přestupku, musí čelit odpovědnosti, bez ohledu na to, jestli jel ve voze sám či se mnou či s kýmkoli jiným, oprávněným služební automobil užívat. Nesnáším papalášské manýry a vždy proti nim budu bojovat. Ve věci údajného přestupku řidiče služebního vozu Jihomoravského kraje proto očekávám standardní prošetření a postup všech dotčených orgánů a institucí."

Čtěte také:
Policie nevyslechla klíčové svědky v mém případu, vadí Bártovi 
Policie nekoná. Romové si dělají, co chtějí, stěžují si demonstrující 
Nečas krajům: Musíte šetřit. Nestojíme o tupé škrty, kontruje Hašek 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…