Jdete k volbám, nebo na to kašlete? Přečtěte si, co způsobíte

10.01.2013 9:00

POLITOLOGOVÉ Kolik z českých voličů se chystá k přímé volbě prezidenta? To se zatím podle politologů jen těžko odhaduje, protože žádné zkušenosti s volbou hlavy státu občany v České republice nemáme.

Jdete k volbám, nebo na to kašlete? Přečtěte si, co způsobíte
Foto: hns
Popisek: Jan Fischer versus Miloš Zeman

Anketa

Jdete volit prezidenta?

87%
13%
hlasovalo: 7817 lidí

„Vzhledem k tomu, že veřejnost si dlouho přála přímou volbu, očekával bych, že by účast měla velmi výrazně přesahovat sněmovní volby,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Tomáš Lebeda.  Měla by být tedy v prvním kole vyšší než šedesát procent voličů. Ale kdyby se do druhého kola prezidentské volby dostala kontroverzní Jana Bobošíková, mohlo by jich přijít ještě víc.

Jiný důvod než přání voličů k přímé volbě nebyl

Právě přání občanů zvolit si sami svého prezidenta bylo podle Lebedy jediným důvodem ke změně volby hlavy státu. „Politologové byli k přímé volbě skeptičtí, touhu voličů jsme viděli jako jediný důvod, proč přímou volbu zavést,“ vysvětlil Lebeda. Pokud by se toto očekávání o vysokém počtu lidí, kteří přijdou k urnám, nesplnilo, byla by to podle něj špatná zpráva o tom, že si česká veřejnost přeje zavedení institutu, který pak nevyužívá.

Volební účast bude vyšší než u sněmovních voleb

Rovněž politolog Jan Bureš si myslí, že volební účast při první volbě prezidenta občany bude dost vysoká, odhaduje, že bude dokonce vyšší než v případě sněmovních voleb. „Odhaduji ji minimálně v prvním kole na 65 až 70 procent,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bureš. Motivem voličů bude možnost poprvé přímou volbou zvolit prezidenta. „Tento úřad požívá silné autority, lidé využijí, že budou moci rozhodnout, kdo usedne na Pražském hradě, když dosud nemohli. A to je důležitý faktor,“ míní Jan Bureš.

Těžko odhadnout, komu z kandidátů vyšší účast prospěje

Stejně tak není snadné předpovědět, komu z prezidentských kandidátů by prospěla vyšší nebo nižší účast voličů, protože podle politologa vlastně nic nevíme o preferencích z hlediska sociálně-demografického složení voličů. „Víme, kteří voliči chodí častěji ke sněmovním volbám, ale není možné s jistotou odhadnout, jestli přijdou i k přímé volbě a jestli se identifikují s některým z kandidátů na Pražský hrad,“ vysvětlil Tomáš Lebeda, proč se neodváží u přímé volby, která proběhne v Česku poprvé, vyslovit nějaké prognózy.

Ve druhém kole přijde k urnám méně voličů

Podle Tomáše Lebedy lze jen tipovat z dosavadních zkušeností ze světa, kde už mají s volbou prezidenta občany zkušenosti. „Ve druhém kole volby dochází obvykle k poklesu voličů, je to pravidelně se opakující jev, proto očekávám, že u nás to nebude jinak. Když se volba zúží na dva nejúspěšnější kandidáty, přestane být pro ty, jejichž favorité vypadli, atraktivní,“ objasňuje politolog. Zkušenosti nejen z prezidentských voleb, ale i parlamentních dvoukolových systémů podle Lebedy potvrzují, že ve druhém kole je účast nižší, takže konečného favorita nakonec vybere menší počet voličů.

Vysoká účast může pomoci Jiřímu Dienstbierovi

Politolog Jan Bureš je přesvědčen, že vysoká volební účast může pomoci prezidentskému kandidátovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi, naopak prý neprospěje bývalému šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi. „Lidí, kteří jsou ochotni Zemana volit, je omezené množství, i když to nejsou jen levicově, ale i pravicově smýšlející občané. Ti však nyní nemají příliš důvodů chodit k volbám,“ soudí Bureš. Ale souhlasí s názorem, že zkušenosti s tímto typem volby prezidenta zatím nemáme, takže může dojít k jakémukoli překvapení.

Víc lidí přijde do druhého kola, jen když do něj projde někdo kontroverzní

Účast ve druhém kole se podle Bureše bude odvíjet od toho, kdo z uchazečů o Pražský hrad se do něj dostane. I když si politolog také myslí, že ve druhém kole bude účast voličů nižší, může tomu být jinak, pokud projde mezi dva největší favority někdo pro většinu veřejnosti naprosto nepřijatelný, jmenoval například šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou.

„Pak se může stát, že spousta voličů přijde k druhému kolu jen proto, aby zabránila Janě Bobošíkové stát se prezidentkou,“ konstatoval. Pokud by ale postoupili z prvního kola Miloš Zeman s Janem Fischerem, jak předpovídají průzkumy volebního mínění, nižší volební účast by v tomto případě prospěla podle Bureše naopak Zemanovi. Ale kdyby se utkali ve finále Zeman s Karlem Schwarzenbergem, přišlo by k urnám víc lidí, aby podpořili Schwarzenberga, soudí politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …