Kalousek lidem: Jste hloupí. Podepisujete, čemu nerozumíte

13.12.2010 13:27

Téměř dvě třetiny lidí podle ministra financí Miroslava Kalouska dostatečně nečtou smlouvy, ve kterých se zavazují k dlouhodobým finančním platbám. Šestina lidí pak neví, co je roční procentní sazba a ještě méně lidí ví, co je rozhodčí doložka.

Kalousek lidem: Jste hloupí. Podepisujete, čemu nerozumíte

Ministr financí Miroslav Kalousek by rád zvýšil finanční povědomí obyvatel České republiky. Podle něj jsou totiž výsledky posledního průzkumu Ministerstva financí o finanční gramotnosti v ČR velmi tristní. Vládě a především ministrovi školství proto chce předložit materiál o tom, jak by se lidé měli vzdělávat, alespoň pokud jde o různé bankovní smlouvy, které je zavazují na mnoho let.

Podle zjištění studie totiž většina lidí přistupuje k financím lehkomyslně a nezná ani základní finanční termíny. „Ty výsledky z průzkumu jsou pro mne zcela šokující. Ne že bych byl optimista, ale že míra negramotnosti je taková, to mne opravdu překvapilo. Jsou to přímo třaskavé informace," uvedl Kalousek.

RPSN neumějí mnohdy ani vyslovit

Občan podle ministra financí mnohdy v bankách a dalších finančních institucích podepisují smlouvu, která je neodvolatelná a přitom může být pro něj i jeho rodinu přímo likvidační.

Pro finanční instituce existuje povinnost uvádět u půjček roční procentní sazbu nákladů, tedy RPSN. Jenom šestina lidí ale přitom ví, co tento pojem znamená. Mnohdy jej neumějí ani vyslovit. RPSN přitom udává procentuální podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru.

„Jenom šest procent respondentů ví, co je rozhodčí doložka," upozornil dále Kalousek. Rozhodčí doložku si přitom dává do svých obchodních podmínek řada společností poskytujících rychlé půjčky. Znamená pak pro spotřebitele závazek, že se v případě nesplácení vzdává možnosti hájit se u soudu, neboť pravomoc pak mají rozhodci. Pro samotného klienta to může být společně s vysokým úročením velmi nebezpečné, až likvidační.

ČNB: Finanční zodpovědnost se musejí naučit v rodině

Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová pak dodala, že základní finanční zodpovědnosti by se děti měly již učit v rodině. „Nezodpovědní lidé, když naletí, obviňují stát nebo špatné zákony. Většinou křičí, že byli okradeni a chtějí po státu vrátit peníze. Skutečnost je přitom taková, že jsou hloupí a chtějí kompenzaci od státu, tedy od spoluobčanů, kteří se seznámili s elementárními skutečnostmi," dodal ministr.

Šetření o finanční gramotnosti se uskutečnilo formou osobních pohovorů mezi 1005 respondenty ve věku nad 18 let. Průzkum se zabýval tématy týkajícími se peněz, placení, inflace, hospodaření s penězi, rozpočtu a plánování, finančních produktů a práv spotřebitele.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …