Kočí: Trapné. VV trojčí, aby nebylo vidět na Bártův průšvih

28.06.2011 16:47

Věci veřejné a jejich chování už dlouho nikdo nechápe. Jejich neustále se měnící požadavky, stále další a další ultimáta, připomínky ke státnímu rozpočtu opět formulované jako nůž na krk jsou záhadou. V podstatě nikdo z hráčů na politické scéně nevěří, že by Věci veřejné vládu opustily, spíše se začíná spekulovat o tom, že svými ultimáty chtějí odvrátit pozornost od skandálů svého neoficiálního šéfa, Víta Bárty. Potvrzuje to i bývalá šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí.

Kočí: Trapné. VV trojčí, aby nebylo vidět na Bártův průšvih

Není tajemstvím, že podle mnoha pozorovatelů je Vít Bárta a ne předseda Radek John  skutečným šéfem strany. Bývalý ministr dopravy měl uplácet poslance své strany. Mnozí považují jeho vstup do politiky za podnikatelský záměr.

V říjnu 2008 předložil manažerům své někdejší bezpečnostní agentury ABL plán dalšího hospodářského růstu firmy zahrnující ovládnutí veřejného prostoru pomocí strany Věci veřejné a ovlivňování konkurenčních firem a zákazníků. Dokument obsahoval podle Bártových kritiků kromě jiného také návrh konkrétních metod ovlivňování, například infiltraci a sledování konkurence. Bártovi nepomohly ani kauzy se sledováním regionálních politiků jeho detektivy.

Psali jsme:
O vydání Bárty a Škárky poslanci rozhodnou až v září
Bárta skončí v rukách policie. Jsem nevinen, říká a děkuje za podporu
Komentátor Pečinka uklidňuje: Vláda vydrží. Bourá ji už jen Bárta

Problémy řešit nechtějí, jde o šéfa

Poslankyně Kristýna Kočí, bývalá předsedkyně poslaneckého klubu, která ohlásila, že ji Bárta chtěl uplatit půl milionem korun, aby byla loajální, má jasno. Podle jejího názoru strana opravdu přichází s neuvěřitelnými požadavky, aby zachránila šéfa.

„Svými až trapnými ultimáty, kterými obtěžují občany se pouze snaží snížit závažnost žádostí policie o vydání Víta Bárty," řekla pro ParlamentníListy.cz Kočí.

„Stejně jako ostatní lidé nerozumím neustále se měnícím požadavkům a ultimátům Věcí veřejných, které by spíše po všech těch skandálech měly řešit spíše situaci ve straně a být vzorným koaličním partnerem. Evidentně své problémy řešit nechtějí, jde jim o záchranu šéfa Bárty," míní mladá poslankyně, která ještě před vypuknutím aféry s údajným uplácením pravidelně chodila na koaliční jednání ve formátu K9. Tehdy ji sám Bárta označoval za velmi tvrdou vyjednavačku

Dále k vládní roztržce:
Kníže poslal včera Bártu do háje. Čtěte o vládě v rozkladu
Benda z ODS připustil předčasné volby
Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží

Rozpočet není věc K9

Věci veřejné teď chtějí z rozpočtu čtyři miliardy pro učitele a 11 miliard do fondu dopravní infrastruktury.

„Strategii Věcí veřejných nechápu a nechci spekulovat, zda chtějí odvracet pozornost od Bárty. Nicméně na rozpočtu se pracuje od května a je to jen a jen věc vlády a rozhodně ne K-9. Věci veřejné si asi chtějí něco přihrát na své vlastní resorty," řekl pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš (KSČM).

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nepochybuje o tom, že Věci veřejné koaliční partnery vydírají. „Tak to v koalicích chodí. Pamatuji dobu, kdy se Kalousek, tehdy jako předseda lidovců, v koalici s námi choval velmi podobně," prohlásil pro ParlamentníListy.cz senátor a místopředseda ČSSD Škromach a nevyloučil, že by za vydíráním mohla stát snaha zachránit Bártu.

V dohodu s Věcmi veřejnými už příliš nevěří ani šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz o možné dohodě odpověděl Gazdík: „To, zda budeme schopni se domluvit s Věcmi veřejnými, nedokážu odhadnout. Poslední jednání zástupců koalice spíš naznačuje, že dohoda není možná. VV hrají vzhledem ke svým rapidně klesajícím preferencím o přežití a podle toho se chovají: nevyzpytatelně, neracionálně. Naší povinností je o dohodu usilovat, ale ne za každou cenu. Pokud by rozumná dohoda nebyla možná, jsou méně špatným řešením předčasné volby."

K tématu:
Bárta při výslechu vypovídal nevěrohodně. Přijde o imunitu?
Politiku je třeba vrátit z K-něco do vlády a parlamentu
Bárta píše: Když lidem neřekneme pravdu, pověsí nás na kandelábry

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…