Komunisté se baví. Kalousek a socani? To by nám jen nahnalo hlasy

08.04.2012 13:59

Berou vůbec komunisté slova místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska o možné koalici s ČSSD po předčasných volbách vážně? Jak to tak vypadá, tak asi moc ne. Kalouskova nabídka je za této situace podle „rudých“ jen zastíracím manévrem - skutečný koaliční potenciál TOP 09 a ČSSD je totiž minimální a to už proto, že obě dvě strany mají zcela jiný program. Strany by se prý sešly jen na evropských tématech.

Komunisté se baví. Kalousek a socani? To by nám jen nahnalo hlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek opět rozvířil vody politického rybníku. Poté, co tento týden v pořadu Události, komentáře, nazval Věci veřejné „odpornou a slizkou stranou“, tak v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny (LN) se nechal slyšet, že jeho strana, tedy TOP 09, by mohla po případných předčasných volbách vytvořit koalici s ČSSD.

Vše k vládní krizi čtěte ZDE

„Sociální demokracie je stranou, s níž si lze představit koaliční vládu. Sice velmi obtížně, ale lze," sdělil Kalousek LN. Podle něj by to ovšem mohlo být jen za určité podmínky – nesměl by součet hlasů sociální demokracie a KSČM ve sněmovně dávat většinu. V takovém případě by TOP 09 pouze tolerovala menšinovou vládu ČSSD.

Předčasné volby jsou ale podle něj stále ještě horším řešením, než pokračování současné vlády. Podle Kalouska by totiž vláda v případě nových voleb propásla šanci prosadit některé "životně důležité" reformy, které byly 15 let odkládány.

Jenže ještě tentýž den se ozval se svým prohlášením předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle něj ČSSD a TOP 09 mají zcela odlišné programové priority a jakákoliv spolupráce po volbách je tak vyloučena.

„Budeme hledat programově blízké strany. To je u TOP 09 složité třeba v daňové oblasti, protože chceme zrušit řadu věcí, které v této vládě schválila: Třeba možnost platit část povinných odvodů na důchod na soukromý účet," řekl pro LN Bohuslav Sobotka s tím, že společné zájmy vidí například v zahraniční politice. ČSSD i TOP 09 například chtějí, aby se ČR přidala k evropskému paktu o rozpočtové zodpovědnosti.

Dolejš: Medializace spolupráce by je stála voliče

Právě shodu v zahraničních otázkách zmínil i poslanec a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš. „Kalouskova nabídka je za této situace jen zastírací manévr - skutečný koaliční potenciál TOP 09 a ČSSD je totiž minimální. V podstatě by šlo jen o evropská témata. Připomeňme, že ani bezobsažný pokus vyplývající od místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera spojit se v Praze, neměl reálnější programový základ. Tahle afinita je tak podivná,“ reagoval podobně jako B. Sobotka pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Jako „mocenský taktický manévr“ by ale měl tento tah podle Dolejše smysl po volbách v roce 2006, když ještě jako předseda lidovců  (připomeňme, že na rozdíl od TOP 09 lidovci jsou pravostředoví) totéž nabídl Kalousek Paroubkovi. Ovšem tehdy šlo o vytvoření menšinové vlády s komunisty v zádech.

„Dnes tvrdí Kalousek v podstatě totéž, ale bez komunistů. Připomeňme ale, že je před volbami a medializace spolupráce ČSSD s TOP 09 by je stála voliče. Navíc si musíme uvědomit, že pokud jde o reformy, tak TOP 09  je napravo od ODS a to by do předčasných voleb těžko změnili. Většinová vláda TOP 09 a ČSSD by takto nakonec nevznikla ani po odchodu VV. Takže není proč se bát, ba co víc - KSČM by to jen nahnalo hlasy,“ dodal Dolejš.

TOP 09 a ČSSD? To je rozdílné jako kočka a myš

Podobně smýšlí i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Mne to připadá, jako kdyby se měly do koalice dávat kočka a myš,“ podotkl k tomu pro ParlamentníListy.cz Kováčik.

I on zdůraznil, že u obou stran je velká programová odlišnost. „Je tam velká programová odlišnost jak u TOP 09, tak u sociální demokracie. Ale obě dvě strany už prokázaly, že jsou schopny se svým programem nakládat ´velmi pružně´ a proto není zcela vyloučeno, že by eventuálně skutečně mohlo dojít k tak podivné pravolevé koalici. Ostatně sociální demokraté to již prokázali v době tzv. opoziční smlouvy,“ zmínil dále ironicky Kováčik.

Na druhou stranu je ovšem přesvědčen, že straně TOP 09 nijak prohlášení Kalouska neublíží. „Protože u těchto typů stran je důležité být tzv. u toho. Vždyť i lidovci to tak kdysi prokazovali. Ukazovali, že ten zásadní princip, který si oni kdysi uzavřeli mezi sebou, tedy hlavně tah na branku znamenající rovnítko být tzv. u toho. A to si myslím, že tady pokračuje, takže vyjádření Kalouska na druhou stranu zapadá do jednoho dlouhodobého politického stylu, ať už to bylo u KDU-ČSL, nebo nyní u TOP 09,“ řekl dále šéf komunistické poslanecké frakce.

Není ale zcela přesvědčen o tom, že v úterý se vše kolem budoucnosti vládní koalice vyřeší a trojkoalice v této podobě tak bude pokračovat.

„Rozhodující tady skutečně bude, jak se zachová nejmenší koaliční partner, který celou krizi vyostřil až na ostří nože. Proto podle mého soudu se dá nyní ta situace ohodnotit slovy ´50 na 50´. Tedy, že se domluví – což je zhruba poloviční šance a bude pokračovat tato vládní koalice. Ale také je poloviční šance, že se nedomluví a povede to k předčasným volbám. To vše předtím, tedy i reakce ODS ve smyslu příprav na předčasné volby, je podle mne jen taková dělostřelecká příprava jednotlivých táborů,“ uzavřel Kováčik.

Jen vypouští pokusné balonky

Poslanec KSČM Miroslav Opálka pak naznačil, že Kalousek jen vypouští pokusné balonky a zjišťuje si tak, co se bude nyní dít. „Koalice ČSSD a TOP 09? Pro mne by to znamenalo potvrzení, že v politice je možné všechno,“ řekl s pousmáním naší redakci Opálka.

„Myslím, že to byl od něj jen vypuštěný balonek. Takové vyjádření určitě nevypustil pan ministr jenom tak,“ myslí si Opálka. „Já si ale přesně nedokážu srovnat, co tím myslel. Nemyslím si, že to byl jen úlet, to v žádném případě. Může tím zkoumat reakce ve své straně, reakce na straně sociální demokracie, může to být i zkoumání vztahu TOP 09 a ODS a to ve smyslu, jak je pevné. Neumím to ´přečíst´ přesně. Asi až čas ukáže, jestli to mělo nějaký význam, anebo to bylo jen plácnutí do vody. Pro mě je důležitější ale následné vyjádření Bohuslava Sobotky, i když samozřejmě také i to beru s rezervou,“ pronesl dále na adresu šéfa státní kasy Opálka.

„Musíme ale ze strany Kalouska takové vyjádření chápat jako realitu. Kdysi také přece vypustil úvahu o možném vládnutí ČSSD a lidovců a KSČM, takže to není první takové nezvyklé jeho vyhlášení,“ dodal Opálka a připomněl i kritiku, jež se na tehdejšího šéfa KDU-ČSL snesla.  „Já si myslím, že kritizován bude i teď,“ doplnil komunista.

Štěch: Pozor na něj, on je velký lišák

Že je Kalousek „lišák“, to si pak myslí předseda Senátu Milan Štěch. „v sobotu navečer k tomu vyjádření Kalouska řekl náš předseda Bohuslav. Sobotka, že Kalousek možná jen potřebuje být neustále u zdrojů ministerstva financí. Takže ta jeho touha nějak ovlivňovat exekutivní politiku je neskonalá,“ kritizoval ministra financí za jeho vyjádření Štěch.

„On ale je lišák, on tím možná sleduje vícero věcí. Je velmi flexibilní a tak dává tím svým prohlášením najevo, že by u toho vládnutí dál chtěl být. Může to být i tlak na sociální demokracii, aby se nenechala podporovat komunisty na menšinovou vládu a proto tak vehementně ukazuje, že tady je k dispozici. Na druhou stranu hraje určitě hru ke svým koaličním partnerům, že je připraven nalézat jakékoliv řešení,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Štěch.

Manévr na koaliční partnery, tedy přidání "tlačení na pilu" vůči véčkářům, aby dal najevo, že on je flexibilní a že by se dobře přizpůsobil výsledkům voleb, to však vidí předseda Senátu jako nejlépe vysvětlující.

„Já osobně si myslím, že pan Kalousek představuje to největší zlo, které je současnou vládou směrem k občanům prováděno. Občané jsou již poučení a tak že by dali v předčasných volbách hlas oranžovým, to vidí jako velkou možnost i šéf státní kasy. Musí se ale počítat s tím, že to u něj bude  víceúčelová hra, hledání vícero variant, jak se udržet u vesla ministerstva financí. Možná ale, že jen nemá k ruce žádná lepší řešení a rád by třeba někomu šoupnul toho Černého Petra,“ dodal Štěch.

O budoucnosti vlády se bude rozhodovat v úterý. Pokud se ODS a TOP 09 s VV nedomluví, čekají zemi předčasné volby. Podmínkou ze strany ODS a TOP 09 je dohoda na rozpočtových škrtech, které srazí deficit rozpočtu v příštím roce pod tři procenta. Připomeňme, že podle posledních průzkumů by nyní volby vyhrála ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…