Koruna bude oslabovat, píše britský deník. Kvůli krizi v EU

16.11.2011 19:56

Podle britského deníku Financial Times bude česká koruna i nadále oslabovat vůči euru a dolaru. Její pozice se totiž prý výrazně změnila a pro obchodníky v regionu už není tolik atraktivní.

Koruna bude oslabovat, píše britský deník. Kvůli krizi v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Česká koruna už není ve střední a východní Evropě tolik atraktivní měnou. Tvrdí to deník Financial Times a jako hlavní důvody uvádí krizi v eurozóně a zásahy okolních centrálních bank.

Koruna byla totiž téměř po celý rok nosnou měnou při tzv. „carry trades". Obchodníci při tom využívali nízkých úrokových sazeb v České republice, a proto si půjčovali v korunách, zatímco poté investovali do měn zemí, které mají úrokové sazby vyšší.

Související:
Koruna je bezpečná. Euro přijde do Česka až později, míní ekonomové

„(Koruna) Byla japonským jenem rozvojových trhů. Ale její obchodní charakteristika se výrazně změnila," uvedl pro britský deník Benoit Anne z francouzské Société Générale. Proti pozici české měny také hovoří fakt, že obchodníci mění taktiku. Momentálně často krátkodobě spekulují s měnami právě střední a východní Evropy proti euru.

Slabý kurz koruny vyhovuje České národní bance. Česká ekonomika je totiž závislá na vývozu do eurozóny, a ta právě bojuje se svou zatím největší krizí. V rámci střední a východní Evropy je přitom Česko na eurozóně nejzávislejší, podíl vývozu do eurozóny na HDP dosahuje 49 procent.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…