Morava se bouří: Okamuru nám vyškrtli. A teď nám Praha vnutí prezidenta, kterého nechceme

16.01.2013 18:28

Prezidentská volba proti sobě postavila východ a západ republiky, venkov a města, bohaté a chudé. Miloš Zeman (SPOZ) v prvním kole volby prezidenta ovládl zejména Moravu a sever Čech, Karel Schwarzenberg (TOP 09) naproti tomu uspěl především ve velkých městech a bohatších regionech. Moravané proto předpokládají, že jim Praha vnutí takového prezidenta, kterého za současné situace nejvíc nechtějí, tedy Schwarzenberga.

Morava se bouří: Okamuru nám vyškrtli. A teď nám Praha vnutí prezidenta, kterého nechceme
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

První kolo volby prezidenta, v němž těsně zvítězil Miloš Zeman, před druhým Karlem Schwarzenbergem, podle zástupců strany Moravané potvrdilo, že voliči na Moravě a ve Slezsku jsou diametrálně odlišní a upřednostňují jiné priority, což se ukazuje takřka při všech volbách.

Nejchudší okresy jsou systémově opomíjeny

„Neděláme si samozřejmě žádné iluze ani o ČSSD, která na Moravě a ve Slezsku pravidelně vítězí, ani o Miloši Zemanovi, který zde vyhrál v prvním kole prezidentské volby. Nemůžeme od nich očekávat vděčnost za to, že je Morava podpořila – na to jsme ze strany sociální demokracie zažili až příliš často naprosté ignorování moravských požadavků,“ tvrdí Moravané na svém webu.

Přesto rozdíly mezi výsledky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku napovídají tomu, že tato rozdílnost je dlouhodobá a hluboce zakořeněná. „A vzhledem k tomu, že není vůbec nijak zohledněna v územněsprávním členění ČR, znamená to, že některá z částí tohoto státu je systémově opomíjena a je jí vnucována politika, kterou nechce. Můžete hádat, která. Ano, je to ta část, kde je – asi ne náhodou – pět nejchudších okresů v republice – tedy okresy Šumperk, Znojmo, Karviná, Hodonín a Bruntál,“ pokračují zástupci Moravanů ve svém prohlášení k prvnímu kolu prezidentské volby s tím, že tato systémová nespravedlnost pak nutí obyvatelstvo opouštět své domovy, a tak dochází k vylidňování vesnic a menších měst, ale třeba i Ostravy, kde během dvaceti let ubylo 10 % obyvatel.

Moravě bude vnucen prezident, kterého nechce

Moravané se proto domnívají, že Moravě a Slezsku bude opět vnucen kandidát, kterého zdejší voliči nechtějí, a politika, kterou odmítají. Například předseda krajské rady Moravanů tvrdí, že prezidentem se stane Karel Schwarzenberg. „Rozhodne Praha. Spousta lidí ve druhém kole vůbec nebude volit. Takže vyhraje Schwarzenberg, který není konzervativním politikem, jinak by byl zastáncem restituce Moravy a zemského zřízení, protože žil spoustu let v Rakousku, odkud tento systém perfektně zná a ví, že omezuje korupční prostředí. Já osobně budu volit Zemana, i když ani on nepovažuje problémy Moravy za podstatné, “ řekl ParlamentnímListům.cz Smital.

Mafiánská vláda, co se jen drží u koryt

Podle něj by mohl být daleko lepším kandidátem prosazujícím zájmy Moravy Tomio Okamura. „Ten se hlásil k tomu, že je po mámě Moravan, byl ale bohužel vyšachovaný, a to s největší pravděpodobností na základě politické objednávky u Ústavního soudu, který pracuje podle mafiánské vlády, která se drží jen u koryt a obyčejní lidé ji absolutně nezajímají,“ doplnil Smital s tím, že v ČR se dočkáme spravedlnosti až tehdy, pokud bude napraveno nespravedlivé zrušení Země moravskoslezské komunistickým režimem v roce 1949 a obnovena větší autonomie Moravy a Slezska. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …