Nečas: Zvýšit daně firmám? Takovou ptákovinu neuděláme

02.01.2012 11:51

Premiér Petr Nečas nevidí hospodářský výhled roku 2012 pro Česko úplně katastroficky: nemusíme se totiž obávat takového ekonomického propadu, jako před třemi lety. Nečas to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). Kromě jiného zde například také nastínil, že již další výraznější obměnu svého kabinetu nechystá.

Nečas: Zvýšit daně firmám? Takovou ptákovinu neuděláme
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Za realistický scénář považuji růst na rok 2012 mezi plus jedním až minus dvěma procenty HDP,“ zmínil premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny s tím, že nepředpokládá, že jeho vláda bude muset nějak dramaticky upravovat rozpočet s plánovaným schodkem 105 miliard i za cenu, že schodek může být nakonec vyšší.

Jeho vláda prý ale může ušetřit na výdajích. „Když se dostanete do obtížné situace, musíte se tomu přizpůsobit. A něco, co jste si chtěli pořídit letos, si pořídíte až za rok nebo za dva,“ zmínil k tomu premiér s tím, že ušetřit se dá i na vybavení úřadů.

„Nemusí se tak často měnit automobily nebo počítačové vybavení. To jsou ve všech resortech dohromady miliardy. Pak jsou tady stavby. Řadu staveb administrativních budov nemusíme zahajovat – tím ušetříme opět miliardy. Mohou počkat některé rekonstrukce. Třeba v mé pracovně na mne tlačí, abych si nechal vyměnit okna, protože špatně izolují. Tak jsem na to nekývl, protože jsem známý šetřílek,“ řekl dále Nečas.

Správnou cestou k šetření je podle něj zvýšení podílu nepřímých daní na celkové daňové kvótě. „To je ekonomicky zdravé opatření a myslí si to 99 procent renomovaných ekonomů,“ zmínil k tomu.

Zavést druhou sazbu firemních daní, ale považuje za nesmysl. „To považuji za – promiňte – opravdovou ptákovinu,“ podotkl.

K otázce, že i NERV mluví o progresivním zdanění, pak zdůraznil, že Česko ale progresivní zdanění má. „Poplatník s jedním dítětem s příjmem do 15 tisíc korun neplatí žádnou daň z příjmů. Třetina daňových poplatníků fakticky žádnou daň z příjmů neplatí. To je snad dostatečný symbol solidarity a společenské soudržnosti.“

Musí prodat dluhopisy za 248 miliard eur

Premiér v ekonomické části rozhovoru pak ještě připomněl, že česká vláda o půjčce pro Mezinárodní měnový fond zatím nerozhodla. „Všichni víme, že za první tři měsíce roku musí jen Španělsko a Itálie prodat dluhopisy za 248 miliard eur. Takže jestli Česko poskytne na půjčce tři a půl miliardy eur, nehraje vůbec žádnou roli,“ uvedl.

„Já se kloním spíše k tomu půjčku neposkytnout, protože v tom nevidím smysl. Naproti tomu v tom vidím rizika pro Českou republiku.“

Socialisté se chytli do vlastní pasti

Bude ale za rok přímá volba prezidenta? Nečas k tomu neposkytl přímou odpověď.

„Sociální demokracie se chytla do vlastní pasti. Dvacet let prosazovala přímou volbu, a teď ji upřímně nechce a neví, jak se z toho pokrytectví vykroutit. Ve sněmovně se jí to moc nepovedlo, tam byla přitlačena, aby pro to hlasovala, i pod naším tlakem, když jsme to otevřeně pojmenovali. Jak se zachovají v Senátu, je jiná otázka,“ pronesl pak premiér na konto socialistů.

Zda by však ODS podporovala v prezidentské volbě pražského primátora Bohuslava Svobodu, na to odvětil tak trochu vyhýbavě: „Pan primátor několikrát deklaroval, že o kandidatuře neuvažuje.“

Jsou dva ministři, o kterých víte

Jestli však premiér vyhodí některé ministry ze své vlády, tak ani to není jisté. Premiér chce však potvrdit hypotézu, že je výměna ministrů dána nyní nižším prahem tolerance při problémech některých z nich.

„Zejména tam, kde mohou existovat náznaky, že je to spojeno s nějakým přímým či nepřímým koruptivním jednáním. Pokud bych přistoupil k metodám na hraně zákona, tedy že bych si na každého ministra nechal zpracovat zpravodajskou zprávu od nějaké služby a provést nějaký screening… myslím, že řada věcí, by ani po takovém screeningu nebyla zřetelná. Mohu vycházet v podstatě pouze z otevřených zdrojů,“ odvětil pak předseda vlády na dotaz HN ohledně toho, zda bude chtít do budoucna vědět něco víc o ministrech, kteří do vlády přicházejí.

Překvapením mi poskočil ohryzek

Podle jeho slov ale odchody ministrů nikdy nebyly mimo jeho režii. „Byly případy, kdy jsem nebyl rád, že ten který ministr odchází. Byly případy, kdy mi to ulehčilo práci,“ poznamenal a zdůraznil, že v tuto chvíli nejsou v nelibosti jen dva ministři, je jich údajně víc.

„A myslíte, že jsou opravdu jen dva? To jsou dva, o kterých víte,“ odvětil totiž ke jménům Alexandra Vondry a Josefa Dobeše. Nakonec však vysvětlil, že to je jen řečnická otázka, jíž rozhodně nemíní nijak košatit a odmítá odpovídat i na to, zda mu vyhazov některých ministrů zarazil právě prezident Václav Klaus.

„Jestli vám nepřipadá jako dostatečná výměna odchod oněch šesti ministrů, tak mi překvapením poskočil ohryzek. Kdyby nedošlo k žádné výměně, nebo jedné, pak bych vaši otázku chápal,“ dodal pak k možné další obnově kabinetu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…