„Fiala skončí jako Nečas.“ Odhalení a vážná nařčení

20.10.2023 14:05

Případ obvinění dvou vysokých manažerů prestižní pražské kliniky IKEM dostává nečekané souvislosti. Mluví se o možném protizákonném podnikání dvou významných lékařů. Jedním z nich je profesor Jan Pirk a druhým jeho kolega Ivan Netuka, současný poradce premiéra Petra Fialy. Ten je zmiňován i v souvislosti s lobbistou Martinem Nejedlým, který proslul svými kontakty na Rusko.

„Fiala skončí jako Nečas.“ Odhalení a vážná nařčení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Prezident Klaus jmenoval Petra Fialu ministrem školství

V časopisu Reportér píše novinář Jaroslav Kmenta o zcela nové a veřejnosti neznámé větvi kauzy prestižní kliniky IKEM. Přes popis známých faktů, jako je třeba obvinění ředitele IKEM Michala Stiborka i jeho zástupce Jiřího Malého, se Kmenta dostává k dvěma ikonám zmíněné kliniky, ke kapacitám svého oboru – Janu Pirkovi a Ivanu Netukovi.

Kmenta ale nepopisuje jejich nesporné lékařské kvality, ale věnuje se dokumentům, které naznačují, že oba lékaři vlastnili přes offshorové společnosti se sídlem v Lichtenštejnsku firmy, které zařizovaly významné dodávky do českých nemocnic a především do samotného IKEM.

Pokud by se tyto informace potvrdily, znamenalo by to podle Kmenty konflikt se zákonem, který by měli kriminalisté prověřit minimálně kvůli možným daňovým únikům a obcházení pravidel pro veřejné zakázky.

Celá věc je o to zajímavější, že Ivan Netuka pracuje jako poradce premiéra Petra Fialy pro oblast zdravotnictví.

To ale není všechno, čemu Netuka poslední dobou musí čelit a co by měl vysvětlovat.

Objevila se totiž informace o propojení tohoto premiérova poradce s bývalým poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým. Netuka je totiž jeho lékařem, ale podle všeho tím jejich vztah nekončí.

Zatímco Ivan Netuka se k napojení na Martina Nejedlého odmítl podle serveru iDnes.cz vyjádřit, Nejedlý uvedl, že se setkali mimoslužebně pouze jednou, a to v době, kdy Netuka s Pirkem projevili v rámci přípravy na lékařský kongres zájem o prohlídku Pražského hradu.

To je ale v rozporu s tím, co píše server Blesk.cz, kde se objevila informace, že se Nejedlý setkal s Netukou i jindy. Zmíněna je jejich schůzka za účasti bývalého ředitele IKEM Stiborka.

Na tyto zveřejněné informace reagoval např. šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl, který se na svém facebooku vyjádřil v tom smyslu, že pokud měl premiérův poradce v Lichtenštejnsku firmu na nemocniční zakázky a před policií ho chrání premiér, „tak Fiala s Rakušanem a Blažkem nemůžou skončit jinak než Nečas“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nakonec se prokáže , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 20.10.2023 14:46:57
že nejpoctivěším a nejschopnějším premiérem od přavratu tady byl babiš. Na něj se ještě nic nenašlo, přes velkou snahu a masáž médií i politiků. Nic nebylo prokázáno a zemi vedl babiš nejlépe. Protože to není mamlas ale chytrý a vzdělaný chlap. Mimořádně psychicky odolný. A zvládá to i bez vysílání signálů a naučené, zmatené gestikulace.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …