Nečas je jako římský císař. Legalizuje otroctví, nechápe Rath

10.09.2010 11:48

Premiér Petr Nečas a ODS chce navrhnout zpřísnění pravidel pro vyplácení sociálních dávek. Uchazeč o práci by měl na úřadu práce získat zaměstnání na plný pracovní úvazek. Myšlenka zní velmi hezky. Problém je v tom, že půjde o obecně prospěšné práce a kdo odmítne ztratí na nárok na podporu v nezaměstnanosti. Podle středočeského hejtmana Davida Ratha se Nečas inspiroval ve starověkém Římě a chce zavést otroctví.

Nečas je jako římský císař. Legalizuje otroctví, nechápe Rath

„Sociální systém nesmí být zneužíván, protože tím je zneužívána i naše solidarita. Ti, kteří pobírají sociální dávky, si musí uvědomit, že vedle práv mají i povinnosti. Podporu si zaslouží ten, kdo si aktivně hledá práci. Ti, kteří pracovat nechtějí anebo odmítají aktivity, které jim pomohou se postavit na vlastní nohy, dávky nedostanou," uvedl k návrhu předseda ODS i vlády Petr Nečas.

Služka pro Nečasovou

Středočeský kraj má poměrně nízkou nezaměstnanost, po Praze nejnižší v České republice, ale podle hejtmana Ratha není v žádném případě možné situaci řešit příkazy a uměle vytvořenými místy při veřejně prospěšných pracích.

"Dělá to na mě dojem, že Nečas chce vybudovat něco na způsob nucených prací nebo pracovních lágrů. Připadá mi, že ten člověk nežije v realitě současné České republiky," řekl ParlamentnímListům.cz David Rath.

"Měsíc nezaměstnaný ekonom třeba vyfasuje lopatu a s podobně postiženými bude kopat příkopy. Nezaměstnanou učitelku zase třeba dostane k ruce paní Nečasová jako služku," předestřel svoji vizi budoucnosti dle Nečase středočeský hejtman.

Jako ve starověkém Římě

Podle politika ČSSD je velmi pravděpodobné, že se Nečas nechal inspirovat v dobách antiky a nezaměstnaní by mohli třeba vystavět triumfální oblouk ODS nebo Nečasův sloup.

"Jen čekám, že Nečas svůj nápad zpřesní a dotáhne k absolutní dokonalosti. Třeba tak, aby každý bohatý měl právo získat tyto nezaměstnané k ruce. Ti by pak byli něco na způsob starořímských otroků. Pan premiér si spletl zjevně dobu a politický režim," tvrdí Rath a předem odmítá, že by ve sněmovně zasedal v tóze.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…