Nečas má svůj vysněný tým. Vodrážka zažil krach

20.06.2010 18:10

SLEDOVALI JSME KONGRES ODS Horký favorit na post prvního místopředsedy David Vodrážka na kongresu prožil krušné chvíle. Neobsadí ani řadový místopředsednický post. Naopak velký úspěch slavil Petr Nečas.

Nečas má svůj vysněný tým. Vodrážka zažil krach

Místopředsedy ODS byly zvoleni Nečasovi kandidáti Alexandr Vondra (získal 434 hlasů), Pavel Blažek (420), Pavel Drobil (402) a Jiří Pospíšil (rovněž 402). Kongres tak znamená nečekanou prohru pro Davida Vodrážku, který namísto upevnění pozice prvního místopředsedy by už nebyl ani řadovým místopředsedou.

Vodrážka získal pouhých 167 hlasů. Ještě méně delegátů dalo hlas Martinu Kubovi (124) a Milanu Cabrnochovi.

Nečas neskrýval radost z toho, jak pevnou důvěru delegáti kongresu dali jeho kandidátům. "Dámy a pánové, toto je nový tým, který povede ODS k vítězství," prohlásil.

Na následné tiskové konferenci Nečas zářil dobrou náladou. Odmítl ale, že by ODS plánovala nějakou oslavu. "Není čas, musíme pracovat," řekl.

Úsměv vyvolal nový místopředseda Pavel Blažek. "Možná se mi budete smát za můj brněnský přízvuk, ale ten já nezměním." S nadsázkou se pak přirovnal k Johnu Lennonovi, který prý v počátcích kapely Beatles řekl: "Ať si svět zvykne na liverpoolský přízvuk."

Kongres pomalu v poklidném duchu končí. Delegáti postupně volí novou výkonnou radu, kontrolní a revizní komisi, smírčí výbor. Zajímavé bude noční vyjednávání, kdy by se nová výkonná rada a stranické grémium měly rozhodnout, zda změní současnou vyjednávací trojici o vládě.

Všeobecně se předpokládá, že pozice vyklidí po nezdaru na kongresu David Vodrážka.

Vodrážka: Nekopejte do mrtvoly

David Vodrážka v první reakci na ČT odmítl, že by při svém dnešním projevu, který některá média označila za slabý, byl opilý. Spát prý šel ve dvanáct hodin večer a podobné spekulace považuje za "snahu tak trochu kopat do mrtvoly". 

Končí tak jedna kapitola. Vodrážka by podle zdrojů serveru ParlamentníListy.cz mohl vypadnout i z trojice, která za ODS vyjednává o nové vládě.

"O těchto věcech bude teprve jednat grémium a výkonná rada," zareagoval na tuto informaci Petr Nečas. Grémium i rada by přitom měly jednat už dnes večer.

Jak se vyvíjela volební neděle

Kandidáti na řadové místopředsedy zakončili své projevy krátce po druhé hodině odpolední. O čtyři křesla se ucházejí Jiří Pospíšil, Alexandr Vondra, David Vodrážka, Martin Kuba, Milan Cabrnoch, Pavel Blažek a Pavel Drobil.

Výrazný potlesk sklidil Drobil, když v závěru svého projevu přirovnal ODS k raněné lvici. "Teď už zase vidím tu lvici hrdě běhat po džungli." To Jihočecha Martina Kubu, který nepatří mezi Nečasovy "koně", odměnil jen vlažný potlesk.

Podporu delegátů překvapivě získala i Jana Černochová, ta se však své nominace vzdala a vyzvala k podpoře Davida Vodrážky.

Právě Vodrážka měl znatelně kratší projev než předchozí kandidátský na prvního místopředsedu. Bylo zřejmé, že improvizuje.

Vondra zaujal

Velký aplaus v sále sklidil kandidát na místopředsedu Alexandr Vondra. Zmínil, že za svobodu bojuje "už někdy od roku 1987".

"Nelavíruji, netaktizuji, nepřebíhám ze strany na stranu," říkal Vondra. A zřetelně se také vymezil proti údajným kmotrům a zákulisním vyjednáváním.

"Jsem dost starý na to, abych s vašimi hlasy obchodoval. Prosím vás proto o své hlasy zde, z této pozice," oslovoval své kolegy Vondra.

Delegáti se těší na oběd

Nové místopředsednictvo by si měla ODS zvolit kolem čtvrté hodiny odpoledne. Delegáti si předtím ještě mohou zajít na oběd. A z pohledu do kuloárů je zjevné, že řada z nich už se na tento bod programu po téměř pěti hodinách schůzování vysloveně těší.

Němcová nečekaně Vodrážkovi vypálila rybník

Největším překvapením kongresu zatím je a patrně i zůstane zvolení Miroslavy Němcové první místopředsedkyní strany. Němcová získala 314 hlasů. Favorit Vodrážka "jen" 257.

Delegáti překvapivou volbu ocenili dlouhým potleskem vestoje. Jak si všiml reportér serveru ParlamentníListy.cz, bývalá poslankyně Kateřina Dostálová nad zvolením Němcové nemohla udržet slzy dojetí.

Němcová pět minut po svém zvolení měla tiskovou konferenci, na které řekla, že bližší než práce v exekutivě by jí byla Poslanecká sněmovna. 

Nově zvolená místopředsedkyně zopakovala, co už v sobotu řekla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Žádné hlasy si prý nezajišťovala, osud hlasování ponechala delegátům.

ČTĚTE VÍCE:
Kongres je jiný. Není to divadlo, raduje se Němcová 

V rámci volby řadových místopředsedů se zásadním návrhem vystoupil senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera. Nepřeje si zvolení kontroverzního jihočeského hejtmana Martina Kuby, tudíž hodlal navrhout snížení počtu místopředsedů ze čtyř na tři. Pak by Kuba měl znatelně menší šance. Pro svůj návrh ale podporu nezískal.

Někdejší poslanec ODS Vlastimil Tlustý v ČT:
"Petr Nečas je osoba, která je ze všech špatných variant ta nejlepší. Musím mu gratulovat."
Podle Tlustého měl být Nečas zvolen už v roce 2002, kdy pro něj sám hlasoval.
Tlustý dále: "V ODS platí princip "antidarwin": čím je někdo méně úspěšný, tím lépe tvoří partu." Takovým případem je podle Tlustého středočeská koalice proti Petru Bendlovi, jejíž výsledkem je nominace Milana Cabrnocha.

S nominačním projevem pro volbu prvního místopředsedy vystoupila Miroslava Němcová. Upozorňuje, že v ODS není novou tváří, na druhou stranu je coby dlouholetá členka ODS pro delegáty čitelná. Též zdůraznila vysoký počet preferenčních hlasů pro svou osobu v nedávných parlamentních volbách.

Podle předpokladů Němcová nemá příliš velkou šanci ani na prvního, ani na řadového místopředsedu.

Další kandidát na prvního místopředsedu David Vodrážka v projevu vyjadřuje nespokojenost nad spekulacemi o tvorbě dohod pro volby vedení ODS. "My si to děláme sami, že se tady mluví o nějakých dohodách, že se tady vysedává saloncích a něco se tady peče".
Vyzývá také, aby se ODS přestala rozdělovat podle regionů. Strana je prý jednotná.
Vodrážka má funkci druhého muže ODS prakticky jistou.

VOLBA PŘEDSEDY

Petr Nečas získal podporu 538 delegátů z 617. Jeho mandát předsedy ODS je tedy velmi silný.

Přemysl Sobotka, předseda Senátu k nominačnímu projevu Petra Nečase pro ParlamentníListy.cz:
"Líbilo se mi, že hovořil o vyrovnaném státním rozpočtu. Mrzelo mě, že neřekl víc o budoucí vládní politice."
Ivan Langer: Znám Petra Nečase spoustu let a toto byl jeden z nejlepších projevů, které jsem kdy slyšel.
Alexander Vondra: Jeden z nejlepších projevů, které jsem zde kdy slyšel. Řekl slova, která byla třeba. Pojmenoval problém a řekl, jak dál
Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09 ZDE

"Vím, že tolik hlasů už na kongresu nikdy nedostanu. Velmi si toho vážím," poděkoval Nečas po svém zvolení. 

Nečas: Země se nebude porcovat na pašalíky


Petr Nečas ve svém nominačním projevu vyzdvihl, že 37% podnikatelů volilo ODS a že podporu má i mezi mladými voliči. Stranu podpořilo i 17% důchodců.

„Neztratili jsme tvrdé jádro. Přišli jsme o méně ukotvené voliče, o které jsme přišli svým chováním," říká. Volbu TOP 09 považuje Petr Nečas za politickou emoci, která může pominout a ODS tradiční pravicové voliče může přitáhnout zpět.
Strana musí být oponentem levice, musí usilovat o vyrovnaný státní rozpočet a musí usilovat o návrat na dominantní pozici na pravici. "Musíme vyhrávat volby, to je náš raison d'etre."

Ze zákulisí:

Někteří delegáti sledovali projev kandidáta na předsedu  ne v jednacím sále, ale z barových křesel.

Je prý třeba obnovit důvěryhodnost u neukotvených pravicových voličů. „Musíme být moderní otevřenou stranou, ne zakuklenou sektou," konstatoval Nečas.
K tomu je potřeba bohatý vnitřní stranický život - ideové konference, které budou generovat politické názory a postoje. Pokud k tomu nedojde, začne ODS prý degenerovat.

Pozor na politické marionety a jejich loutkáře, varuje dále Nečas.
"Pokud někdo chce vliv, musí vystoupit na světla ramp. Ne řídit stranu či oblastní sdružení pomocí mobilního telefonu ze zákulisí," vyjádřil se Nečas v kontextu spekulací o zákulisním vyjednávání pro volby místopředsedů.
V této pasáži  byl projev kandidáta na předsedu přerušen mohutným potleskem.

„Není přeci možné, aby ve výkonné radě seděl někdo, jehož názory jsme za celé roky neviděli. Není možné jezdit na výkonnou radu jen na náslech - získat kontakty a vliv. Kdo se nezapojuje do politické diskuse, ať zůstane doma a nekandiduje."

"Vládnout neznamená rozparcelovat si zemi na pašalíky. Být ministrem neznamená mít ministerstvo jako léno pro sebe a partičku svých kamarádů. Kdo to nepochopí, z vlády odejde," dal Nečas dále najevo.
"Nejsem pan Čistý. Jsem alergický na tuto nálepku. Její přijetí znamená výraz nepokory. Jedno ale můžu říct naprosto přímočaře: nekradu a jsem neúplatný," prohlásil. 

Ze zákulisí:

Reakce nejmenovaného představitele ODS na prohlášení "Nekradu a jsem neúplatný" : "To byl postesk..." (smích)

Kavalírová: Vymeťte bývalé komunisty.
Ještě před Nečasem vystoupila předsedkyně Konferedace politických vězňů Naděžda Kavalírová.
"Na plevel nelze roubovat růže," volala po vymetení bývalých komunistů z veřejného života. V historickém exkurzu kritizovala právní kontinuitu s komunistickými zákony.
"Běda nám, pokud bychom pokračovali v politice Občanského fóra, to znamená bezsádavově a zleva doprava."
Vzpomněla též nedávné odvolání ředitele ÚSTR Pacla Žáčka a vyjádřila podporu snaze ODS snižovat zadlužování státu.

Volby místopředsedů
Po volbě předsedy bude následovat volba prvního místopředsedy a následně proces voleb řadových místopředsedů.

Nominace z regionů do místopředsednické funkce získali Vodrážka jako de facto jediný kandidát na prvního místopředsedu a dále Miroslava Němcová, Alexandr Vondra, Milan Cabrnoch, Jiří Pospíšil, Pavel Blažek, Martin Kuba, Pavel Drobil. Největší šance přitom zřejmě mají Drobil, Blažek a Cabrnoch, za kterými stojí silné krajské organizace. Nečas uvedl, že mu většina z těchto kandidátů vyhovuje. Náměstka jihočeského hejtmana Kubu by ale ve vedení nechtěl. V sobotu delegáty požádal, aby při volbě dali na vlastní názor a nestali se vazaly zákulisních dohod. 

Kongres dnes zvolí i nové tváře širšího vedení - výkonné rady, kontrolní a revizní komise i smírčího výboru. 

Vše ke kongresu ODS:
Detailní průběh prvního dne
Kmotři se nevzdávají. Kuba je stále ve hře
Senátor Kubera nezklamal. Zařídil úlet kongresu
Langer přirovnal předvolební ODS k bezdomovci a šel na slivovici
Julínek kouří a stydí se za to
Kongres je jiný. Není to divadlo, raduje se Němcová

reklama

autor: nep

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …