O Klausovi nemluvím, toho těší i kritika, říká Cílek

14.08.2012 19:19

Filozof, geolog a klimatolog Václav Cílek byl hostem pořadu Interview 24. Upozornil na to, co nás čeká v souvislosti s klimatickými změnami – hlavně na dopady náhlých such a povodní.

O Klausovi nemluvím, toho těší i kritika, říká Cílek
Foto: Redakce
Popisek: Václav Cílek

„Diskuze o globálním oteplování je diskuzí o hodnotách,“ říká Cílek na to, co říká těm, kteří na něj nevěří – například prezident Václav Klaus. „K profesoru Klausovi se já vůbec nevyjadřuji, protože i kritika mu dělá radost,“ prohlásil.

Nejohroženější je Čína

Podle geologa musí být každému jasné, že člověk do toku látek a do přírody jednoznačně zasahuje. „Celá řada výpočtů říká, že člověk může jednou až dvěma třetinami za klimatické změny na světě,“ uvedl Cílek s tím, že on jednoznačný názor nemá.

Pokud by se počet lidí zdvojnásobil a každý člověk chtěl mít třetinovou životní úroveň jako průměrný občan USA, potřebovali bychom dvanáctkrát více energie. „Je nutná dematerializace,“ tvrdí Cílek.

„Musíme se připravit na mnoho politických, ekonomických a klimatických bouří zároveň,“ upozorňuje Cílek. Podle něj se na světě a v globálním boji proti klimatickým změnám něco stane v chvíli, kdy si Čína nebo Indie uvědomí, že je nutné se o tyto věci snažit.

„Čína je stát nejvíce ohrožený globálními změnami,“ řekl geolog. „V těchto globálních hrách vždycky prohrajeme. Vždycky na to doplatíme,“ myslí si. Je podle něj nutné si uvědomit, že problémy, které  vznikají obrovskými suchy či povodněmi ohrožují i nezasažené země – hlavně kvůli zvyšujícím se cenám potravin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…