Parkanová zveřejnila výslechy. Barták rozhodoval, co v posudku má být a co ne

14.08.2013 15:58

S překvapivým krokem přišla exministryně obrany Vlasta Parkanová, když zveřejnila bez komentáře výslechy obviněných a svědků v kauze údajně předraženého nákupu letadel CASA. Její vyšetřování se už vleče více než rok, loni ji k trestnímu stíhání vydala sněmovna navzdory bouřlivým protestům tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska.

Parkanová zveřejnila výslechy. Barták rozhodoval, co v posudku má být a co ne
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová se rozhodla bez jakéhokoli komentáře zveřejnit výslechy obviněných a svědků v kauze údajně předraženého nákupu letadel CASA. Vyšetřování Vlasty Parkanové, kterou kauza stála křeslo ministryně obrany, trvá více než rok. Sněmovna političku vydala k trestnímu stíhání loni v červenci. Spolu s ní policie vyšetřuje i jejího tehdejšího náměstka Jiřího Staňka. Oba jakoukoliv vinu odmítají.

Podplukovník a pilot Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze letounů CASA, u výslechu 24. září minulého roku mimo jiné uvedl, že během roku 2008 se opakovaně vyjádřil, že letouny CASA nesplňují požadavky Armády České republiky, a to zejména v požadovaném doletu a přepravní kapacitě. Na letouny CASA zpracovával expertní posouzení a ředitel sekce i náměstek generálního štábu posudek podepsali a odeslali na sekci vyzbrojování.

První náměstek ministryně obrany Barták rozhodl, co se má z posudku vypustit

„Zhruba za týden, 14 dní, jsme dostali do ruky dokument, podepsaný MUDr. Bartákem, kde bylo konstatováno, co z posudku vypustit a co tam ponechat, co on považuje jako tendenční tvrzení. S tímto dokumentem za mnou přišel můj nadřízený plk. Dvořák a žádal mne, abych toto přepracoval. Odmítl jsem se slovy, že když vypustíme tyto věci, na které poukazoval MUDr. Barták, nebude mít posudek, o který jsme byli žádáni, žádnou validitu, a tudíž bylo zbytečné ho zpracovávat,“ řekl u výslechu Karel Daňhel.

Ve finále rozhovoru pak dostal rozkaz posudek přepracovat s tím, že o dané věci nemá diskutovat. „Jako voják jsem rozkaz musel splnit. Expertizní posudek byl přepracován, byly z něj vypuštěny některé odstavce a byl přepracován zejména závěr, který osobně plk. Dvořák s plk. Vernerem, tehdy ředitelem odboru vzdušných sil, odnesli na podpis náčelníku generálního štábu. Mohu jen usuzovat, jakým způsobem to bylo podáno a odesláno na MO opět cestou sekce vyzbrojování. Toto je dnes prezentováno jako tzv. změna názoru generála Picka,“ prohlásil také klíčový svědek Karel Daňhel.

Před samotným nákupem vyjádřila armáda jednoznačně své výhrady

Podobně vypovídal i Jaroslav Štefec, který měl po nástupu na Ministerstvo obrany v srpnu 2010 za úkol prověřit se svými spolupracovníky smlouvy, zjišťovat nesrovnalosti v akvizičním systému a případná podezření na korupční jednání aktérů tohoto systému. Protože nákup letounů CASA byl novou kauzou, která vzbuzovala určité mediální výstupy, byli pověřeni rovněž analýzou tohoto případu.

„Při studiu těchto dokumentů jsme zjistili zejména skutečnost, že v předběžných analýzách nebyly letouny CASA označeny za optimální řešení pro plnění požadavků Armády ČR z hlediska jejich schopnosti přepravovat materiál a osoby v misích vzdálených od ČR, např. Afghánistán, a zjistili jsme rovněž, že Armáda ČR tyto výhrady jednoznačně vyjádřila v období před realizací vlastního nákupu,“ potvrdil Jaroslav Štefec nevhodnost nákupu letounů CASA pro naše vojsko.

Parkanová nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů

Protikorupční policie stíhá Parkanovou od loňského července kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle vyšetřovatelů nenechala coby tehdejší ministryně obrany zpracovat nezávislý posudek na cenu dopravních letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně státu vznikla škoda 658 milionů korun. Nákup letadel za 3,5 miliardy korun byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Mluvilo se i o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…