Paroubek obdivuje Sobotku: Ten, co nebyl nikdy v práci, a umí přežít

22.09.2011 16:26

Kniha Jiřího Paroubka „Plnou parou v politice" bude mít křest v pondělí 3. října, ParlamentníListy.cz ale uvádějí v předstihu další exkluzivní ukázku. Ta je zacílena výhradně na současného lídra ČSSD Bohuslava Sobotku. Svému dlouholetému místopředsedovi zlehka vyčítá jednu vlastnost - všechno je prý schopný politicky přežít. Vadí mu, že Sobotka se po volbách 2010 tvářil, jako by nebyl ani místopředsedou strany.

Paroubek obdivuje Sobotku: Ten, co nebyl nikdy v práci, a umí přežít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Plnou parou v politice je již třetí kniha, kterou bývalý předseda ČSSD bude v letošním roce křtít. Nejprve vyšla v červnu publikace jeho vzpomínek na setkání a jednání s předními světovými státníky s názvem „Ve službě republice". Měsíc nato se objevil „Český Watergate", což je Kubiceho zpráva komentovaná Paroubkem a vysvětlující některé souvislosti.

Petra byla tvrdší

Zatímco Paroubkova manželka Petra je v kritice mnohých sociálních demokratů ve své knize „V botičkách od Diora" nekompromisní, expředseda je mnohem laskavější, i když lehkou ironii lze v jeho textu najít. O Bohuslavu Sobotkovi například Petra Paroubková píše, že se mu radostí zamlžily brýle, když Jiří Paroubek oznámil rezignaci na post předsedy ČSSD.

„Prvním místopředsedou a ministrem financí mé vlády byl Bohuslav Sobotka. V mé vládě odvedl slušnou práci, byl už odborně a sebevědomím jinou osobností, než když se stal ve vládě Vladimíra Špidly ministrem financí. Příprava reformy veřejných financí za Špidlovy vlády byla jeden velký chaos, zvyšovaný médii, se kterými ani premiér, ani ministr financí nebyli schopni kvalifikovaně komunikovat. Dnes je Bohuslav Sobotka argumentačně a rétoricky pochopitelně úplně někde jinde, nežli byl v letech 2002 - 2004, když ve Špidlově vládě jako ministr financí začínal. Je to naprosto obdivuhodné, neboť Bohuslav Sobotka nebyl po dokončení vysoké školy vlastně nikdy v běžné praxi," vzpomíná zase Paroubek na Sobotku a přechází k dalším podrobnostem.

Tvářil se jako by nebyl místopředsedou

„Sobotka má ještě jednu mimořádnou vlastnost jako politik, a tou je schopnost politicky přežít. Jedním z důvodů obrovského poklesu podpory v letech 2003 - 2004 byla i reforma veřejných financí, nepřijatá pozitivně veřejností, zejména pak voliči ČSSD. Slávek Sobotka při „rozdílení cen" v červnu 2004 po evropských volbách jaksi ustoupil do pozadí. K šéfovi vlády se nehlásil, ten odešel a Slávek zůstal. Také po volbách do sněmovny v květnu 2010 se Bohuslav Sobotka tvářil -  po mém odchodu z funkce předsedy ČSSD - jako by už pět let nebyl prvním místopředsedou ČSSD. Strana se v těch pěti letech z rozvráceného a rozhádaného spolku stala nejsilnější stranou v zemi a Bohuslav Sobotka na tom měl svůj podíl," popisuje autor, jak dokáže současný předseda ČSSD vše přežít.

Nikdo už nepochybuje o tom, že se Jiří Paroubek chystá na přestup do ČSNS 2005, přesto se jej předseda Sobotka stále ještě snaží přesvědčit, aby neodcházel. „Myslím, že v zájmu ČSSD je, aby Jiří Paroubek neodcházel a nezakládal jiný, konkurenční projekt. S podobným projektem, který je spojený s Milošem Zemanem, už máme zkušenosti. Neslouží to k ničemu jinému než k naplnění ambicí předsedy, získá to pár procent hlasů ve volbách, které pak chybějí sociální demokracii," řekl redakci ParlamentníListy.cz předseda ČSSD Sobotka.

Expředseda píše dál

Paroubek po publikaci „Plnou parou v politice" s psaním nekončí. Už pracuje na dalších dvou knihách. V současné době spolupracuje s mladým historikem Petrem Duchoslavem na Stručných dějinách českých národních socialistů. Dalším dílem, které uvidí světlo světa, bude kuchařka. „No, kuchařka, ona to není přímo kuchařka. Je to spíš popis gastronomických zážitku a jídel, která jsem jedl na státních návštěvách třeba v Elysejském paláci, či v Indii nebo Číně," sdělil s úsměvem Paroubek pro ParlamentníListy.cz. Ten také slibuje i recepty některých vyhlášených pražských prvorepublikových restaurací. Paroubek má ke gastronomii blízko, protože na Vysoké škole ekonomické vystudoval všeobecné stravování a cestovní ruch. Před revolucí navíc pracoval ve státním podniku Restaurace a jídelny.

Z nové knihy: Paroubek o zrádcích, kteří pomohli Klausovi. Čtěte z jeho díla


Čtěte také:

  
Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…