Politolog prozradil, proč prý musel Jandák zmizet ze Sobotkovy "vlády"

25.04.2013 22:22

POLITOLOGOVÉ Podle politologa Lukáše Jelínka poslanec ČSSD Vítězslav Jandák neskončil v postu stínového ministra kultury kvůli tomu, že by byl nějakým příliš otevřeným „zemanovcem“, ale spíše proto, že je představitelem jakési popkultury a ostatní zákoutí kultury jsou mu cizí. Také prý možná flinkal stranickou práci...

Politolog prozradil, proč prý musel Jandák zmizet ze Sobotkovy "vlády"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

Kdo by si myslel, že pravými důvody předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, které jej vedly k obměně některých postů ve svém stínovém kabinetu, jsou jakési obavy ze „zemanovců“, tedy křídla, které dává najevo sympatie k nynějšímu prezidentovi Miloši Zemanovi, ten by se zřejmě velice mýlil.

Politolog Lukáš Jelínek totiž nabídl jinou variantu výměny politiků na stínových židlích – třeba poslanec a také již kdysi ministr kultury Vítězslav Jandák nebyl vykopnut kvůli svému obdivu k Zemanovi, ale prý nejspíše proto, že moc nepracoval uvnitř strany a není ani odborníkem na jinou kulturu, nežli kulturu „lehkého proudu“.

Zdeněk Škromach již v této vládě pak nefiguruje údajně hlavně proto, že už v ní nechtěl zasedat on sám. Místo něj tak dostal prostor Roman Sklenák, a to hlavně díky veřejným výstupům proti sKartám. Navíc prý Sklenák patří k těm čipernějším poslancům.

Je to zatím virtuální realita

„Pozor, to je ale zatím vše virtuální realita, neboť ta reálná vláda nakonec může vypadat úplně jinak - a to především proto, že Bohuslav Sobotka slíbil v ní i zastoupení nestraníků, což se zatím v této vládě nekoná. Ale co se týká sporu 'zemanovci' – 'nezemanovci', tak pokud v té stínové vládě najdeme zhruba čtyři jména (z těch patnácti), která jsou známá tím, že nepatří do fanklubu Miloše Zemana, tak si myslím, že to je ještě snesitelný a před voliči sociální demokracie obhajitelný poměr,“ zmínil k obměně stínové vlády pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Předseda ČSSD a také nejspíše možný premiér Bohuslav Sobotka totiž ve čtvrtek na tiskové konferenci představil nové členy svého možného „oranžového“ kabinetu. A bylo to do určité míry i překvapení, neboť stínovým ministrem financí ponechal Jana Mládka, který vzbudil rozruch na březnovém sjezdu strany v Ostravě, kde řekl, že živnostníci parazitují na penzijním systému. Sobotka dále zveřejnil, že stínovým ministrem průmyslu bude někdejší ministr průmyslu Milan Urban, stínovým ministrem práce pak poslanec Roman Sklenák.

Místo dosavadního stínového ministra kultury Vítězslava Jandáka ovšem bude tuto pozici od nynějška zastávat divadelní režisér Ivan Krejčí. V obměněné vládě se také objevil mluvčí pro sport a mládež, kterým bude poslanec Petr Hulinský. Dosud byl stínovým ministrem pro místní rozvoj. Ze stínové vlády ale zmizela mluvčí pro boj s korupcí a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, ovšem naopak tam na postu stínového ministra spravedlnosti zůstal silný antizemanovec Jiří Dienstbier, který na sjezdu nezískal důvěru kandidátů a nestal se tak opětovně místopředsedou ČSSD.

Musí oslovit i cílové skupiny v daných resortech

„Pokud chce být ČSSD přijatelná pro maximální počet nebo spektrum voličů, tak si musí dát záležet na tom, aby v některých věcech předváděla názorovou pestrost. Proto mám dojem, že Bohuslav Sobotka tuto vládu skládal do značné míry s vědomím toho, aby jednotliví stínoví ministři dokázali oslovit ať už veřejnost, jako celkem populární politické postavy, anebo aby oslovili jednotlivé cílové skupiny v daných resortech – ať již jde o změnu na ministerstvu pro životní prostředí, anebo na ministerstvu kultury, kde byla sociální demokracie často atakována ze strany odborníků,“ podotkl pak k tomu dále Jelínek.

Proč ale Sobotka vyměnil Jandáka právě za Krejčího? I na to má vysvětlení.

„Tam mohou být dvě věci. Jednou je, že sice pan Jandák je velmi brilantní glosátor a odvádí velmi zajímavou práci i na půdě Poslanecké sněmovny, ale když hovoříte s lidmi z profesních organizací – třeba v oblasti kultury - tak řeknou, že je Jandák až příliš zástupcem určité popkultury nebo příliš lehkého proudu, který si nemá s lidmi z oblasti muzeí, divadla, vážné hudby, co povídat. Zatímco Ivan Krejčí sice není celebrita, ale když si ho vygooglujete, tak zjistíte, že je velmi oceňovaný divadelní režisér, který je zároveň představitelem určité nové vlny. A ta je také hodně známá v ostravském divadelnictví,“ glosoval dále Jelínek.

Podle něj je Krejčí navíc člověk, který má kontakty napříč divadly, napříč kulturními svazy, což je ale pro sociální demokracii dost cenné.

Úlitba severomoravskému regionu

„Je tam ještě jeden motiv. Nevím, na kolik pan Jandák dává síly na odvádění vnitrostranické práce, ale podle mne se spíše soustřeďuje na mediální vyjádření, zatímco Ivan Krejčí je člověk, který je poměrně výraznou postavou ostravské sociální demokracie. Myslím si proto, že důvodem, proč Krejčího Sobotka do stínové vlády jmenoval, je do značné míry i úlitba severomoravskému regionu, který je v sociální demokracii nejsilnější,“ zmínil.

Sám Jandák pak ke svému sesazení ParlamentnímListům.cz řekl, že tento fakt nebere nijak tragicky. "Víte, já si ze všeho beru to lepší. Vše beru s nadhledem a říkám si, že politika přináší pohlazení i facky. Tohle bylo takové 'pohlazení' starého muže. A stejně, co nadělám. Je to něčí rozhodnutí a já ho respektuji. Víte, v politice se dá brát tragicky snad jedině revoluce,"  řekl s poznámkou, že za vším stojí místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek a ostravské organizace, které chtějí mít ve vládě své dva ministry.

Podle politologa Jelínka to ale takto jednoznačně vykládat nejde, tedy, že by snad ostravské křídlo Zaorálka mělo až tak mohutnou pozici v ČSSD.

„Ne tak úplně, neboť například stínový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček má zase blíž k Haškovu křídlu. Tam to tedy není nějaké dělení na sobotkovce, haškovce a zaorálkovce. Spíše jde o regionální lobbing napříč 'fankluby', kde pak zvítězilo to, že si konkrétní region prosadil některé lidi za argumentaci: Odvádíme pro sociální demokracii více práce, takže chceme také něco pro nás," doplnil k tomu politolog.

Škromach už to stejně nechtěl...

Co se týče jména Romana Sklenáka, tak tam se prý hlavně nesmí zapomenout na to, že Zdeněk Škromach již nechtěl figurovat ani v tom posledním stínovém kabinetu.

„Tam byla stínovou ministryní Ivana Stráská, náměstkyně jihočeského hejtmana, která ovšem neměla dostatek kapacity na to, aby se tomuto resortu věnovala. Ona se ale stala stínovou ministryní v okamžiku, kdy Zdeněk Škromach projevil zájem ve stínové vládě nebýt. Takže nevím, nakolik se změnila jeho ochota ve stínové vládě zasedat, či nezasedat, ale předpokládám, že Sobotkova úvaha vycházela z toho, že když ne paní Stráská, tak někdo jiný. No a protože poslanec Sklenák funguje v Poslanecké sněmovně a protože se dost angažoval i ve chvíli, když se hovořilo o sKartách nebo o problémech úřadu práce a navíc patří i k činorodějším nebo čipernějším sociálně demokratickým poslancům, tak asi proto na něj nyní padla volba,“ zdůraznil Jelínek.

U jména Jiřího Dienstbiera se pak politolog pozastavil.

„To je otázka, jestli s ním počítá celá sociální demokracie, ale minimálně Bohuslav Sobotka ano. Ovšem Dienstbierovo jméno by si v reálné vládě musel Sobotka obhájit jak před kolegy v předsednictvu, tak hlavně před prezidentem Zemanem. Kromě toho je také otázka, jak by se Dienstbier smířil s tím, že zůstává ve stínové vládě dál spolu s Petrem Hulinským, nebo některými jinými politiky, s nimiž má konflikty,“ podotknul.

Kolem Dienstbiera debata ještě bude

Podle něj ale prý existuje v rámci ČSSD dál i ta úvaha, že by Jiří Dienstbier vedl kandidátku do Evropského parlamentu. „I když teď to spíše vypadá na to, že by se rád soustředil jen na domácí scénu, ale myslím si, že to nemusí být ještě v tomto smyslu definitivně uzavřené a že by tam mohly být tlaky nebo tendence na to, aby z českého politického prostředí alespoň částečně zmizel. Takže si myslím, že u tohoto jména to na jedné straně může Sobotka myslet vážně, tedy aby Dienstbiera angažoval ve skutečné vládě, ale nebude záležet přitom jenom na něm. Proto kolem Dienstbiera debata uvnitř ČSSD zdaleka uzavřená není,“ dodal Jelínek pro ParlamentníListy.cz.

Členové vlády by podle Sobotky měli během léta připravit základy sociálnědemokratického volebního programu. Představit by ho měli na programové konferenci, kterou strana chystá na přelom října a listopadu. Tento tým by měl také připravit program pro prvních sto dnů vlády, pokud ČSSD získá dostatečnou důvěru voličů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…