Pravidla pro stávku: Nový zákon nepotřebujeme, hřímají odbory

26.06.2012 9:33

Vláda má dnes na stole zákon, který upravuje pravidla pro pořádání stávek. Odbory by podle něj musely stávku nahlásit ne tři dny předem jako nyní, ale pět dnů předem. Vedení firmy by mělo navíc den před akcí znát nejen počet stávkujících, ale i jejich jména. Některým profesím chce také vláda možnost stávek omezit. Jenže jak připomněl Český rozhlas, odboráři návrh kabinetu kritizují.

Pravidla pro stávku: Nový zákon nepotřebujeme, hřímají odbory
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Mezi účastníky panovala dobrá nálada ačkoli téma demonstrace bylo závažné. Účastníci ve svých prohlášeních vyzývali například ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila k demisi

Kabinet probere dnes návrh zákona, kterým chce upravit pravidla konání stávek. Jak připomněl Český rozhlas, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek věcný záměr zákona ale tvrdě hájí. Podle něj je novela potřebná už proto, že soud v minulém roce přezkoumával zákonnost tehdy vyhlášené stávky. A konstatoval, že musí být stanovena pravidla stávky.

Odborům se ale norma pranic nelíbí. Zákon považují za zbytečný a odmítají ho. 

„Když stávka má být proti něčemu, tak musí být co nejúčinnější, to znamená okamžitá. Když bude mít na přípravu pět dní, tak v podstatě ani nemusí být. Když budeme mít jmenovitý seznam před stávkou a počet lidí a vedení uvidí, že se stávky bude chtít účastnit jen pětina lidí z podniku, nemusí brát na vědomí požadavky odborářů. V případě vyhlášení stávky za těchto podmínek by stávky v podstatě neměly význam,“ uvedl pro Český rozhlas šéf odborové organizace Feroxu Děčín Jaroslav Pták.

Podle místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radky Sokolové je Česko v Evropské unii zemí, kde se využívá institutu stávky nejmíň. A již proto norma zapotřebí není.

Odborářka: Přijde nám to komické

 „Takže si myslíme, že v době ekonomické krize, kdy se opravdu zmítáme v ekonomických problémech, nám přijde až komické vůbec se zabývat zákonem o stávce a omezovat jakékoli právo stávkovat,“ řekla Sokolová.

Od kdy by případně mohl nový zákon začít platit, to podle ministra Drábka zatím není jasné.  

„Já v tuto chvíli nechci dávat žádné pevné termíny, protože si myslím, že není kam spěchat. Dvacet let jsme takový zákon neměli. Považuji za svoji ústavní povinnost takový zákon předložit, ovšem není to věc, která by spěchala z měsíce na měsíc. Pokud vláda vysloví souhlas s navrženým postupem, tak my standardně vyvoláme to druhé kolo připomínkového řízení,“ dodal v rozhovoru pro rozhlas Drábek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …