Profesor Krejčí: Zeman a jeho vláda jsou v ohrožení. Musí udeřit na zloděje

27.06.2013 15:08

POLITOLOGOVÉ Pravicová koalice zuří. Vykřikuje, že má 101 hlasů, takže může sestavit legitimní vládu. Této koalici už ale nevěří přes 90 % občanů, proto prezident Zeman, vzhledem ke svým předvolebním slibům, jmenoval premiérem úřednické vlády Jiřího Rusnoka, který prý sestaví do 14 dnů vládu. Jak se to nejspíš bude vyvíjet dál, se ParlamentníListy.cz zeptaly politologa profesora Oskara Krejčího.

Profesor Krejčí: Zeman a jeho vláda jsou v ohrožení. Musí udeřit na zloděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok je tedy pověřen sestavením vlády

Je toto Zemanův pravý záměr, nebo jen jeho „předvoj“?

Kdo ví… Boj s korupcí – a v širším smyslu boj na obranu sociálního státu – je běh na dlouhou trať. Vše, co jsme v posledních dvou týdnech viděli, jsou jen jednotlivé tahy. To platí i v případě ofensivních kroků, tedy jak o zátahu vyšetřovatelů a státních zástupců, tak i o jmenování premiéra tak zvané úřednické vlády. Je to tedy počátek dlouhého běhu, což je lepší varianta. Nebo krátký běh – což by byla velmi špatná varianta. Nikoliv však koncovka.

Co všechno Zeman získal jmenováním Jiřího Rusnoka premiérem?

Především riskuje, a to velmi. Vládnout bez Parlamentu a v klatbě pravicových mainstreamových médií se v této zemi nedá. Tedy efektivně a dostatečně dlouho vládnout.

Co tím získala tato země?

V této chvíli vidím jediný zisk: finanční kontrola, která spadá pod Ministerstvo financí, by se mohla přidat ke snahám Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Lze si představit, že Rusnokova vláda bude poskládaná z velmi sympatických, schopných a čestných lidí. Šanci politicky obstát má ale jen v případě, že před čtrnácti dny započaté vyšetřování korupce v nejvyšších patrech politiky pokročí. Do hloubky – a hlavně do šířky. Řečeno jinak, budoucnost nemá Rusnokova vláda ve svých rukou.

Co tím získává nebo ztrácí ČSSD?

Nepokročí-li vyšetřování uvedenými směry, levice bude ztrácet. Media se vrhnou na úřednickou vládu, z pravicových stran se stanou ublížení – kterým má česká veřejnost tendenci stranit. A to nemluvím o tom, zda a kam případně pokročí vyšetřování korupce v případě bývalých vládních a krajských činitelů z řad sociální demokracie.

Kalousek tvrdí, že nechce předčasné volby, protože koalice má 101 hlasů. Je tedy přesvědčen, že Němcová ještě dostane šanci sestavit vládu?

Zatím vše nasvědčuje tomu, že jmenováním Jiřího Rusnoka se množnost předčasných voleb spíše vzdálila, než přiblížila. Jestliže Rusnok nezíská podporu Sněmovny, pak jsou ve hře jen dvě varianty: prodlužování agonie nějaké úřednické vlády, nebo šance pro pravici. Jestli pravice šanci využije a vrátí se k nějaké variantě současné vlády v demisi, pak se velice pravděpodobně vydá po cestě směřující ke svému rozkladu.

Není to náhodou tak, že Kalousek se bojí předčasných voleb kvůli ztrátě imunity a probíhajícímu vyšetřování?

Kdo to ví, nepoví… Protože Miroslav Kalousek zatím mluví, jen když sám chce.

Které osobnosti by mohly svou účastí v kabinetu vyrůst pro účely reprezentace SPOZ ve volbách? Na houfy lídrů to zatím, až na vzácné výjimky, nevypadá?

To ukáže až čas. I když se na soupisce potenciálních ministrů objevují velmi sympatická jména, jejich image bude během měsíce jiná. A ve volbách se neprodává osobnost, ale obrázek o ní.

Myslíte, že Zemanův krok nakonec může rozdělit a rozklížit ČSSD? Do jaké míry?

Zatím ne, protože nelze vyloučit růst preferencí pravice. Vše bude záviset na pokroku ve vyšetřování a na jeho šířce.

Jak dlouho má podle Vás nakonec šanci vládnout Rusnokova vláda?

Při známé tvrdohlavosti Miloše Zemana – co nejdéle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…