Romové mají všichni titul. Kdyby byla univerzita na dávky, míní kandidát na senátora

10.09.2012 4:53

„Co se týče získávání dávek jsou cikáni mistři světa,“ myslí si občanský demokrat Jaroslav Zeman. Majitel nejstarší továrny vyrábějící dřevěné hračky v Evropě Detoy a starosta Albrechtic v Jizerských horách se rozhodl kandidovat do Senátu za Jablonecko a Semilsko poté, co rozzuřený Rom napadl jeho místostarostku Annu Kuřátkovou kvůli sociálním dávkám.

Romové mají všichni titul. Kdyby byla univerzita na dávky, míní kandidát na senátora
Foto: Archiv
Popisek: Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler a podnikatel a kandidát ODS do Senátu Jaroslav Zeman

„Nechci se mýlit, ale myslím, že nedostane ani podmínku,“ domnívá se. Chce zpřísnit podmínky pro vyplácení dávek. Nelíbí se mu ani v současnosti tolik diskutované zvyšování daní. „Jsem z toho zoufalý. Čím víc děláte, tím vás více zdaní. Všechno roste, úředníků je čím dál víc. A přitom vidím své lidi v potu tváře makat, kteří dřou na tenhle šílený systém. Proč zvyšovat daně. Ať se sníží státní správa,“ myslí si.

Útok na místostarostku Albrechtic: Profackoval ji statný Rom

Vstup Jaroslava Zemana do vyšší politiky podle něj zapříčinil incident, který se odehrál v listopadu loňského roku v jeho Albrechticích. Agresivní skupina Romů se u místostarostky Anny Kuřátkové dožadovala vydání dávek patřících ženě, které se předtím zřekli. Statný Rom drobnou ženu profackoval, po manželovi, který jí přišel na pomoc, házel agresor špalky a palety. Jádrem sporu byla jedenačtyřicetiletá nesvéprávná žena trpící schizofrenií.

Rodina se jí vzdala. Opatrovnictví nad ní převzala obec, stát poté přidělil ženě dávky ve výši 4 tisíce korun měsíčně, zpětně dostala důchod ve výši 60 tisíc. Peníze byly uloženy na účet, který spravovala právě Kuřátková. Spor o peníze odstartoval násilí.

„Její rodina to vyhodnotila tak, že se z duševně nemocné ženy stane výrobní prostředek. Bez peněz ji nechtěli, s penězi už ano,“ komentoval Zeman.

„Nyní to vypadá, že ten útočník nedostane ani podmínku,“ sděluje nejnovější pokračování případu. Tato událost ho nakonec přiměla k tomu, aby kývl na nabídku jablonecké ODS, aby kandidoval do Senátu.

Cikáni se nemají povalovat u baráku, ale jít makat

Zeman navrhuje zvýšit počet hodin veřejných služeb. „Cikáni se nemají povalovat u baráku, měli by chodit makat jako všichni ostatní minimálně 100 hodin měsíčně. Je úplně proti přírodě, když ti co nedělají, mají více peněz než ti co pracují,“ uvádí. Jako majitel fabriky ví o čem mluví. Dělnice v jeho Detoe berou měsíčně deset tisíc čistého. Víc jim dát nemůžou, protože konkurují Číňanům, a tam je pracovní síla mnohonásobně levnější.

„Ať hlavně dělají, třeba zametají listí. Pak můžou dostat i více než je minimum, ale naučme je nějakým pravidlům. Střední generace cikánů nedělá a dělat nebude, mladí to vidí a také nepracují. A ti staří, kteří dříve pracovat museli, už odcházejí,“ hodnotí Zeman.

Zaměstnal stovku Romů. Dobře pracovalo pět

Seženou ale Romové práci? „Já s tím mám zkušenosti. Za dvacet let jsem ve fabrice zaměstnal asi stovku cikánů. Asi pět opravdu kvalitně pracovalo, ale stejný počet byl odsouzen za nějaké krádeže u nás. Zbytek je schopen chodit do práce 14 dní, maximálně tři měsíce,“ upozorňuje. „Loni jsme tam měli kotelníka mladého cikána. Nebyl to zlý kluk, ale třikrát týdně jsme mu volali, jestli přijde do práce. V zimě když je minus dvacet pak nevíte, jestli zmrznete, nebo ne. Po třech měsících jsme ho museli dát pryč. Neměl prostě v sobě pracovní návyky,“ popisuje.

Nejhorší podnikatel je státní úředník. Podniká s cizími penězi

Svými argumenty se přibližuje požadavkům starostů ze Šluknovského výběžku, kteří ve svém desateru kritizují demotivující systém sociálních dávek a kšeftování s bydlením. Příspěvků na bydlení využívají či spíše zneužívají někteří podnikatelé, kteří pronajímají byty za vysoké sumy sociálně slabým, protože vědí, že oni dostanou na bydlení peníze od státu. Zeman viní v tomto případě nejvíce státní úředníky. „Nejhorší podnikatel je státní úředník. Podniká s cizími penězi - to se to rozdává,“ míní Zeman.

Nový fígl s otcovstvím

K Zemanovým názorům si přisazuje i Karel Dlouhý, šéf jablonecké ODS. „Máme tady už druhou generaci Romů, která nepracuje a naučila se žít na sociálních dávkách,“ konstatuje a uvádí nejnovější fígl jak přijít k penězům. „Když se jim má narodit dítě, tak neurčí správného otce, ale o generaci či dvě staršího. Počítají s tím, že dítě bude v budoucnu zajištěno vdovským důchodem. Jsou vždycky o krok vpředu před úředníky, kteří vytvářejí zákony,“ vysvětluje Dlouhý.

Co se týče dávek jsou cikáni mistři světa

Na neuvěřitelnou vynalézavost Romů při získávání sociálních dávek poukazuje i Zeman. „Co se týče dávek jsou cikáni mistři světa. Jsou sice většinou nevzdělaní, ale kdyby byla Vysoká škola sociálních dávek, tak ji všichni bez problému mají,“ tvrdí. „Totálně chybí systémové řešení. Nikdo nemá odvahu otevřeně problém pojmenovat. Existuje systém skupina lidí, kteří ho prokazatelně zneužívají,“ vměšuje se do debaty jablonecký primátor Petr Beitl, který přišel Jaroslava Zemana také podpořit.

Ze zvyšování DPH jsem zoufalý

Jednoznačně kritický názor má Jaroslav Zeman na zvyšování DPH. „Jsem z toho zoufalý. Čím víc děláte, tím vás více zdaní. Všechno roste, úředníků je čím dál víc. A pořád vidím své lidi v potu tváře makat, kteří dřou na tenhle šílený systém,“ říká. „Proč zvyšovat daně. Ať se sníží státní správa,“ domnívá se. Přitákává mu primátor Beitl. „Do státní správy je třeba sáhnout radikálně, aby se z toho strašlivého molochu, který dnes funguje na ministerstvech, stalo něco co má řád. Jsem přesvědčen, že ministerstva v chrlení zákonů a různých změn žádný ministr nezastaví,“ domnívá se.

Zeman rozbujelou byrokracii dokumentuje i na síti certifikací, kterou musí podstoupit hračky vyrobené v albrechtické Detoe. „Hračky se certifikují stále dokola. A úředníci si pořád vymýšlejí další věci. Pořád nás stát kasíruje,“ podivuje se. Proti zvyšování DPH brojí i Beitl. „Pro mě jako pravicového politika je nepochopitelné v okamžiku kdy se snižuje výběr daní to řešit tím, že se navýší sazba,“ objasňuje.

Jablonecký primátor: Blíží se drastické zvýšení cen za odpady

„Zároveň ale upozorňuji, že vláda připravuje se společnosti Ekokom nové zákony o odpadcích a zpracování odpadu, které navýší rozpočet domácností ne 200 korun za rok, ale za měsíc. Zatím se o tom mlčí a volání ze strany samospráv je totálně ignorováno,“ sděluje Beitl.

Církevní restituce: Co se ukradlo, má se vrátit

„Co bylo jednou ukradeno, má se vrátit. Navíc některé obce třeba na Turnovsku se nemohou rozběhnout, protože církevní majetky jsou zablokované. A jednou se to vyřešit musí,“ uvádí Zeman ke žhavému tématu církevních restitucí. Ke kampani sociálních demokratů říká. „Také se nezdráhali, když jim vraceli Lidový dům zpátky, také mohli počkat až na tom bude stát líp,“ konstatuje.

Své šance vidí střízlivě

Až překvapivě pesimisticky vidí Zeman své šance při volbách do Senátu. Postup do druhého kola vidí jako úspěch, favorizuje současnou senátorku Soňu Paukrtovou a hejtmana, sociálního demokrata, Stanislava Eichlera. Je faktem, že ODS v pravicově založeném regionu nikdy senátora neměla. Prvním se stal František Vízek, který nyní kandiduje za Lva 21. Po něm dvakrát za sebou občanského demokrata ve druhém kole porazila Soňa Paukrtová (TOP 09 a Starostové). „Nebudu vyhlašovat, že vyhraju a pak vypadnu v prvním kole. Jsou tam jiní političtí harcovníci, já jsem politický amatér. Nevím jakou mám šanci proti těm, kteří se politikou živí,“ vysvětluje.

Karel Dlouhý, šéf jablonecké ODS, mu ale věří. „Myslím, že do druhého kola postoupí dva muži,“ sděluje, čímž ve svém tipu vyřazuje ze hry současnou senátorku Paukrtovou. Zemana chválí. „Jarda je slušný kluk, který se vypracoval sám a z ničeho. Postavil na nohy skomírající fabriku, zaměstnává lidi, pracuje a nestěžuje si. Znám ho od dětství, líbí se mi, že je pracovitý, sportovec a férový,“ míní. „Jeho Albrechtice jsou hodně přebytkové, což znamená, že umí dobře hospodařit. Jestli ho voliči zvolí nevím, ale rozumný člověk mu hlas jistě dá,“ je přesvědčen Dlouhý.

Podnikatel roku

Jaroslav Zeman získal ocenění Podnikatel roku za rok 2011 v Libereckém kraji, celorepublikově skončil druhý. Od roku 1984 pracoval budoucí továrník v albrechtické Tofě (dnes Detoa). Po převratu chtělo vedení podniku prodat továrnu německému konkurentovi. Zeman si podal konkurenční projekt a uspěl. Továrnu na pokraji bankrotu převedl na prosperující podnik. Jeho továrna na výrobu dřevěných hraček jako jediná odolává obrovské čínské konkurenci. Zůstala jediná v Evropě. „Poslední evropský konkurent, z německé strany Šumavy, zbankrotoval před třemi lety. Věřím ale, že se časem výroba jednou z Číny vrátí. Nemůže tam být stále levná pracovní síla,“ doufá Zeman. „S Čínou bojujeme s osobitým designem. Také musíme každý rok přijít s něčím novým a spíš s menšími sériemi,“ vysvětluje. Už třetí sezonu při továrně působí Muzeum dřevěných hraček, které ukazuje způsob výroby dřevěných hraček a historii tohoto řemesla.

Jaroslav Zeman

Narozen 1959

kandidát do Senátu za ODS v jabloneckém a semilském obvodě

starosta v Albrechticích v Jizerských horách

majitel a jednatel firmy Detoa Albrechtice – nejstarší továrna vyrábějící dřevěné hračky

podnikatel roku v Libereckém kraji za rok 2011

vystudoval Uměleckou školu v Jablonci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…