Rozsudek v kauze Berky a spol. je zrušen

31.05.2012 14:34

Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání zrušil rozsudek v kauze podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Vrchní soud případ vrátil zpátky krajskému soudu. Média o tom informoval mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Rozsudek v kauze Berky a spol. je zrušen
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Senát v případu rozhodl již v polovině května. Výsledek však soud dosud odmítl sdělit s tím, že se zatím vypracovává rozhodnutí. Projednání v neveřejném zasedání však často znamená, že odvolací soud rozsudek zruší a kauzu vrací k novému projednání, což se také stalo i v tomto případu. Informaci o rozsudku pak zjistila ČTK na portálu eJustice.

V kauze se před dvěma lety odvolalo sedm z devíti obžalovaných. Krajský soud jim uložil tresty od 6,5 do devíti let vězení.

Původně bylo v této rozsáhlé kauze obžalováno 12 lidí. Devět jich loni Krajský soud v Táboře odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec.

Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby konkurzní gang způsobil škodu 264 milionů. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod jejich skutečnou cenou. Soudce Berka vyhlašoval údajně konkurzy na vybrané společnosti, aniž by měl dostatečné podklady o tom, že jsou skutečně v úpadku.

Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku. V dalších případech skupina podle žalobců postupovala tak, že skoupila pohledávky podniků na hranici bankrotu, pak firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala.

Případ pak soudy rozmotávaly od roku 2003. I pro olomoucký vrchní soud jde o nejrozsáhlejší kauzu, jakou kdy řešil. Kmenový spis má prý až 170 tisíc stran, dalších až 30 tisíc stran tvoří přílohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …