U Jílkové hrozí peklo. Přijde Kubera a drsná ekonomka Švihlíková

21.11.2012 15:33

Rázná ekonomka Ilona Švihlíková, která považuje Česko za zemi, kde se právní stát stal fasádou pro mafiánské praktiky. A senátor Jaroslav Kubera, který se na adresu tří řečnic na sobotní protivládní demonstraci vyjádřil, že mu připomínají fanatické ženy křičící Heil Hitler. To budou hlavní hosté nejbližšího vydání pořadu ČT Máte slovo Michaely Jílkové.

U Jílkové hrozí peklo. Přijde Kubera a drsná ekonomka Švihlíková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Při sobotní protivládní demonstraci na pražském Václavském náměstí nerozpumpovaly přítomné ani tak projevy odborových předáků jako spíše vystoupení předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy a ještě více ekonomky Ilony Švihlíkové, která si v útocích na vládnoucí politickou garnituru nebrala servítky ani trochu.

„Žijeme v zemi, kde se právní stát stal fasádou pro mafiánské praktiky, za které by se nemusela stydět ani Cosa nostra,“ promluvila Ilona Švihlíková z duše mnohým z tisíců přítomných. V tomto duchu se nesla celá její řeč, jíž zakončila ironickou omluvou těm, kteří si nezadají s nejbezohlednějšími loupežníky. „Tak tedy promiňte, že vyděláváme méně, než vy rozkradete,“ rozburácela potleskem zaplněné náměstí.

Kubera si vzpomněl na fanatičky z dob Hitlerova nástupu

Ekonomka Švihlíková a další řečnice natolik upoutaly senátora Jaroslava Kuberu, že je coby host diskusního pořadu Partie TV Prima family neopomněl zmínit v neblahé souvislosti. „Trošku mě děsily ty tři dámy, které mi připomínaly jiné výročí, a to výročí starší – studentských demonstrací v roce 1939. Když se podívám na dokumentární filmy o nástupu Adolfa Hitlera k moci, tak v prvních řadách byly vždy tyto fanatické ženy, které tam křičely Heil Hitler,“ prohlásil Jaroslav Kubera.

Jeho slova ale ekonomku nijak z míry nevyvedla. „To, že se ozval zrovna pan Kubera, znamená, že jsem to řekla správně,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Ilona Švihlíková, kterou znepokojuje nárůst počtu chudých lidí. „Chudnout budou zejména matky samoživitelky a senioři. Snižují se jim příjmy, zato výdaje rostou,“ konstatovala ekonomka.

Je to kouzlo nechtěného, ale aspoň si to vyříkají z očí do očí

Právě na téma „Lidí na hranici chudoby přibývá! Proč? Čí je to zodpovědnost?“ přijde ve čtvrtek večer diskutovat do pořadu České televize Máte slovo Michaely Jílkové. Jejím hlavním oponentem bude senátor Kubera. „Vůbec nás to nenapadlo na základě jejich roztržky. Do ní se dostali až tehdy, když už byl pan Kubera pozván a s paní Švihlíkovou jsme jednali jako s ekonomkou, která hájí chudé občany. A na téma chudoba to zítřejší vydání právě je,“ říká pro ParlamentníListy.cz moderátorka pořadu Michaela Jílková.

Diskutovat se bude o tom, do jaké míry si lidé za chudobu mohou sami, jaká je v této věci odpovědnost státu a jestli u nás vůbec skutečně chudí lidé jsou. „Je to tedy kouzlo nechtěného, protože my jsme si tohle téma i hosty naplánovali už dříve. Paní Švihlíková i pan Kubera jsou osobnosti, které se za své názory nestydí a nebojí se ani názorových konfliktů. To je o nich všeobecně známo. Takže jim určitě nebude vadit, že to, co si vzkazují přes média, si budou moci říct do očí,“ myslí si Michaela Jílková.

Sledovanost by se tentokrát mohla přehoupnout přes půl milionu

Lidí ohrožených chudobou je v Česku podle údajů Českého statistického úřadu kolem deseti procent, ale i když jsme na tom v rámci Evropské unie téměř nejlépe, tak počet ohrožených stále stoupá i vinou vládních úsporných balíčků. Ty budou mít největší dopad na seniory, matky samoživitelky a rodiny, kde je více dětí. Velmi nepříznivým faktorem je i finanční negramotnost obyvatel, kteří nedostatek financí řeší různými půjčkami a dostávají se do dluhové pasti.

Kromě ekonomky Švihlíkové a senátora Kubery se k tématu chudoby budou v televizním studiu vyjadřovat tajemnice Armády spásy, exekutor a další hosté. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že počet diváků pořadu Máte slovo Michaely Jílkové se pravidelně blíží půl milionu.

Výměna názorů senátora strhne, a ten si na cigaretu ani nevzpomene

Pořad trvá třičtvrtěhodiny, a to může být úskalím pro náruživého kuřáka Jaroslava Kuberu, který si tak nebude moci po celou dobu zapálit. „Pan Kubera už naším hostem byl a během výměny názorů si na cigaretu ani nevzpomněl,“ je Michaela Jílková přesvědčena, že ani tentokrát spád pořadu žádné myšlenky na cigaretu senátorovi nedovolí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…