Už se rýsuje vláda Babiše a Sobotky. Profesorka Dvořáková hodnotí a varuje

25.11.2013 14:17

Ve vyjednávání o vládě se jeví úspěšnější hnutí ANO než ČSSD, ale politoložka Vladimíra Dvořáková tvrdí, že si nelze hrát na to, která strana vyhraje a která prohraje. Kupříkladu dvouleté zmrazení současné situace v daňové oblasti nepovažuje za dramatický ústupek, i když v programu ČSSD bylo progresívní zdanění fyzických osob i zvýšení korporátní daně.

Už se rýsuje vláda Babiše a Sobotky. Profesorka Dvořáková hodnotí a varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Zvýšíme příjmy státního rozpočtu zdaněním velkých firem, vyšším zdaněním hazardu a lidí s nejvyššími příjmy, slibovala před volbami ve svém programu ČSSD. Po jejím víkendovém vyjednávání s hnutím ANO to vypadá, že tyto sliby padly minimálně na dva roky na oltář koaličních kompromisů. „Stále trváme na naší tezi, že žádné daně není potřeba navyšovat,“ prohlásil Andrej Babiš a protože žádný sociální demokrat nic nenamítal, dá se tušit, že v daňovém ringu vítěz voleb jednoznačně prohrál.

„Nemůžu komentovat v jednotlivých věcech, jestli prohrála jedna či druhá strana. Musí se dohodnout, a tak ustupují tam, kde to je nejméně bolestivé pro jednu či druhou stranu. Ty dva roky nezvyšování daní, pokud se na tom obě strany dohodly, mi nepřipadá od ČSSD úplně tak dramatický ústupek. Je potřeba si udělat analýzu, jakým způsobem lze zlepšit výběr daní a co by přineslo jejich zvýšení. Takže mně ta rovina nezvyšování daní nepřipadá jako ta úplně nejzásadnější věc,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

DNEŠNÍ ZAHÁJENÍ FUNGOVÁNÍ SNĚMOVNY: PODÍVEJTE SE NA SVÉ NOVÉ POSLANCE

Teprve po důkladné analýze lze uvažovat o zvýšení daní

V oblasti daní někdo ustoupit musel, protože hnutí ANO mělo v programu, že se nebudou zvyšovat, zatímco ČSSD slibovala progresívní zdanění. „Vzhledem k tomu, jak se tady za minulé vlády nesmyslně škrtalo a naopak vyhazovaly prachy za nějaké podivné zakázky, tak možná nějaká větší analýza toho, jak na tom skutečně jsme, pokud se peníze přestanou rozkrádat, tak stojí za to ji mít, než se ty daně zvýší,“ vysvětluje vedoucí Katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické.

Kromě zvýšení daní se sociální demokraté nejspíš budou muset vzdát řízení rezortů financí i vnitra. „ČSSD začala vyjednávání ve velmi nevýhodné pozici, protože volební výsledky s hnutím ANO jsou takřka stejné, takže rozdíl poslanců je minimální. A to zpoždění o čtrnáct dní, kdy nebylo jasné, kdo má jakou legitimitu, nutně zeslabilo vyjednávací pozici sociálních demokratů, o tom se nedá pochybovat,“ poukazuje profesorka Vladimíra Dvořáková na situaci ČSSD, která je mnohem méně komfortní, než strana před volbami očekávala.

Referendum v ČSSD má jádro v obavách z vnitrostranické opozice

Bohuslav Sobotka chce, aby podobu případné dohody o vládě mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL schvalovalo během ledna celostranické referendum. „Úplně neobvyklé to není, pan Babiš také říkal, že s tím půjde do regionů a nechá si tam potvrdit, jestli s tím lidé souhlasí. Destabilizuje to však situaci, z politologického hlediska to není ideální, i když se může říkat, že to je demokratičtější. Ale vzhledem k malé členské základně a možnostem manipulací by už to vyjednané žádným stranickým referendem procházet nemělo,“ míní Vladimíra Dvořáková.

Na druhou stranu chápe, že předseda ČSSD chce pravděpodobně mít pocit legitimity, protože až dosud jeho pozice nebyla kvůli Michalu Haškovi zcela ideální. „Jeho motivace asi má racionální jádro, nicméně pokud je zvolena nějaká reprezentace, kdy strana pověří dotyčné k nějakému vyjednávání, tak potom organizovat referendum v takovéto věci nepovažuji za ideální věc,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz profesorka Vladimíra Dvořáková.

Sobotka chtěl vnitro i finance, řídit je ale budou nestraníci z ANO

Ještě před pár dny Bohuslav Sobotka prohlašoval, že bude chtít pro svou stranu rezorty financí i vnitra. Vypadá to, že opratě těchto ministerstev opravdu do rukou žádný sociální demokrat nedostane. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si ale vůbec nepřipouští, že by koaličnímu partnerovi přepustil finance a pokud jim nebude vládnout sám, mohl by je řídit nestraník Petr Zahradník. A nejčerstvěji přišel s návrhem, že by hnutí ANO mohlo obsadit Ministerstvo vnitra šéfem české pobočky Transparency International Davidem Ondráčkou.

V obsazovaní míst ve vládě nestranickými odborníky profesorka Vladimíra Dvořáková problém nevidí. „Navíc k těmhle dvěma jménům, která zazněla, bych měla absolutní důvěru, že budou schopní své rezorty řídit. Ministerstvo vnitra není jen policie, ale připravují se tam reformy státní správy i zákony, které mají být protikorupčně zaměřené, spíš prokorupční. Takže Ministerstvo vnitra má z hlediska státní správy obrovský význam a u pana Ondráčky bych měla pocit, že ví, o čem hovoří i kde jsou problémy,“ podotýká politoložka.

Nominovat odborníka může přinést víc užitku než u straníka

A slova chvály má i pro kandidáta uvažovaného pro řízení financí. „Pan Zahradník je uznávaný u širší ekonomické veřejnosti. Je to člověk, který těm věcem rozumí a nedělá jednoduché, stupidní škrty, ale má schopnost analýzy a schopnost uvědomovat si hlubší důsledky toho, co dělá. Jestli jsou straníci, nebo nestraníci, je úplně jedno. Pokud je ta strana nominuje a nejspíš z toho důvodu, že jsou odborníci, tak je to možná lepší, než tam nominovat straníka, který odborníkem není,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vladimíra Dvořáková.

Měsíc od voleb to vypadá, že koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL opravdu vzniknout může. „I když riziko je tam vždy, jak dalece je nějaký kompromis přijatelný, nebo není přijatelný. Ten tlak na ústupky některé ze stran nakonec může být takový, že si ta strana řekne, že je pro ni nakonec lepší do té vlády vůbec nejít. Vyjednává se z určitých mocenských pozic, hledají se kompromisy, ale klíčové tam je, zda skutečně existuje zájem, aby ta vláda vznikla,“ upozorňuje profesorka Vladimíra Dvořáková.

Politici by řešení najít měli, jen nesmí jít proti klíčovým věcem

Pokud by se vládu sestavit nepodařilo, nejspíš by se při současném rozložení sil ve sněmovně musela hledat cesta k předčasným volbám. „To si nemyslím, že by občané byli nadšeni, protože očekávají od politiků, že udělají maximum pro to, aby našli nějaké řešení. Samozřejmě nemůže být takové, které by šlo proti těm nejzákladnějším, klíčovým věcem, co ta strana má. Musí zvažovat, jak dalece ten který kompromis je pro ně ještě přijatelný a kdy už přijatelný není. Ale řešení by najít měli,“ tvrdí Vladimíra Dvořáková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…