Předposranost, urážka listopadu '89. Lháři Andreji Babiši, udeřil profesor Milan Knížák

25.11.2013 8:10

Nejhorší událostí letošního roku je podle umělce, výtvarníka a performera Milana Knížáka volba hnutí ANO Andreje Babiše. Situace ve společnosti prý ukazuje, že česká společnost je opravdu nemocná a lidé mají paměť daleko kratší, než si dokázal představit. Ve svém komentáři na webu Milanknizak.com píše i o vnitrostranických poměrech v ČSSD nebo prezidentu Miloši Zemanovi.

Předposranost, urážka listopadu '89. Lháři Andreji Babiši, udeřil profesor Milan Knížák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

"Nejhorší událostí tohoto roku je volba Andreje Babiše. Je to lhář, konjunkturalista, bývalý mnohočetný spolupracovník StB. Poslal jsem těsně před volbami svazek faksimilií dokumentů internetovou poštou herci Stropnickému, který kandidoval za ANO. Vím, že to dostal, ale asi je mu to jedno. Pohrdám takovými lidmi," píše Milan Knížák na svém webu milanknizak.com.

Uvažovat pak o Babišovi jako možném ministru financí je podle umělce urážkou naší polistopadové historie. "Babiš potřebuje ovládat finance, potřebuje získat evropské dotace a velké úvěry, aby jeho podniky mohly prosperovat, jinak se mu jeho hekticky nakumulované impérium rozpadne," domnívá se.

A nejhorší jsou prý česká média, která se podle Knížáka až na výjimky tváří, jakoby Babišovo jednání bylo normální, asi především proto, že si je Babiš koupil a nebo jen trpí typickou českou nemocí - a tou je prý "předposranost".

Situace v ČSSD

Knížák komentuje také situaci v ČSSD, Milan Chovanec podle něj sehrál roli Jidáše, který navrhne, aby se o schůzce mlčelo a pak ji první prozradí a kupodivu mu to projde, zůstává oblíbencem předsedy Sobotky a zůstávají mu funkce.

Celý text Milana Knížáka ZDE.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka má prý krátkou paměť, v mnoha případech se totiž podle výtvarníka choval stejně jako kolegové, které teď zlikvidoval. "Ačkoliv mi jsou názory a charaktery Haška, Tejce a Škromacha na hony vzdálené, nemyslím si, že v tomto případě je možné je považovat za lháře. Zkrátka 'drželi basu' tak, jak se domluvili a místo, aby to odnesl Jidáš, odnáší to ti, kteří plnili slib," píše Knížák.

Okamurova mocichtivost

Umělec k tomu přičítá ještě hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, které označuje za "nesmyslnou formaci založenou na Okamurově mocichtivosti a směšných požadavcích". Okamura jako senátor prý zcela zklamal, na zasedání Senátu nechodil a jen se "cpal na televizní obrazovku, aby ukřičeným hlasem kritizoval vše kolem sebe".

Není naděje

Povolební jednání vrcholí, Babišovo hnutí si vyjednalo post ministra financí v budoucí vládě a právě samotný předseda je jedním z kandidátů. Babiš nejdříve zopakoval, že sám má zájem stát se vicepremiérem pro ekonomiku, v České televizi pak prohlásil, že bude usilovat o obě tyto vládní funkce zároveň. V neděli se v Lánech také uskutečnila schůzka prezidenta Miloše Zemana s Andrejem Babišem, který chtěl zjistit názor hlavy státu na své případné vládní angažmá.

Kromě toho se podle Lidových novin ČSSD a ANO dohodly ve věci daní, ale nejdříve chtějí seznámit s výsledkem třetího koaličního partnera, KDU-ČSL, proto zatím dohodu neoznámily. Nicméně Babiš se nadále vyjadřuje ve smyslu, že žádné daně se zvyšovat nebudou, dá se tudíž předpokládat, že i v této věci musela sociální demokracie ustoupit programu hnutí ANO.

"Nevidím žádnou nadějnou budoucnost české společnosti. Když se podaří zformovat vládu, tak to bude nesmyslný slepenec, který nebude mít soudržnost. Když budou nové volby, zase nic nevyřeší a bude nám stále vládnout Zemanova parta," pokračuje v komentáři současného dění Milan Knížák.

Babiš je politikům trnem v oku

Na paškál si vzali Babiše a jeho případné vládní angažmá i pravicoví politici z řad ODS a TOP 09. "Zdá se, že dnešní návštěvou Hradu vyřešil pan předseda Babiš jednu překážku svého vládního angažmá, kterou je lustrační osvědčení. Sledujme pozorně, jak vyřeší překážku druhou, a sice fakt, že je druhým největším podnikatelem v zemi," napsal na svůj Facebook exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Bývalý ódéesák Petr Štěpánek zase zkritizoval Babišův nápad navrhnout na post ministra vnitra ředitele Transparency International Davida Ondráčku. "Klausovy nejčernější vize o NGOismu se naplňují v praxi. Babiš navrhuje Ondráčku na ministra vnitra. Co je na tom špatně? V demokracii je normální za něco a někam kandidovat, vyhrát a pak vládnout. Nikoli nikam nekandidovat, nevyhrát a vládnout," napsal Štěpánek na svůj Facebook.

Ištvanovi kumpáni

Za neomluvitelné považuje umělec to, jak se opozici podařilo odstřelit vládu Petra Nečase (ODS) za pomoci Ivo Ištvana a "jeho kumpánů, kteří by měli nést plnou zodpovědnost za své nestydaté činy". "Přepad vládní úřednice o půlnoci s beranidly na vyražení dveří a četou po zuby ozbrojených policistů považuji za totální selhání demokratických principů a je jedno, jestli je úřednice vinna, nebo ne," dodává Knížák.

Pokleslost - heslo současnosti

V prezidentských volbách prý nebyl volit. Jak sám výtvarník píše, nenašel mezi navrženými žádného kandidáta a ve druhém kole byli oba stejně nepřijatelní, ačkoli oba jinak. "Představoval jsem si Zemanovo působení v čele státu podobné tomu, co dělá dnes, ale neuměl jsem si představit, že to bude tak pokleslé. Pokleslost se stává heslem současnosti," uzavírá Milan Knížák svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…