Sobotka provedl veletoč ve věci lustrace Babiše. A v ČSSD se ozval křik

25.11.2013 11:39

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka udělal radikální názorový veletoč. Ještě 4. listopadu letošního roku říkal, že považuje za správné, aby kandidáti do vlády museli předložit negativní lustrační osvědčení. O pár dní později, 24. listopadu, uvedl, že by se měla vést debata o zrušení lustračního zákona a že kandidát do vlády nemá povinnost předkládat lustrační osvědčení.

Sobotka provedl veletoč ve věci lustrace Babiše. A v ČSSD se ozval křik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Šéf ČSSD a kandidát strany na premiéra Bohuslav Sobotka považoval ještě 4. listopadu za správné, aby kandidáti do vlády museli předložit negativní lustrační osvědčení. „Je to zvyklost, která by měla být respektována i nadále,“ řekl tehdy iDnes.cz Sobotka.

Za 20 dní však Sobotka obrátil. „Jsem přesvědčen o tom, že pětadvacet let po roce 1989 už přišel čas na to, abychom se zamysleli nad tím, zda-li má být lustrační zákon vůbec uplatňován,“ řekl Sobotka tuto neděli v pořadu Partie. „Platí zákon o státní službě, který říká, že člen vlády nemá povinnost předkládat lustrační osvědčení,“ uvedl.

Čiší z toho jasná účelovost, prohlášení Sobotky si odporují

Změna postoje Sobotky je zajímavá i v tom ohledu, že kandidáti ČSSD do sněmovny mají povinnost předložit lustrační osvědčení.

Dvojího metru předsedy ČSSD si všimli i někteří jeho kolegové. „Jistou logiku zrušení lustračního zákona by mělo. Je už 24 let po bitvě. Ale je mi líto, toho času z toho čiší jasná účelovost. Ve vší úctě, nelze měnit pravidla během hry. Navíc po nás je ČSSD požadovala. I na nevolitelných místech kandidátek. Obávám se proto, že s panem předsedou souhlasit nemohu. Je mi líto, padni, komu padni,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Sobotkovy změny názoru si všimla i ministryně spravedlnosti a poslankyně Marie Benešová, která má dočasně kvůli účasti v Rusnokově vládě v ČSSD pozastaveno členství: „Nějak se v těch prohlášeních za posledních 14 dnů přestávám orientovat a poněkud si odporují. Nejspíš se ho budu muset zeptat, které z nich platí. Když jsem vstupovala do vlády Jiřího Rusnoka, první, co po mně vládní agenda požadovala, bylo lustrační osvědčení. Praxe takto stále funguje.“

„V ČSSD je čisté lustrační osvědčení podmínkou pro zařazení na kandidátky. Nevím o tom, že by tato podmínka byla zrušena. Ale možná vedení strany chystá změnu,“ uvedl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Dvojí metr

Jihočeský hejtman a poslanec Jiří Zimola není proti zrušení lustračního zákona. Vadí mu ale, že Sobotka používá dvojí metr, jak se mu to hodí.

„25 let po pádu komunismu řeší většina lidí úplně jiné problémy. V tomto smyslu si myslím, že je správné zahájit debatu o smyslu lustračních osvědčení. Co mi ale není jasné, je skutečnost, proč se předseda Bohuslav Sobotka nepostavil podobně vstřícně jako nyní k panu Babišovi k problému v jihočeské krajské koalici, kde na nás naléhal na vyřešení problému s radním, který nepředložil lustrační osvědčení. Že by dvojí metr?“ řekl Zimola ParlamentnímListům.cz.

Navíc poslanec Antonín Seďa se nedávno sám pozastavil nad tím, že ANO nemělo podobně jako ČSSD pro své kandidáty do sněmovny podmínku negativního lustračního osvědčení, což podle něj vypovídá o nízké politické kultuře. Za nutností předložit lustrační osvědčení si stojí i nyní. „Prozatím do doby přijetí zákona o státní službě by měl mít dle mého názoru ministr negativní osvědčení,“ uvedl v pondělí Seďa.

Ukončení by trvalo minimálně půl roku

Poslanec ČSSD František Adámek ale s nynějším názorem Sobotky souhlasí. Stejně tak i poslanec Jan Mládek: „Původní lustrační zákon byl pouze dva, tři roky a tak to bylo správné. Pak se prodloužil na dobu, dokud všichni nevymřou. Je možné o ukončení lustračního zákona diskutovat a případně i ukončit jeho platnost. To ale bude trvat nejméně půl roku.“

Hlavní problém je v tom, že prezident republiky Miloš Zeman dle dřívější zvyklosti, kterou aplikoval například i Václav Klaus, uvedl, že po kandidátech na ministry bude požadovat lustrační osvědčení. Předseda hnutí ANO lustrační osvědčení nemá a ani si o něj nepožádal. Navíc dle dokumentů, které zveřejnil týdeník Euro, byl Babiš spolupracovníkem StB. Nyní se soudí se slovenským Ústavem paměti národa s tím, že tvrdí, že agentem nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…