Valtr Komárek nesnáší to prázdné žvanění: Vždyť všichni víte, kdo tady krade

27.07.2012 4:43

Lidé nakrmení četbou novin jsou v poslední době tak vzteklí z korupce, že věří naivním iniciativám, upínají své naděje k policii... A zapomínají na to, že státní peníze rozkrádá skupina několika set lidí, na kterou se musí soustředit naše pozornost. To tvrdí pro ParlamentníListy.cz čestný předseda ČSSD, profesor Valtr Komárek.

Valtr Komárek nesnáší to prázdné žvanění: Vždyť všichni víte, kdo tady krade
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

„U těch afér, z velké části korupčních, ale v podstatné části i zavánějící úpadkem schopností státního aparátu, se ukazuje ta ohromující neschopnost a bezstarostnost těch lidí. Protože to, co se děje třeba kolem registru vozidel, to je toho dalším důkazem  Bylo zajímavé, jak se projevil jakýsi pan náměstek ministra dopravy, kdy člověk ani nechtěl věřit tomu, co říká,“ zmiňuje nejaktuálnější skandál uznávaný profesor ekonomie.

Anketa

Kdo a co může za to, že Češi nadávají na vládu, ale nic se nemění?

hlasovalo: 1177 lidí

Podle něho tu stále dokola sledujeme nezodpovědný přístup, neschopnost a neprofesionalitu odpovědných lidí.

„Tohle všechno u lidí vyvolává obrovskou frustraci. Lidé se na mě obrací s otázkami, jak tohle všechno možné, v čem to žijeme? Ono to ale přece není všechno úplně černé, najde se spousta pozitivních věcí, ale v poslední době vidíme přímo lavinovité projevy neschopnosti, arogance a hypertrofovaného sebevědomí a nedostatek sebekritické reflexe u vládních činitelů,“ soudí Valtr Komárek pro ParlamentníchListy.cz.

Levice nemá nic jistého

Hlavní problém je prý v tom, že se pořád jede dál, jako by se nechumelilo. Vrcholní političtí činitelé jsou podle Komárkových slov natolik mravně otrlí, až to člověka zaráží. „Nechci nikomu křivdit, ale to, co tu máme, je už karikatura demokracie. Vypadá to, jako by ti lidé už před obyvateli necítili žádnou odpovědnost,“ obává se.

Tomu pak ani nepřidá, že se neustále zvyšují životní náklady a podle Komárkových slov se to doprovází všelijakými kvazinálepkami. „Vláda se soustředí na to, že nám nějaká agentura dá příznivý rating, jako kdyby nesloužili našim deseti milionům lidí. Všechno se staví na rozpočtu, přitom by ti lidé mohli vědět, že rozpočet žádné hodnoty netvoří, že pouze ty vytvořené prostředky přerozděluje,“ nesouhlasí s vládní politikou profesor Komárek.

„Obávám se, že tohle všechno lidi natolik frustruje, že bych si ani nemyslel, že se tím nějak zvyšují šance levice na úspěch, protože lidé už jsou tak otrávení, že přestávají věřit čemukoliv a komukoliv. To je velice neblahý stav, ze kterého bychom se měli probrat,“ burcuje čestný předseda sociální demokracie.

Zastavme mafiánskou olicharchokracii

Podle něho potřebujeme vážnou a obsáhlou diskusi, což ale nejde nahradit stranickým, a tím spíše nenávistným, bojem, kde jedni osočují druhé, kdo je vlastně horší a čeho kdo kolik zavinil. Musíme si prý tuto neblahou situaci přiznat a ve vážné veřejné diskusi hledat východiska, protože to, co se tu děje, má dle Komárkova soudu rysy mafiánské oligarchokracie. „Nechci ale dělat nějaké závěry a tím předcházet samotnou diskusi, která by měla přijít,“ doplňuje.

„To se ale týká i té levice, protože tu nelze odvozovat od nějakého levného spílání těm druhým. Je třeba skutečně začít vážnou a náročnou diskusi. Chybí tu odpovědný hlas (čímž nemyslím jednotlivce), který by burcoval k tomu, aby si lidé uvědomili, že je nejvyšší čas něco dělat,“ reaguje i na politiku opozice.

Ke zlepšení situace však prý ale nepomohou velké pouliční protesty. „Připadají mi i poměrně levné diskuse ze strany těch některých protestních ad hoc skupin, protože se to všechno váže k tomu, že u vesla je banda korupčníků. Navíc je tam i velká naivita v tom, že nějaký předpis nebo nařízení všechnu korupci odstraní. Naivní je i důvěra, že nám tu demokracii zachrání policie, to považuji za varovný signál o dost vážném stavu a diagnóze společnosti. Měli bychom se vzpamatovat a chovat se jako myslící tvorové,“ vyzývá uznávaný profesor.

Lidi si přečtou noviny a jsou vzteklí

Ten je přesvědčen, že korupci je nutné i analyzovat, protože je veřejným tajemstvím, že to není věcí předpisů či nařízení. „Státní peníze bezmezně investují neodpovědní hlupáci a nemají žádná omezení, která by demokracie umožňovala,“ soudí v rozhovoru pro redakci ParlamentníchListů.cz Valtr Komárek, kterého před dvěma lety k jeho osmdesátinám ocenil prezident Václav Klaus čestnou plaketou.

„Nikdo se ani nezabývá tím, že za tou mafiánskou korupční lavinou v podstatě stojí možná padesát poměrně velkých oligarchů a možná tři sta regionálních a přece nejde pořád mluvit obecně a nezkoušet tyto otázky řešit. Na lidské životy v naší zemi to podle mě působí velmi zhoubně, protože lidé jsou otrávení. Po přečtení novin jsou vzteklí, možná až nepřiměřeně vidí věci černě, ale denně jsou krmeni těmito Jobovými zvěstmi a zdá se, že nejsou východiska,“ nelíbí se mu přílišné mediální negativní referování.

Budoucnost národa je ohrožena

Čestný předseda ČSSD a někdejší poradce kubánské vlády však věří, že by se současné problémy daly pozitivně řešit, neměli bychom prý ale zapomínat, že tady nejde jen o dnešek, kde je momentálně těžiště politických soupeření, ale jde o budoucnost našeho národa a ta je dle Komárkova přesvědčení vážně ohrožena. „To není řešitelné během jednoho volebního období, to se musí dělat dost podstatnými demokratickými reformami, aby demokracie fungovala, i když nebude nikdy ideální, to jsou známé věci. Jak říkal Churchill, demokracie je nejméně špatný způsob vládnutí, který existuje a ono to tak skutečně je,“ souhlasí se slavným výrokem někdejšího britského ministerského předsedy.

„Je zapotřebí využít historických vývojových možností demokracie, které se dají velmi jasně demonstrovat a ukázat. Musíme si vzájemně připomínat, abychom se vzpamatovali, protože jde o budoucnost mladé generace. Potřebujeme nastoupit takovou dráhu, která bezpečně ty problémy bude překonávat,“ dodal pro ParlamentníListy.cz profesor Valtr Komárek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…