Vietnamská komunita je v šoku. Pro potrestání Janouška udělá vše

25.03.2012 20:33

Vietnamská komunita v Česku je v šoku. Vyvedl ji z míry fakt, že jeden člověk dokázal do druhého schválně najet autem jen proto, aby unikl spravedlnosti. Podle šéfa Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera je takové chování naprosto nepochopitelné. Komunita je prý připravená učinit vše pro spravedlivé potrestání lobbisty Romana Janouška, který se v pátek bezohledného jednání dopustil.

Vietnamská komunita je v šoku. Pro potrestání Janouška udělá vše
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

Během pátečního odpoledne většina lidí přemýšlela o tom, jakým způsobem se podaří lobbistovi a blízkému příteli poslance ODS Pavla Béma Romanu Janouškovi vybruslit z toho, co by pro běžného občana znamenalo okamžité obvinění z úmyslného těžkého ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a pravděpodobně vazbu. Vietnamská komunita v tu dobu prožívala naprostý a totální šok.

Pomůže i Jazzová sekce

"V devadesátimilionovém Vietnamu je nemyslitelné aby se někdo, navíc veřejně, dopustil takového jednání. Od pátečního odpoledne jsem jako šéf Česko-vietnamské společnosti zavalen maily a telefonáty Vietnamců z celého Česka. Nedokážou jako buddhisté pochopit, co se vlastně v pražské Michli stalo," řekl ParlamentnímListům.cz Marcel Winter. Lidé z vietnamské komunity jsou na tom prý v posledních hodinách psychicky špatně, jsou v šoku a v obavách.

Přesně z toho důvodu Winter požádal v případě zraněné ženy a jejích blízkých o policejní ochranu. "Musíme si uvědomit, že pan Janoušek není pasáček vepřů ani soustružník z Horní Dolní. Je to lobbista. A lobbista má v náplni práce to, že dělá nátlak. Pokud jej dokáže vyvinout na politiky, jak ukazují odposlechy, dokáže jej vyvinout i na policisty. Vietnamci v Česku mají strach," zdůraznil Winter.

Okamžitě poté ho prý kontaktoval šéf pražské policie Martin Vondrášek a potvrdil, že si je vědom nebezpečí hrozícího vietnamské státní příslušnici. Pomoc měla rodině zraněné ženy nabídnout i organizace Jazzová sekce. "Její šéf Karel Srp nabídl možnost ubytování pro tuto rodinu," uvedl Winter.

Pomoci s Janouškovým nalezením chtějí i obyčejní Vietnamci

Janouškovo zadržení a následné propuštění je podle Wintera pro vietnamskou komunitu dalším šokem. "Neměl být propuštěn, měli jej okamžitě obvinit na základě důkazů, které měli k dispozici přímo na místě," rozčílil se mluvčí komunity. Janoušek podle něj splňuje i vazební podmínky. "Hrozí mu vysoký trest, může ovlivnit svědky, má dost prostředků k tomu, aby okamžitě opustil zemi. Proto mě nepřekvapuje, že teď pan Janoušek není k zastižení."

Vietnamci žijící v Česku nechtějí nechat celou záležitost usnout. Podle obdržených mailů Winter soudí, že pro nalezení lobbisty chtějí něco udělat i běžní občané. "Dostáváme zprávy, že pan Janoušek má být na detoxikačním programu někde v Německu či Rakousku. Samozřejmě jsem to předal policii. Pokud se to ukáže jako pravdivé, je to opuštění země a policie by měla jednat," zdůraznil Winter.

Jestli nebude stíhán po právu, budeme se bránit

Česko-vietnamská společnost ani komunita jako taková se prý nehodlá vměšovat do procesu, pokud tento poběží podle práva. "Pokud by ale mělo dojít k excesům vůči postižené či její rodině, budeme se rozhodně bránit. Je to nutné. I cizinci žijící v ČR si musí být jistí, že při takto závažných činech pacháných vůči jejich osobě je náš stát ochrání," dodal šéf společnosti.

Známý pražský lobbista Roman Janoušek srazil jedenapadesátiletou cizinku poté, co ji naboural a pokusil se z místa nehody ujet. Žena se mu v úprku před zákonem snažila vlastním tělem zabránit. Policie Janouška sice vyslechla, během zadržení mu ale umožnila volně telefonovat na neznámá čísla. Poté jej i přes silnou opilost propustila. Od té doby není údajně lobbista k nalezení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…