Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

12.10.2010 15:48

Jak informoval Euobserver.com, Evropská komise chystá na příští rok celoplošný zákaz kouření na veřejných místech po celé Evropské unii. Mělo by to být závazné pro všechny členské státy unie. ParlamentníListy.cz požádaly o reakce obhájce občanských svobod různých politických směrů.

Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

„Potřebujeme totální zákaz kouření na všech veřejných místech, v dopravě a na pracovištích," uvedl pro Die Welt eurokomisař pro zdravotnictví John Dalli. Zvažuje se prý rovněž nařízení, aby tabákové výrobky v EU obsahovaly méně nikotinu. Podle Dalliho jsou výjimky nepřípustné a netolerovatelné.

Navíc má být směrnice o tabákových výrobcích 2001/37/ES podle návrhu komise rozšířena a má zavést povinně jednotné černobílé balení všech cigaret, zakázat vystavování cigaret v místě jejich prodeje a zakázat používání přísad do cigaret při jejich výrobě.

Výborný nápad. Unie spáchá sebevraždu

„Ať už jdou opravdu do hajzlu. To už by se měla Evropská unie opravdu rozpustit. Definitivně se zbláznili. Cigarety jsou ale jenom jedna věc. Oni už chtějí kontrolovat a zakazovat opravdu úplně všechno. Snad se aspoň někteří eurofilové nyní proberou. Příště udělají úspornou směrnici, že doma můžete mít maximálně 18 stupňů, aby se neplýtvalo energiemi a ekoeuropolicie bude lézt lidem do baráku a kontrolovat, jestli nevytápějí na více než 18 stupňů. No a zavedeme eurozářivky pěkně do semaforů. Ty pomalu nabíhají, tak pěkně zklidníme provoz. To bude doba, než naběhne zelená, oranžová a červená," řekl senátor ODS Jaroslav Kubera ParlamentnímListům.cz.

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek je nápadem Bruselu přímo nadšen. „To je vynikající nápad a jenom houšť. Ať zakážou cigarety úplně. Ať zakážou už úplně všechno. Je skvělé, že konečně někoho napadlo, jak Evropskou unii definitivně pohřbít. Je to úžasně kreativní metoda, kterou se unie zničí. Hrozně to podporuji. Polovičatosti Borise Šťastného konečně někdo pochopil. Mě samotného to nenapadlo," řekl redakci Petr Hájek.

Totalitarismus a euroblbost

Euronařízením je šokován i poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. „Já mám pocit, že chřipka, a to to říkám velmi mírně, dolehla i na Evropskou unii. Vypadá to, že vzteklina a blbost se šíří strašně rychle," řekl Jandák.

Podle šéfky Suverenity Jany Bobošíkové se jedná o totalitární dirigismus a pokrytectví na n-tou. "Jediné místo v Bruselu, kde se smí kouřit, je poslanecký bar. Nemám nic proti osvětě, která upozorní občany na negativa kouření, ale lidé jsou odpovědní za své životy a nechť jim nikdo nebere svobodu o svých životech rozhodovat. Zvláště evropští politici a úředníci, kteří své místo vyhrazené pro kouření mají," sdělila redakci Bobošíková.

„To je absolutní nesmysl. O tom nemá rozhodovat Evropská komise, ale jednotlivé národní státy," míní europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Klaus proti honu na kuřáky

Aby směrnice vešla platnost, musí ji odsouhlasit Rada EU, v níž jsou zastoupeny členské státy, a Evropský parlament. Česká republika však již nemůže případně takový návrh zablokovat, protože v EU funguje hlasování kvalifikovanou většinou, kdy mohou být členské státy přehlasovány jinými státy EU.

Protikuřácké tažení kritizuje prezident Václav Klaus. Jak informovaly ParlamentníListy.cz, prezident napsal premiérovi Petru Nečasovi dopis kritizující nově připravovanou směrnici Bruselu o tabákových výrobcích.

Nečas prý bude hájit občanské svobody

Klaus dále napsal, že pokud kouření představuje tak velké zdravotní riziko, že proti němu Evropská komise tak razantně vystupuje, mělo by být úplně zakázáno. Zdá se, že Evropská komise se snaží Klausovi postupně vyhovět.

„Je sice o mě známo, že jsem militantní nekuřák, takže osobně každého od kouření odrazuji, ale zcela jinou otázkou je trh a jeho regulace. I tak bych byl v této věci poněkud zdrženlivější a prezidentem kritizovanou směrnici Evropské komise nejprve prodiskutoval, aby vláda mohla prezentovat racionální stanovisko. Rozhodně se ale zasadím o to, aby nedošlo k zásahu do občanských svobod a vychýlení kyvadla na druhou stranu," reagoval premiér Nečas na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda souhlasí s prezidentovou argumentací uvedenou v dopise a jaká bude pozice vlády k navrhované novele směrnice.

Čeká to i DVD

ParlamentníListy.cz minulé pondělí zveřejnily, jak vypadají návrhy krabiček na cigarety. Mírnější verze obalů je černobílá, je na ní malým písmem název značky a velkým písmem varování proti kouření o tom, že způsobuje poškození zdraví. Drsnější verze zobrazuje sliznice v těle poškozené kouřením nebo injekční stříkačku, která má symbolizovat, že cigarety jsou droga. (Fotogalerie návrhů ZDE )

ParlamentníListy.cz rovněž upozornily, že podobná bruselská úprava se připravuje i pro DVD s filmy s válečnou a násilnou tématikou. (Násilí škodí zdraví, může stát na DVD. Jako na cigaretách)

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…