Zbořil popsal, kdo se má bát návratu Klause. A vysmál se TOPce a Moravcovi

19.08.2013 13:36

Pokud by se Václav Klaus rozhodl vrátit do politiky, našel by své voliče především mezi těmi, které rozčarovalo počínání expředsedy vlády i ODS Petra Nečase a hlasy by mohl uloupnout i TOP 09. K varování, že by se pak mohla opakovat opoziční smlouva, je politolog Zdeněk Zbořil skeptický, protože na voliče bude spíše zabírat hrozba o společném vládnutí ČSSD s komunisty.

Zbořil popsal, kdo se má bát návratu Klause. A vysmál se TOPce a Moravcovi
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

Reálné obrysy začíná pomalu nabývat představa o možném návratu Václava Klause do politiky. Naznačil to jednak jeho dlouholetý blízký spolupracovník Petr Hájek a v nedělních Otázkách Václava Moravce o tom hovořil i bývalý premiér Mirek Topolánek. Stranou, s níž by bývalý prezident spojil svou další politickou budoucnost, by však nemusela být ODS, ale jiný pravicový subjekt.

„Protože se nechce spojovat s ODS, kterou zakládal, musel by zřejmě začínat úplně od začátku. Musel by postavit nějaký klub, nějaké hnutí a pak z toho časem udělat stranu. Nezapomeňme, že i ODS po rozpadu Občanského fóra vznikala téměř rok. To není tak jednoduché. A aby se to stihlo do prezidentem zvažovaného termínu 25. a 26. října, tak to snad není ani administrativně zvládnutelné. Také vést kampaň nové strany takhle na poslední chvíli by bylo náročné i vzhledem k věku, i když je Václav Klaus stále vitální a aktivní,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Voliči by se rekrutovali z těch, které rozčarovala Nečasova politika

Reálnější možností než založení nové strany se jeví, že by Václav Klaus při svém návratu do politiky použil Suverenitu Jany Bobošíkové, která dlouhodobě oslovuje lidi z klausovské části ODS. Nezačínal by tak na zelené louce, ale s preferencemi od dvou do čtyř procent, které straně nejrůznější průzkumy přisuzují. Pokud by se tedy Klaus rozhodl jít už do předčasných voleb, byla by mu Suverenita k dispozici. Strana by se jen přeorientovala z Bobošíkové na Klause a v jejím názvu by se mohlo objevit i slovo klausovci.

„To je zajímavý nápad. Pokud by tomu tak opravdu bylo, tak by Václav Klaus jako s možnými voliči mohl počítat s klausovci z dnešní ODS, tak jako se vydělili zemanovci z ČSSD. Pak by mohl počítat i s podporou lidí, kteří jsou rozčarováni ze stranické politiky Petra Nečase, ale nejsou ochotni dát moc ani komunistům, ani ČSSD a Miroslav Kalousek je pro ně ten, který rozbíjí ODS. To je skupina, která propadla ideálu pravicovosti a jinak by v nynější situaci k volbám nešla,“ popisuje Zdeněk Zbořil, odkud by se mohli rekrutovat voliči Václava Klause a jeho strany.

O ODS už vůbec nejde, ale Klaus by mohl hlasy uloupnout i topce

Ztratit by tak mohly především obě pravicové strany ODS a TOP 09. „Myslím, že o ODS už vůbec nejde. Její voliči jsou z větší části rozhodnuti nevolit. A těch, kteří půjdou za Mirkou Němcovou nebo panem Kubou, je minimum. Mohl by tam být nastrčený i pan Pospíšil, ale také on byl atraktivní jen proto, že byl proti Petru Nečasovi. Klausovci by mohli uloupnout i z toho elektorátu TOP 09, a to právě ty voliče, kteří by jí dali hlas jen proto, že se chtěli držet alespoň nějakého pravicového ideálu a pravicové politiky,“ vysvětluje politolog.

Česká televize v neděli uvedla, že podle průzkumu, který pro ni vypracovaly agentury Median a STEM/MARK, si tři čtvrtiny obyvatel myslí, že by se Václav Klaus neměl do politiky vracet. „Těm výsledkům vůbec nevěřím, protože to jsou pořád stejné agentury, které předvedly fiasko v krajských volbách, kde se lišily až o deset i více procent. Co při jejich interpretaci předváděl pan Moravec a pan Prokop, který průzkumy komentoval, mi připadalo jako taková paroubkovština, tedy spoléhání se na průzkumy, které jsme si sami objednali a sami vytvořili,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Čtyři roky opoziční smlouvy byly jediným obdobím stabilního vládnutí

Zvěsti o možném návratu Václava Klause do politiky už zavdaly úvahy k tomu, že by po předčasných volbách mohla vládnout ČSSD za podpory zemanovců a klausovců, což by znamenalo zopakování opoziční smlouvy z let 1998 až 2002. „Opoziční smlouvu lze podepsat jen s partnerem, který byl prověřen drsnou politickou praxí a požívá plné důvěry. Pro Miloše Zemana existuje jediný člověk, který to splňuje. Je to Václav Klaus,“ uvádí na to konto ve svém komentáři pro deník Právo Alexandr Mitrofanov.

„Já jsem vždy upozorňoval, a to proti názorům všech včetně Vency Bělohradského a Jirky Přibáně, že čtyři roky opoziční smlouvy tady byly jediným obdobím stabilního vládnutí za posledních 23 let. Jinak se vlády rozpadaly kvůli malicherným aférám, a ten poslední pád vlády kvůli milence Petra Nečase je toho jen dalším příkladem. Ta tzv. opoziční smlouva, neboli smlouva o stabilním politickém prostředí, jak se správně jmenovala, to slovo ´opoziční´ byla nadávka, vedla k tomu, že se tady tolerovala menšinová vláda,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Zájmovým skupinám vyhovuje nestabilní politický systém

Upozorňuje také na to, že se podobným způsobem tolerovali lidovci a socialisté v Rakousku téměř 32 let nebo menšinové vlády v zemích s anglosaským většinovým systémem. „Vtip je v tom, že u nás jsou zájmové skupiny, které chtějí, aby politický systém byl nestabilní. Proto jim vyhovuje, že někdo má stojedničku a druhá strana 99. A že se dají dva, tři poslanci koupit. Když volby dopadly tak, že vznikla stoosmnáctka, tak se terčem toho tunelování staly okamžitě Věci veřejné a zase jsme se vrátili k tomu boji o stojedničku,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Opoziční smlouva rovněž odstraňuje problém přeběhlíků, ale zase při ní hrozí, že ty dvě strany vytvoří stranický kartel a dohodnou si rozdělení různých obročí. „Ale to nebezpečí je možná ještě větší, když opoziční smlouva neexistuje, když ta dohoda o stabilitě mezi opozicí a vítěznou stranou není. Když se podíváme na preference, tak jak asi dopadnou předčasné volby? ČSSD bude mít 27 procent, komunisté třeba dosáhnou dvaceti, takže spolu mohou mít přes polovinu ve sněmovně. Co s tím ale budou dělat?“ klade politolog řečnickou otázku.

Klaus a Zeman se mohou dohodnout, i když každý bude mluvit jinou ideologií

Pozvat komunisty do vlády zakazuje ČSSD Bohumínské usnesení. „Buď se od nich nechá podporovat jakýmsi modelem opoziční smlouvy, nebo se bude dávat dohromady nějaký slepenec. Tentokrát ne ODS, TOP 09 a VV, ale třeba ČSSD s Babišovým ANO 2011 nebo Okamurovým Úsvitem. Ti kritici opoziční smlouvy zapomínají na to, že jednak pracují ve službách těch skutečně kmotrovských zájmových skupin, jednak na to, že vláda tu není déle než čtyři roky a že ty výsledky mohou být pro obě strany stejně tak vynikající jako zdrcující,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Při repríze opoziční smlouvy by mohli Miloš Zeman a Václav Klaus souznít v postoji k ekologii nebo pozitivním pohledu na východní trhy. „Takhle konkrétně to neumím posoudit, ale oba dva jsou zdatní politici, obratní a schopní vytvářet dlouhodobější strategie a mohou se na nich také domluvit, přestože jeden bude mluvit o socialismu a druhý o liberalismu. Ideologie je odlišná, ale schopnost zasahovat do politické reality je u obou velmi podobná,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Hrozba opoziční smlouvou nezafunguje tolik jako vládnutí s komunisty

Je otázkou, jak by voličstvo evidentně natěšené po předčasných volbách na vládu levice reagovalo na informace, že sociální demokraté budou u moci díky opoziční smlouvě. „Nevím, jestli by to voliče odradilo, ale určitě by to určitou část elektorátu mobilizovalo. Ale ono to může dopadnout i tak, že spekulace o vítězství ČSSD a její možné toleranci ze strany komunistů může zvednout ze židle spoustu lidí a mohou jít volit proti komunistům a proti ČSSD,“ poznamenává politolog.

„Téma opoziční smlouvy totiž není až zas tak třaskavé jako třeba téma rozpadu pravice nebo společného vládnutí komunistů a ČSSD, byť třeba formou skryté podpory. Lidé jsou pod vlivem nejrůznějších událostí a spousta z nich se pocitově těší na nějakou nápravu věcí veřejných. A to, co už znají, je nechává chladnými. Takže si myslím, že návrat k takové formě velmi podobné dohody, jako byla opoziční smlouva, moc lidi ze židlí nezvedne,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Lidem jde o to, aby se probudili do jiné země

Proto očekává, že TOP 09 bude víc strašit voliče společným vládnutím ČSSD s komunisty než obdobou opoziční smlouvy. „A pan Gazdík tak už vystupuje, i když až příliš radikálně, takže spíš lidi ke komunistům nebo ČSSD nažene. Když říká lidem, že když nepůjdou volit, že by se mohli probudit do úplně jiné země, tak nechápe, že o to těm lidem jde. Oni se chtějí probudit do jiné země. Ale pokud bude ten antikomunismus a antisocialismus prezentován kultivovaně, tak může skutečně spoustu lidí k těm volbám přivést,“ dodává politolog Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…