Všichni se nám vysmáli, říká Marek Benda o návrhu ODS na odložení konce sněmovny

19.08.2013 8:15

Občanská demokracie chtěla hlasování o rozpuštění sněmovny přesunout na pozdější termín. Se svým návrhem ale narazila na tvrdý odpor ostatních parlamentních stran. "Všichni se nám vysmáli," shrnul reakci dalších subjektů šéf poslanců ODS Marek Benda.

Všichni se nám vysmáli, říká Marek Benda o návrhu ODS na odložení konce sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

ODS se snažila posunout termín předčasných voleb tím, že by se hlasování o rozpuštění sněmovny odložilo. Poslanci se přitom zaštiťovali tím, že je nutné nejdříve odhlasovat důležité zákony. Jejich návrh se ale u ostatních parlamentních stran nesetkal s pochopením.

Reakci výstižně shrnul šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda pro Hospodářské noviny: "Všichni se nám vysmáli a řekli: My si to odhlasujeme sami." Osobně to prý respektuje, jak dodal.

Volby o vině a trestu

Rychlé volby se ale podle HN občanským demokratům nehodí. Zatímco některé další strany představily krajské lídry, ODS bude teprve jednat o tom, jakým způsobem kandidátky vůbec sestavovat, a kdo je do volebního klání povede. "ODS celkově je možná v největší krizi, v jaké kdy byla. S tím bude souviset i problém při sestavování kandidátek, hledání kvalitních lídrů, kteří budou schopní i za této situace oslovit voliče," řekl politolog Tomáš Lebeda.

ODS může mít obavy i z toho, že jim voliči ve volbách "spočítají" jejich prohřešky. Posledním z nich je selhání občanských demokratů při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, při němž pravicovou "stojedničkovou" většinu potopili dva občanskodemokratičtí poslanci, kteří tak otevřeli k předčasným volbám cestu.

"Kdyby nezradili, nemuseli jsme v této situaci být. Mě to mrzí, ale je to tak," konstatoval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Jeho strana prý nevidí důvod, proč volby odkládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…