Černochové poradce je problematický, upozornil Šlachta na FB

23.11.2021 12:46 | Ze sítí

Server Vysokahra.sk přinesl informace o zbrojním dodavateli Jiřím Sauerovi, který pomáhá s vývojem důležitých armádních projektů. Statutární ředitel společnosti L. P. P. podle informací magazínu ovládá od května minulého roku firmu Glance Avionics napojenou na ruské podnikatele z oblasti obranného průmyslu. Podle zjištění redakce vstoupil Sauer od 1. 10. 2020 také jako společník do firmy RobotScientific. Tu vlastní František Šulc, konzultant Poslanecké sněmovny v oblasti obranného průmyslu.

Černochové poradce je problematický, upozornil Šlachta na FB
Foto: Archiv JČ
Popisek: Jana Černochová, poslankyně a starostka Prahy 2 (ODS)

Na jméno Šulce upozornil také Robert Šlachta. „K vládě nastupuje klasická stará ODS a její kamarádi z byznysu. Podle všeho budoucí ministryně obrany Jana Černochová s sebou na ministerstvo přivádí i zajímavého poradce Františka Šulce.

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí
Šulc se na Ministerstvu obrany ani nebude muset moc rozkoukávat. V roce 2010 si to ho tam už přivedl Alexandr Vondra. Šulc mu tehdy dělal ředitele kabinetu. Díky své pozici měl přístup k informacím o vyzbrojovacích projektech a po odchodu z ministerstva věděl, jak dál svoje styky a informace využít. Začal podnikat ve zbrojařství. Například s Jiřím Sauerem, který je zbrojař a spoluvlastní firmu RobotScientific. A právě tahle jejich společná firma získala následně zakázky od Ministerstva obrany v hodnotě 10 milionů a dotace 11 milionů korun,“ napsal Šlachta na Facebooku.

Bývalý ředitel ÚOOZ také potvrdil jejich údajný zájem na právě probíhajícím tendru na lehká útočná vozidla pro naši armádu v hodnotě sedmi miliard korun.

„A přesně tohoto člověka si s sebou Jana Černochová na ministerstvo patrně dovede. Takže změna? Ne, vůbec. Stará „dobrá“ ODS je zpátky,“ dodal Šlachta.

Do kolegia ministra obrany rovněž směřuje návrh, aby přednost před nákupem samohybných minometů do výzbroje 4. a 7. brigády dostala akvizice takzvaných lehkých útočných vozidel pro nový výsadkový pluk.

Za touto iniciativou podle informací serveru Vysokahra.cz pravděpodobně stojí právě společnost L.P.P. Jiřího Sauera a Radima Petráše, která je partnerem britské společnosti Supacat, jež by ráda Armádě ČR prodala pro účely výsadkového pluku své vozidlo HMT400.

Armáda aktuálně potřebuje asi stovku tzv. lehkých útočných vozidel. Jde o techniku, jejíž pořízení předpokládala Koncepce výstavby AČR 2030 ve svém milníku 2025. Má jít o zakázku za přibližně 5,5 miliardy plus 1,3 miliardy v následujícím období. Protože ale obranný rozpočet neroste předpokládaným tempem, vzniká problém s dalšími akvizicemi.

Konkrétně v případě lehkých útočných vozidel nastává kolize s nákupem samohybných minometů s plánovaným nákladem 7,5 miliardy korun.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
„Jde o střet mezi obecnou a dlouhodobou potřebou armády navýšit a moderními prostředky zajistit palebnou podporu, a nově identifikovanou prioritou vyzbrojit nový výsadkový pluk, o jehož zformování se zasadil především náčelník generálního štábu Opata,“ píše server.

V materiálu, který má být předložen kolegiu ministryně obrany, je napsáno: „Projekt pořízení Samohybných minometů 120 mm (7 440,0 mil. Kč) nebude vzhledem k nově identifikované prioritě pořízení lehkých útočných vozidel (dle KVAČR 2030) realizován v tomto programu a bude přesunut do navazujícího programu.“

Zatím to vypadá, že vozidla pro výsadkáře by mohla být rychleji než samohybné minomety. Návrh však jde proti koncepci armády i zkušenostem z bojů.

Současným ředitel strategických projektů L.P.P. je generál Miroslav Žižka, který z armády odešel v roce 2017 a s dnešním náčelníkem generálního štábu generálem Opatou, který velkou měrou přispěl ke zřízení výsadkového pluku, ho pojí intenzívní spolupráce v Bruselu.

„Dnes tedy generál Žižka řídí strategické projekty společnosti Jiřího Sauera, která pro „Opatův“ výsadkový pluk chce nabídnout nová útočná vozidla. A nově je identifikována priorita právě jejich pořízení. Není těžké uhodnout, odkud tento záměr přichází, a zmíněné osobní vazby poněkud zpochybňují autoritativně prosazovanou změnu,“ dodává na závěr server Vysokahra.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…