USA straší ruskou invazí na Ukrajinu. Sami máte válečné lodi v Černém moři, odráží Kreml

12.11.2021 13:51

Web Forum24 upozorňuje, že Rusko podle tajných informací Spojených států plánuje invazi na Ukrajinu. Vyplývá to prý z masivní vojenské činnosti poblíž ukrajinských hranic. Moskva takové spekulace odmítá s tím, že jde o vnitřní záležitosti na území Ruska a namísto toho obviňuje Američany z provokací na základě přesunů amerických válečných lodí v Černém moři k blízkosti ruských hranic.

USA straší ruskou invazí na Ukrajinu. Sami máte válečné lodi v Černém moři, odráží Kreml
Foto: Repro Twitter
Popisek: Setkání prezidentů USA a Ruska

Informaci přináší server Forum24.cz s odvoláním na zahraniční web Bloomberg.com. Američané prý pozorně sledují hromadění ruských sil poblíž ukrajinských hranic a kvůli obavám z možného ozbrojeného konfliktu již měli informovat zástupce Evropské unie.

„Jeden z představitelů Bílého domu ve čtvrtek večer uvedl, že USA konzultují hromadění sil se spojenci, považují Ukrajinu za partnera a odsuzují veškeré agresivní akce Ruska. Rusko tvrdí, že vojenské nasazení na jeho území je vnitřní záležitostí, a popírá jakékoli agresivní záměry a obviňuje USA z provokace, protože tento týden vpluly válečné lodě do Černého moře v blízkosti jeho území. Rubl v důsledku této zprávy oslabil a vůči dolaru klesl o 0,5 % na šestidenní minimum,“ uvádí Bloomberg.

„Poslední ruský přesun vojsk a tanků směrem k Ukrajině podnítil ředitele CIA Billa Burnse, aby tento měsíc navštívil Moskvu, kde telefonicky hovořil s Putinem. Německá kancléřka Angela Merkelová ve středečním telefonátu rovněž požádala Putina, aby využil svého vlivu na ruského spojence Bělorusko k zažehnání krize kvůli tisícům migrantů z Blízkého východu, kteří se snaží překročit hranice s Polskem a dostat se do EU. Putin to odmítl,“ píše Bloomberg ohledně aktuální krize na bělorusko-polské hranici, ve které stojí Moskva za prezidentem Lukašenkem.

Zatímco Polsko kritizuje Lukašenkův režim, že se přesouváním migrantů k polským hranicím snaží destabilizovat Evropskou unii, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že je za vše odpovědný Západ. „V této situaci je třeba se vyvarovat dvojích standardů a použít společný přístup v tom, co se týká postoje zemí Evropské unie. Je nepřípustné používat rozdílné standardy vůči Polsku a Itálii, když Brusel zvažuje otázku, jak se Varšava a Řím chovají v souvislosti s přílivem migrantů. Je také nutné vyhnout se dvojím standardům ve vztahu k zemím, odkud uprchlíci přicházejí,“ řekl Lavrov na úterní tiskové konferenci.

Američané ve svých obavách vycházejí zejména ze satelitních snímků, které zachycují ruskou vojenskou techniku, jak hromadně míří k ukrajinským hranicím z výcvikového areálu vzdáleného asi 300 kilometrů od hranic. Ukrajinské ministerstvo obrany poté přišlo s vlastním odhadem, podle nějž se poblíž hranic pohybuje na 90 tisíc ruských vojáků.

Podobné napětí kvůli přesunu vojáků a armádní techniky vypuklo na jaře, kdy Rusko u hranic s Ukrajinou taktéž shromáždilo na 100 000 vojáků, tanků a letadel. Krizi se podařilo zažehnat, když si americký prezident Joe Biden sjednal summit se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, který se uskutečnil v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…