„Skončíme v jeskyních.“ Sultán rozbořil summit o klimatu

05.12.2023 10:40 | Zprávy

Šéf konference OSN o klimatu COP28 v Dubaji a ministr průmyslu a pokročilých technologií Spojených arabských emirátů Sultan Ahmed Al-Jaber prohlásil, že za voláním po úplném ukončení využívání fosilních paliv nestojí „žádná věda“. V otázce odluky od fosilních paliv je dle něj nezbytné, aby došlo na diskusi a flexibilní řešení, které se musí „brát reálně, vážně a pragmaticky“. Pokud se tak nestane, hrozí prý, že se akorát „vrátíme do jeskyní“.

„Skončíme v jeskyních.“ Sultán rozbořil summit o klimatu
Foto: Repro YouTube
Popisek: Sultan Ahmed Al-Jaber

Sultan Ahmed Al-Jaber úplný ústup od fosilních paliv kritizoval s tím, že to neumožní udržitelný rozvoj, „pokud nechceme vrátit svět zpět do jeskyní“ v pondělí, již předtím ale o fosilních palivech hovořil i při startu akce.

Na hlavní světové konferenci o klimatu, probíhající ve Spojených arabských emirátech, prohlásil, že je jeho země hluboce hrdá, že může hostit takovou konferenci „v klíčovém okamžiku tohoto kritického desetiletí pro opatření v oblasti klimatu“.

„Stejně jako vy si uvědomujeme závažnost tohoto okamžiku. Stejně jako vy cítíme naléhavost této práce. A stejně jako vy vidíme, že svět se ocitl na křižovatce. A ano, od Paříže jsme dosáhli určitého pokroku. Ale také víme, že cesta, po které jsme se vydali, nás k cíli včas nedovede. Věda promluvila. Potvrdila, že nastal okamžik najít novou cestu, cestu dostatečně širokou pro nás všechny, bez překážek a oklik z minulosti. Tato nová cesta začíná rozhodnutím o globálním hodnocení, rozhodnutím, které je ambiciózní, koriguje směr a urychluje opatření do roku 2030,“ vyzval s tím, aby se jednalo rychle.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže nakonec Arabové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 05.12.2023 12:33:18
mají na klimahysterii daleko realističtější názor, než celá slavná EU, která je vedená zelenými šílenci a chtěla by mistrovat celému světu. A má úplnou pravdu, ten sultán. Pokud se my, zde v Evropě, fanatickému klimanáboženství nevzepřeme, skutečně skončíme v jeskyních.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…