„Až mi ho bylo líto.“ Fiala jel za lidmi. Jako stroj. Chodil, opakoval

07.09.2022 12:32 | Reportáž

Komunální volby jsou už za rohem, a tak premiér Petr Fiala objíždí regiony České republiky, aby podpořil místní občanskodemokratické kandidáty. 6. 9. zavítal do východních Čech. Navštívil Hořice, Hradec Králové, Chrudim a Pardubice. Náš zdroj popsal, v jaké atmosféře se návštěva nesla v Hradci Králové.

„Až mi ho bylo líto.“ Fiala jel za lidmi. Jako stroj. Chodil, opakoval
Foto: ODS Hradec Králové
Popisek: Premiér Fiala debatuje v Hradci Králové s členy a příznivci ODS

„Všichni v regionu jsme dostali e-maily, že by bylo dobré aspoň na jednu akci dorazit,“ sdělil nám místní člen občanské demokratické strany. „Ne že by to bylo příkazem, ale předseda je předseda, a teď i premiér. Není moc možností ho jinak potkat. ODS je silně hierarchizovaná, to podstatné se děje v Praze. Řadoví členové v regionech a místních sdruženích většinou ani nemají kontakty na klíčové lidi ve straně a nemají dostatečný přístup k informacím. Takže jsme tu kvůli možnosti mluvit s předsedou, ale já taky cítím ještě solidární potřebu přijít, aby tady vůbec někdo byl,“ zasmál se někdejší hradecký zastupitel.

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Dotyčný ve volbách nekandiduje, ale i tak přišel podpořit své kolegy: „Já jsem místní politikou znechucený, už to dělat nechci. Byl jsem zastupitelem čtyři roky a stačilo. Dělají se tady hrozný habaďůry, a vím, že většinu dělá moje strana, přesněji řečeno určití jedinci v ní. Třeba teď předražená lávka za 169 milionů. Přesně vím, kdo si tam namastí kapsu.“ Přesto ale nechce ODS opustit. „Občas mám takové myšlenky, ale pak mě to přejde. Přece jen jsem v tom dresu už skoro dvacet let, je to kus života. Ne vše je tam tak prohnilý, našel jsem tam i kamarády. Ale musím říct, že zvlášť v poslední době se mi naše kroky, co jako strana děláme na celostátní úrovni, obhajují těžko. I proto jsem dnes tady, abych to mohl premiérovi říct. I když vím, že takových komentářů slyší denně mraky.“

Premiér Petr Fiala dorazil na hradecké Baťkovo náměstí krátce po tři čtvrtě na jednu. Vládní limuzína ho přivezla poblíž volebního stánku, kde na svého předsedu už dychtivě čekali místní politici. V čele stál regionální předseda ODS, poslanec a někdejší starosta Trutnova, Ivan Adamec, a nechyběl ani hradecký politický matador Oldřich Vlasák. Přítomny byly i osobnosti volební kandidátky, z nichž některé měly možnost vidět Petra Fialu vůbec poprvé.

Poté, co proběhlo přátelské potřásání rukama, úsměvy a krátké motivační okénko („Musíme lidem vysvětlit, že zkrátka nenecháme nikoho padnout!“) se premiér s doprovodem vydal do hradeckých ulic.

„Jaký z toho mám dojem?“ zamyslel se náš místní zdroj. „Bylo mi Petra Fialy až líto, že musí za lidmi chodit, protože oni za ním nejdou. Ne tedy že vůbec – pár odvážných se našlo, ale hned mě napadlo, jaký je to rozdíl třeba oproti Andreji Babišovi, u kterého je na meetingu vždycky narváno. Ten lidi přitahuje. A nemyslím, že je to jen marketingově propracovaná věc, ale že Babiš umí skutečně vyvolat v lidech pocit, že mu na nich záleží. Petr Fiala to však dělá blbě – utvoří kolem sebe hlouček seskládaný z politiků, baví se s nimi, a přitom kráčí ulicí. Na první pohled by mě jako občana nenapadlo premiéra vyrušit v hovoru s dalšími papaláši. Fiala se tak staví do pozice, kdy sám rozhoduje, za kým půjde a koho osloví. To mi přijde jako chyba, ale třeba je to záměr, kdoví – když si bude vybírat jen ty přívětivé lidi, vyhne se konfrontaci a vysvětlování, zato vzniknou hezké fotky,“ krčí rameny náš zdroj. A pokračuje v hodnocení: „Pozoroval jsem Petra Fialu při komunikaci s lidmi na ulici. On je kultivovaný rétor, slušný, ale bohužel strašlivě nudný, suchar, bez osobního kouzla. Jako dobře naprogramovaný stroj, který odříkává fráze. Ale to neříkám nic nového, to se všeobecně ví. V terénu, při setkání s lidmi, je to však až do očí bijící.“

Premiér strávil ve východočeském městě necelou hodinu. Prošel nejfrekventovanější ulice na pěší zóně, vyfotil se s příznivci a opakovaně ubezpečoval, že „vláda pracuje“.

S hradeckými politiky stihl probrat pár praktických věcí ohledně blížících se voleb, neboť se očekává, že hradecká ODS bude opět žádanou nevěstou během povolebních vyjednávání. Na druhou stranu si většina místních kandidátů uvědomuje, že současná společenská situace velmi zasáhne volební výsledky: „Já myslím, že když dostaneme tři mandáty, bude to hodně,“ zaznělo na meetingu v hloučku bavících se lidí.

„Ty vole, až tak blbě to vidíš, jo?“ podivil se jeden z kandidujících.

„Já vím, vole, že ty už se na to třeseš, ale tentokrát dostaneme na prdel, takže si nedělej naděje,“ usadil ho kolega.

Zatímco straničtí kolegové se předbíhali, komu premiér věnuje více času a s kým si udělá lepší fotku, reakce běžných občanů Hradce Králové byly spíše vlažné. Návštěva se obešla bez problémů a výtržností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…