„Podstatné ztráty.“ Následky ukrajinského útoku, který ani pořádně nezačal

13.06.2023 12:52 | Analýza

Zprávy o ztrátách Ukrajiny na západní technice potvrzují i západní média, i to, že tyto ztráty jsou „podstatné“. Stejně tak jako poznatky, že Rusové mají obranu dobře připravenou a ukrajinská protiofenziva nemá krytí ze vzduchu. Nicméně, zatím ani jedna strana nezačala s nasazením svých rezerv. Finský list zhodnotil fotografie, podle kterých Ukrajina ztratila polovinu všech odminovacích Leopardů, které jí Finsko věnovalo. Vypadá to, že jsou autentické.

„Podstatné ztráty.“ Následky ukrajinského útoku, který ani pořádně nezačal
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zničené tanky Leopard 2R

Minulý týden začala ukrajinská protiofenziva vůči ruským silám, které okupují ukrajinské území. Podle serveru Bussines Insider zatím bez toho, že by Ukrajina do boje vrhla většinu svých sil. Zatímco na některých místech se Ukrajině podařilo znovu dobýt některé osady, například Blahodatné nebo Neskučné. Dobýt se prý také podařilo i Makarovku. Nicméně, jak agentura Reuters poznamenává, ověřit vývoj na bojišti se jí nepodařilo.

Jak také Business Insider píše, tento začátek protiofenzivy se neobešel beze ztrát. Například na Západem věnované technice, třeba tancích Leopard 2 a amerických bojových vozidel Bradley. Rusové prý nejsou schopní plně obsadit všechny frontové pozice, ale zákopy mají vykopané, minová pole připravená a protitankové zábrany a ostnatý drát rozmístěny. Kromě toho, Ukrajinci používají pro ně nové zbraně v tvrdé ofenzivě bez podpory ze vzduchu. A i Business Insider uznává, že Rusové se brání dobře, v souladu se svou vojenskou doktrínou. Tedy alespoň na některých místech.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
Není ovšem jasné, jaký má protiofenziva cíl. Analytik George Barros z Institutu pro studium války míní, že Ukrajinci „hrají skořápky“ a snaží se, aby Rusové začali bránit některé části fronty na úkor jiných. Zdroje z ukrajinského štábu pak uvedly, že svou „hlavní sílu“ do boje ještě nevrhly, ale Rusové také ne. Přitom obě strany se právě teď snaží, aby protivník své rezervy do boje zapojil.

Vysloužilý generál americké armády Ben Hodges taktéž konstatoval, že je velký rozdíl mezi začátkem ofenzivy a hlavním útokem. Ten podle něho bude mít nejméně tři tankové brigády čítající stovky vozidel, od tanků přes bojová vozidla až po transportéry. A soustředí se na úzký úsek fronty. Ani velká koncentrace obrněnců na jednom místě však prý neznamená, že tam dojde k hlavnímu útoku, protože ukrajinský štáb bude chtít Rusy mást co nejdéle.

Podle listu The Economist se Ukrajině nedaří zejména v oblasti Záporoží. Zdroj z ukrajinské armády uznal, že na ose Orechovka–Tokmak byly boje tvrdé a ukrajinské jednotky ztratily „podstatné množství“ jak vojenského materiálu, tak mužstva. A ze zdroje z ukrajinské vojenské rozvědky vypadlo, že 47. brigáda je sice dobře vyzbrojená, ale narazila na tradičně silné stránky Ruska, totiž budování obrany a elektronického boje.

Kromě toho se do bojů více než předtím zapojuje ruské letectvo. Dle Ukrajinců jsou však ruští piloti stále ostražití a obávají se ukrajinské protivzdušné obrany, například německých Gepardů nebo ukořistěných systémů Pantsir.

Ale kromě letectva se zvýšila i aktivita co se týče používání dronů. Dle jednoho příslušníka sil zvláštního nasazení je nárůst masivní a Rusové používají jednak protitankové drony Lancet, ale prý mají i čínské drony. Dotyčný také tvrdí, že Ukrajina utáhne kolem Bachmutu smyčku. „Za týden budeme mít pozice na vrchu... a Bachmut v hrsti,“ míní.

Zprávy od bojovníků má také deník Wall Street Journal. 28letý voják se zúčastnil útoku na vesnici Tokmak. Rusové na ně ovšem začali střílet z raketometů Grad, oblast byla zaminovaná a okolo nich létaly ruské stíhačky a vrtulníky. Útok se zastavil po asi třech kilometrech. Jeden z Leopardů dostal zásah a byl vyřazen z boje. „Prostě na nás čekali. Všude měli připravené pozice. Byla to zeď z oceli. Bylo to hrozné,“ popsal situaci.

Další vojáci pak uvedli, že postupují, ale že je Rusové neustále ostřelují. Jeden z nich, s přezdívkou Finn, řekl, že morálka je dobrá, poněvadž mají malé úspěchy v oblasti Veliké Novosilky. Konstatoval, že mají ztráty, ale snaží se, aby nepřítel měl větší. Doplnil, že problémy dělá některá západní technika, která byla koncipována na boj v poušti, ale na Ukrajině zapadá do bahna. A problémem jsou také nedostatečné zkušenosti některých důstojníků.

Deník poznamenává, že Západ poskytl Ukrajině vybavení za miliardy dolarů a vycvičil desetitisíce ukrajinských vojáků, takže nyní musí Kyjev dokázat, že tyto věci dokáže přetavit v úspěchy na bojišti.

Již zmíněný 28letý voják se zúčastnil ofenzivy u Chersonu. Tehdy prý ani moc bojovat nemuseli, Rusové utíkali sami. Ale teď je velitel varoval, že situace bude jiná. Morálka ale ani tak neklesala. V pátek ráno byli vysláni, aby se vrátili pro opuštěný Leopard, aby se ho nezmocnili Rusové. Když k tanku dorazili, začal hledat pozici, odkud by mohl krýt zbytek kulometem. Ale asi 50 metrů od tanku šlápl na minu, která mu utrhla nohu. Ale až dostane protézu, tak se prý chce do boje vrátit.

Miny a Leopardy jsou spojené i v dalších zprávách. Na fotografiích z ruských zdrojů jsou tři Leopardy s protiminovými radlicemi, tedy Leopardy 2R. Šest těchto strojů věnovalo Ukrajině Finsko. Na fotografiích jsou zničené tři, tedy celá polovina je už vyřazena z provozu. Podle ověřovatele faktů finského deníku HS to vypadá, že fotografie jsou autentické a i lokace sedí.

Dle ruských zdrojů při útoku na Záporoží ztratila Ukrajina celkem pět Leopardů 2A6 a jeden 2A4, z toho 2 jsou zničené, jeden byl zasažen a opuštěn a další pouze opuštěny. Dále šest bojových vozidel Bradley, tři vozidla M1224 MaxxPro, jeden nizozemský obrněný transportér YPR-765, jedno francouzské obrněné vozidlo VAB, jeden odminovávač BMR-2 a několik náklaďáků. A také jeden modernizovaný český tank T-72M1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to směšné. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 13.06.2023 14:07:19
Média lžou , Ukrajinci všude vyhrávají, Rusové nikde. Ale vše je neověřené. Apropo. Někdy mám pocit že jsme si Zelenského adoptovali. Kdykoliv pustím TV hovoří Zelensky. A zprávy jak postupují boje mě vůbec ale vůbec nezajímají. Je to stejně protivné a vlezlé jako neustálé podbízení leseb a buzerantů do všech filmů a seriálů. Dojde tím k ješte větší averzi a znechuceni.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…