Zaorálek vedle komunistů: Doba si žádá spojení levice. Na úrovni Evropy

25.02.2012 9:36

Sociální demokracie stále nechce nic měnit na svém Bohumínském usnesení o zákazu případné spolupráce s KSČM na vládní úrovni. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek přesto připouští, že ČSSD je ochotná si s komunisty sednout alespoň ke společnému dialogu v otázce, jak by měl vypadat socialismus pro 21. století. Proč? Prostě proto, že si změny vynucuje krize a postupující světová globalizace. Navíc kapitalismu prý už pomalu zvoní umíráček.

Zaorálek vedle komunistů: Doba si žádá spojení levice. Na úrovni Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Trvanlivost závazku z roku 1995 k zákazu ČSSD s KSČM na vládní úrovni tento týden pro ParlamentníListy.cz zopakoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „My říkáme stále totožné, tedy že neuvažujeme o koaličním vládnutí s komunisty. Dokážeme si představit menšinovou vládu s podporou dalších stran, to ale všechno souvisí s tím, jak bude vypadat model po volbách,“ zmínil Zaorálek v reakci na průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Kdyby se nyní konaly volby do sněmovny, vyhrála by je totiž podle nejnovějšího průzkumu CVVM se ziskem 32 a půl procenta hlasů ČSSD. Třetí KSČM by získala 15,5 procenta. Levice by tedy dohromady měla 48 procent hlasů, což není zrovna málo. Byla by tedy možná spolupráce mezi ČSSD a KSČM alespoň v otázce oživení socialismu?

Podle toho, co vyplynulo ze čtvrtečního semináře Masarykovy demokratické (dříve dělnické) akademie na téma svobody a budoucnosti society, tedy Socialismu pro 21. století, zřejmě ano. Zaorálek totiž jako jeden z panelistů diskuse přiznal, že ČSSD je ochotná a připravená k dialogu s KSČM nad tím, jak provést nejenom dílčí společenské změny, ale nastartovat i systémovou alternativu. 

Levice se bude muset spojit

„Jsme svědky krize, a proto čím dál tím více lidí hledá alternativu,“ řekl Zaorálek, který zejména vyzdvihoval problém evropský, tedy to, že pokud bude nutné nějaké změny provést, tak se levice bude muset v Evropě spojit a začít provádět změny v evropském měřítku. ČSSD a už vůbec ne KSČM proto nemůže změny nastartovat sama, i když komunisté dnes přiznávají, že již nikdy by do budoucna nešli cestou revoluce. „Platformou pro spolupráci by měla být Evropa, a i debata o socialismu by měla mít evropský rozměr,“ zdůraznil k tomu na semináři Zaorálek.

Jak dále z diskuse vyplynulo, kapitalismus se skutečně již vyčerpává a spěje nejen v evropském měřítku ke svému konci.

Ideály mohou být prosazovány nesprávnými cestami

„Současné dominující společenské uspořádání není koncem dějin, proto je možné nejen jeho dílčí vylepšení, ale i kvalitativní, systémová změna,“ řekl k tomu pak Jiří Dolejš (KSČM). Právě on představil na půdě Masarykovy demokratické akademie materiál, jenž připravilo Centrum strategických a teoretických studií KSČM..

Podle Dolejše nový projekt Socialismu pro 21. století vychází ze zkušenosti ze ztroskotání minulého pokusu a z poučení, že ideály mohou být prosazovány i nesprávnými cestami.

„Předstupněm Socialismu pro 21. století je sociální stát, tlumící společenské nerovnosti a urovnávající svými opatřeními cestu budoucímu socialistickému vývoji,“ vysvětlil později Dolejš pro ParlamentníListy.cz. Co by to podle něj ale v praxi znamenalo? Třeba to, že se již KSČM nechce znovu ucházet o vládu jedné strany a že již nepůjde ani monopolem vlastnictví. „Chceme ale překonat monopol soukromého sektoru a prosadit vlastnickou pluralitu,“ vysvětlil k tomu Dolejš.

Ostatně i to zmínil ve své prezentaci na čtvrteční přednášce. Na to pak reagovali zástupci ČSSD slovy, že takovéto postoje přijímají jen a jen pozitivně. Socialisté kvitovali také to, že si zástupci KSČM v ohledu chápání starého modelu socialismu sypají popel na hlavu a to hlavně za to, že byly neschopné vládnoucí garnitury.

Heller: Při dělbě práce jsme si byli rovní a někteří rovnější...

„My v té minulosti vidíme hlavní příčinu systémových vad to, že při dělbě práce jsme si všichni byli rovní a někteří rovnější. Že pokud jde o reálný výkon vlastnických funkcí, tak tady byla třída řídícího aparátu, která vznikla z těch, kteří byli profesionálně z funkce dělníků vytaženi na funkce řízení, a z nich se vytvořil určitý vlastnický aspekt. Oni byli více vlastníky, než třeba dělníci v továrnách. Ti do toho mohli mluvit jen velmi málo a už vůbec ne do té roviny centrální. A tam je třeba tu samosprávu dotáhnout,“ vysvětlil pak k tomu pracovník Centra strategických a teoretických studií KSČM Josef Heller, který je pro změnu podepsán pod konkurenčním materiálem na stejné téma.

„Chceme–li něco změnit, pak je třeba změnit funkci aktivně jednajícího vlastníka a funkce odborné, tedy funkce neřídícího pracovníka,“ dodal pak k tomu Heller.

„Já to chápu jako text, který je vstřícný k sociální demokracii a popravdě to činí ten dialog snazší. Ta neradikálnost činí totiž snadnější debatu s KSČM. Materiálu však chybí radikálnost, která by odpovídala té historické situaci, v níž se nacházíme. Ten text je totiž abstraktní, v situaci, která se děje kolem nás," zkritizoval ale o chvíli později materiál KSČM právě místopředseda ČSSD Zaorálek.

Marxovy teorie? To už je staré pojetí...

"Já si prostě nejsem jist tou terminologií socialismus a kapitalismus, tou Marxovou terminologií sociálně ekonomické formace – tedy socialismus a kapitalismus - vytvořenou před 150 lety.  Řeknu k tomu jednu kacířskou věc. I ten Lenin v tom stadiu nejvyššího imperialismu byl z hlediska sledování dění o něco dále, než Marx. Což ale neznamená, že se dovolávám Lenina,“ zavtipkoval také Zaorálek. „Jsme svědky krize a krize politických elit. Právě proto by platformou pro spolupráci měla být Evropa,“ dodal na vysvělenou k tomu.

Zaorálek později v živé diskusi mezi početnými posluchači kromě jiného zmínil, že dá na grémiu strany návrh na postup strany ve věci sporných milostí, které udělil prezident Václav Klaus.

„Zítra tady v půl osmé ráno dám na stůl usnesení o Klausovi, o němž se pak budeme bavit,“ pronesl k tomu. Několika větami pak okomentoval i to, že máme vlastně prezidenta, který evropskou myšlenku a integritu neustále shazuje, ale Česko rozhodně stát stranou nemůže. Poukázal v této souvislosti také na to, že německý prezident Christian Wulff minulý týden odstoupil poté, co bylo zjištěno, že je zapleten do korupčního skandálu. V souvislosti s tím pak v živé diskusi posluchači volali nejen k pochodu lidí na Hrad, ale i na Strakovu akademii k tomu, aby se svrhla vláda. "Vláda je hlavně v rukách lidu," pokřikovali k tomu někteří členové sociálné demokracie, ale i mnozí komunisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…