Demonstrantům proti Putinovi došly svíčky? Půjčili si je z předešlé akce proti Číně

14.02.2022 6:48 | Reportáž

V neděli se konalo shromáždění za mír pro Ukrajinu, a to kvůli eskalujícímu konfliktu s Ruskem. Akce začala v podvečer na náměstí Borise Němcova před ruským velvyslanectvím v Praze. Účastníci se následně přesunuli do parku Stromovka, kde na ně narazil také spolupracovník ParlamentníchListů.cz, který zde venčil psíka.

Demonstrantům proti Putinovi došly svíčky? Půjčili si je z předešlé akce proti Číně
Foto: spolupracovník PL
Popisek: Svíce za mír na Ukrajině

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
„Za ukrajinské vojáky!“ anebo „Za zastavení šíleného čerpadláře z Kremlu“. To byla hesla, která podle našeho spolupracovníka prohlašovali účastníci setkání v neděli odpoledne ve Stromovce. Mezi nimi byli vidět lidovecký poslanec Hayato Okamura, chartistka Věra Roubalová Kostlánová, Anna Šabatová, syn alternativní umělkyně Tamary Moyzes nebo kněz Mikuláš Vymětal.

Náš spolupracovník si ovšem všiml ještě jedné zajímavosti. Svíček, které zdobily park do tvaru srdce a které lidé sami od sebe zapalovali.

Šlo s největší pravděpodobností o tytéž svíce, které byly k vidění i minulý týden během jiné demonstrace. Tehdy se zapalovaly před čínskou ambasádou proti konání OH v Pekingu. Jeden ze svědků nám prozradil, že svíce mají být dokonce vypůjčené. Doslova řekl, jak minulý týden slyšel organizátory protiolympijské demonstrace říkat: „Ten kněz (míněn Vymětal) jich od nás bude chtít asi pětašedesát na nějakou další akci.“

Tak se s největší pravděpodobností i stalo.

Zdroj: Redakce ParlamentníchListů.cz

Situace na Ukrajině ovšem žádné humorné okamžiky nenabízí. Papež František dokonce označil vývoj kolem Ukrajiny za velmi znepokojivý. Při svém pravidelném týdenním požehnání poutníkům na Svatopetrském náměstí vyzval shromážděné k tiché modlitbě za Ukrajinu a apeloval na politiky, aby usilovali o mír.

Ukrajinu řeší i Trump

Že ruský prezident Putin získal k vojenské operaci na Ukrajině odvahu, uvedl bývalý šéf Bílého domu Donald Trump v neděli v televizi Fox News.

Na Ukrajinu míří rovněž pražský primátor Zdeněk Hřib, chce tímto gestem vyjádřit solidaritu nejen s Kyjevem.

„Myslím si, že Putin vážně chtěl nějakou dobu vyjednávat. Když ale sledoval Afghánistán, to neuvěřitelně špatné stahování, kdy za sebou (USA) nechaly vybavení v hodnotě 85 milionů dolarů, takže ho mohl Tálibán použít. Samozřejmě všechna ta úmrtí. Když to všechno (Rusko) sledovalo, myslím si, že tím získali odvahu,“ uvedl americký exprezident.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
Zdůraznil, že pokud by byl u moci on, nic takového by se nestalo, protože nikdo neuvaloval sankce proti Rusku tak často jako on. „Nikdo nebyl na Rusko přísnější,“ dodal.

Spojené státy podle něj nemají v tomto konfliktu dobrou výchozí pozici. „Nemyslím si, že bude Putin poslouchat. Spojené státy jsou ve velmi špatné pozici,“ dodal Donald Trump.

Napětí roste

Americký prezident Joe Biden pro změnu vedl v sobotu hodinový rozhovor se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem – ale napětí na Ukrajině eskaluje dál. O dění na svém twitteru reportážně informuje Bělorus Andrej Poleščuk, známý jako informátor o situaci ve své rodné zemi.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem vedly v sobotu rozhovory jeho protějšky z USA i z Francie, a sice kvůli narůstajícímu napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Rozhovory však pro veřejnost nepřinesly nic nového; řečeno bylo jen to, co bylo již řečeno dříve. Podle diplomatických zdrojů údajně ruský prezident Vladimir Putin už prý rozhodl, že ve středu Rusko zahájí vojenskou akci vůči Ukrajině.

Ruský prezident to ale odmítá a na varování západních tajných služeb, které hlásí blížící se ruskou invazi na Ukrajinu, Rusko reaguje tím, že začalo snižovat stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině. Jak uvedly oficiální ruské zdroje, důvodem pro stahování diplomatů je obava z provokace.

Své diplomaty začaly z Ukrajiny stahovat i Spojené státy, čímž reagují na varování západních tajných služeb, že ruská invaze na Ukrajinu se blíží.

Ruská invaze na Ukrajinu údajně má přijít ve středu; uvedl to server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a z Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…