Nasr*ný Babiš k „Topolovi“ a cenám paliv. Málem nám upadlo ucho

09.03.2022 9:11

Bývalý premiér Mirek Topolánek mluví z cesty a srovnávat dnešní válečnou situaci s dobou před osmi lety je naprosto absurdní. PL to řekl expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na Topolánkovo tvrzení, že dnes při ceně 50 korun za litr a mnohem vyšší průměrné mzdě je nafta levnější, než byla v době nástupu Babiše do vlády.

Nasr*ný Babiš k „Topolovi“ a cenám paliv. Málem nám upadlo ucho
Foto: Vít Hassan
Popisek: Andrej Babiš pronáší projev na volebním sněmu hnutí ANO.

Bývalý premiér Topolánek v pondělních Událostech, komentářích na ČT tvrdil, že v porovnání s výší průměrné mzdy není dnes rozhodně nafta dražší, než dřív. Prý je tomu právě naopak. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

„V roce 2013, kdy nastoupil Andrej Babiš, byl průměrný plat 25 tisíc a nafta stále 36,50 korun za litr. Takže jste si mohli za ten plat koupit 688 litrů. Kde byl tedy Andrej Babiš, že nekřičel: musíme urobiť ta opatrenie? V roce 2022 si při ceně 43,20, ale už to roste, můžete koupit 861 litrů nafty. Kdyby to bylo 50 korun, bude to pořád 740 litrů, což je o 60 litrů více než za Babiše v roce 2013. Je v tom pokrytá inflace a růst platů. Nestrašme se, není nafta draží než v roce 2013, ani náhodou,” uvedl Topolánek.

Expremiér Babiš tato slova důrazně odmítá, podle jeho slov se nacházíme v bezprecedentní situaci, kdy po sotva skončené velké krizi s covidem přišla válka a vláda by na to měla reagovat a ulehčit občanům život.

„Je úplně absurdní, že premiér, za kterého se tady kradlo v přímém přenosu, který údajně prodal post ve vládě Řebíčkovi, si ani nepamatuje, kdy jsme my nastoupili. V roce 2013 tam byla vláda, kterou řídil kmotr přes milenku premiéra! My jsme nastoupili v lednu 2014 a byli jsme tam v menšině a dávali do kupy veřejné finance. Měli jsme nejlepší rozpočty. Ten člověk neví, o čem mluví. 

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Hlavně se ho tam měli zeptat, kdo ho teď živí, koho zastupuje, jakou lobby. Myslím, že všichni vědí koho zastupuje. Má jasný střet zájmů a vykládá nesmysly. Za první vlády jsme dali do pořádku finance, které se stále zlepšovaly a pokračovala v tom paní Schillerová. Za covidu se to samozřejmě zhoršilo, ale taková byla situace. Ten člověk mluví úplně od cesty, absolutně nechápu, co tím chce říct,” konstatuje Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Podle jeho slov nelze tehdejší dobu srovnávat s dnešní krizovou situací. „Je to naprosto nesrovnatelné, jsme ve válce a už před tím jsme byli ve válce s covidem. Tahle vláda s covidem už neměla žádné starosti, všechno jsme jim připravili a teď nejsou schopni ani prodat nakoupené vakcíny, jak jsme to dělali my,” uvádí.

„Nacházíme se v bezprecedentní situaci, je válka. Neříkáme, že vláda nemá pomáhat uprchlíkům, pomáháme jim i my jako hnutí ANO. Říkáme ale, že vláda musí pomáhat českým občanům, rozpočet na to má. To je všechno. Nechápu, co za nesmysly Topolánek vykládá. Ten pán si ani nepamatuje roky, kdy jsme nastoupili,” dodává bývalý premiér Andrej Babiš.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …