Ředitel úřadu práce o Drábkových sKartách: Na vesnicích bude problém

08.07.2012 21:40

Ty, kteří pobírají sociální dávky, čeká velká změna, a to zavedení takvzaných sKaret. Pro peníze už si nebudou chodit, ale přijdou jim na speciálně vytvořený účet. Ministerstvo práce a sociálních věcí vidí výhody v dostupnosti a komfortu pro uživatele. Zjišťovali jsme, jak se na zavedení sKaret připravují úřady práce ve Středočeském kraji a co jejich vznik znamená pro lidi.

Ředitel úřadu práce o Drábkových sKartách: Na vesnicích bude problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek ve sněmovně

Podle tiskového mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Petra Sulka tkví hlavní výhoda karet ve zvýšené dostupnosti a větším pohodlí pro klienty: „Příjemci některých ze sociálních nepojistných dávek nebudou muset chodit  na poštu či na úřad. Prostřednictvím sKarty bude možné čerpat dávky v kterémkoli bankomatu nebo přímo platit v obchodech,“ vysvětlil.

V celé rebublice tak jednotlivá pracoviště vydají na 900 tisíc kusů karet. Lidem má v orientaci pomáhat příručka i zaměstnanci úřadů práce. Například v Nymburce pořádají takzvané informační hodiny, ve kterých se uživatelé dozví vše potřebné. ParlamentnímListům.cz to sdělil zástupce ředitelky Miloš Kozák. „Každé pondělí a pátek od deseti hodin dopoledne se mohou zájemci dozvědět, jak kartu používat,“ řekl Kozák.

Vydávání sKaret testují v Praze 2 a Rokycanech

V kraji navíc probíhají školení jednotlivých úředníků, kteří budou s novým systémem pracovat. Po vyplnění žádosti by měla být karta vyrobena do deseti dnů. „Momentálně fungují dva pilotní projekty, kde vydávání zkoušíme. Jsou to pracoviště na Praze 2 a také v Rokycanech. Podle vyhodnocení z testování můžeme zadat karty do výroby,“ vysvětlila jedna z koordinátorek zavedení karet v kraji a zároveň vedoucího referátu hmotné nouze a zdravotně postižených na Úřadu práce v Příbrami Jana Kulhánková.

Podle ní mají největší potíže s přijetím změny starší lidé, obávají se hlavně elektronizace a složitosti použití sKaret. Snaží se jim proto vysvětlit výhody. V zavedení nového systému vidí výhody i někteří ředitelé pracovních úřadů. Jedním z nich je Lubomír Kiš, ředitel Úřadu práce v Mladé Boleslavi.

„Ulehčí nám a zjednodušší práci. Pokud bude systém dobře fungovat, odešleme peníze na účet a je to. Počítám, že postupně vydáme zhruba pět až šest tisíc karet,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Jak se k bankomatu dostanou vesničané?

Jak se vlastně ti, kteří sociální dávky potřebují, o celé akci dozvědí? Podle koordinátorky Zdeňky Splítkové, jež také koordinuje zavedení karet ve Středočeském kraji, by jim mělo přijít písemné pozvání. Pro informace mohou také vyrazit na nejbližší úřad práce.

Připraveno je pro ně například i zvláštní pracoviště v Čáslavi nebo Kutné Hoře. „Nejdříve karty vyřídíme u klientů, kteří využívají například rodičovský příspěvek a vyplácení je jednodušší,“ řekl ředitel Úřadu práce v Kutné Hoře Václav Kaše.

V zavedení karet ale také vidí možné komplikace. „Osobně si myslím, že ve většině případů to bude dobře fungovat. Neumím si ale představit, jak budou karty využívat například lidé na vesnici, kteří nemají ani bankomat a ani v jejich obchodech s nimi platit nemohou,“ uvedl.

sKartu bude možné v případě ztráty zablokovat

Ředitelé se také shodují na tom, že dostatek základních informací už mají, proškolení zaměstnanců postupně probíhá a obávají se jen případných problémů v praxi. První žádosti o přidělení sKarty začnou například v Mladé Boleslavi zpracovávat už příští týden: „Snažíme se kontaktovat domovy důchodců, ústavy sociální péče a další místa, kterých se to týká,“ dodal Lubomír Kiš.

Samotná sKarta má být chráněná stejně, jako karty bankovní a lze ji v případě ztráty zablokovat. „Zdarma je pro příjemce vydání jedenkrát za čtyři roky, otevření a vedení platebního účtu, bezhotovostní platba kartou u obchodníka, výběr z bankomatu České spořitelny ke každé dávce nebo provedení jednoho bezhotovostního převodu. Nejdříve budou sKarty distribuovány ve velkých městech a prvotně klientům, kteří již mají bankovní účet a tedy čerpají některou z nepojistných sociálních dávek bezhotovostně. sKarty jsou postupně prvním klientům vydávány od začátku července, ale samotné dávky z nich bude moci čerpat v průběhu srpna,“ vysvětlil pro redakci tiskový mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…