Smrt kardinála Vlka: Padla tvrdá slova kvůli církevním restitucím. Nešlo ani tak o Zemana

21.03.2017 13:27

ANKETA „Kardinál Vlk navždy zůstane pro velkou část národa významnou morální autoritou. Možná je lépe, že se prezident Zeman pohřbu nezúčastní,“ sdělila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová v anketě ParlamentnichListů.cz o prezidentově neúčasti (pošle jen věnec) na kardinálově pohřbu. „Je to rozhodnutí pana prezidenta. Celkem mě nepřekvapuje. Vypovídá nejvíce o něm samotném a o jeho ‚moudrém‘ nadhledu,“ upozornil místopředseda ODS Martin Kupka. „Dle mého názoru je to dostatečné. Česká republika je stále ještě sekulárním státem,“ kontroval Jaroslav Bašta (ČSSD).

Smrt kardinála Vlka: Padla tvrdá slova kvůli církevním restitucím. Nešlo ani tak o Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Miroslav Vlk

V sobotu ve věku 84 let zemřel kardinál Miloslav Vlk. V letech 1991 až 2010 působil jako 35. arcibiskup pražský a 23. primas český (což je čestný titul vyjadřující přednostní postavení mezi českými biskupy). Jeho pohřeb se uskuteční v sobotu 25. března v 11 hodin v Chrámu svatého Víta.

Podle vyjádření mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident Miloš Zeman pohřbu kardinála Vlka nezúčastní. Pouze zašle na pohřeb smuteční věnec prezidenta republiky. Kardinál v minulosti prezidenta několikrát kritizoval. Například kvůli dohodě o majetkovém vyrovnání mezi Hradem a katolickou církví či kvůli (ne)vyznamenání strýce ministra kultury Hermana Jiřího Bradyho.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

Rozhodnutí prezidenta kritizoval například redaktor Rexlexu Jiří X. Doležal. „Prezident Zeman jako už poněkolikáté propadl vlastní egomanii a odmítá se zúčastnit pohřbu kardinála Vlka. Že prý není pokrytec. Možná není, ale za to je to sprosťák prvního řádu, který neplní své povinnosti,“ napsal. ParlamentniListy.cz se zeptaly českých politiků co říkají na tento prezidentův krok.

Kardinál Vlk byl morální autoritou, je možná dobře, že se prezident Zeman pohřbu nezúčastní

„Kardinál Vlk byl osobnost církevního i společenského života. Ve svém nadhledu by mu bylo asi jedno, zda se Zeman pohřbu zúčastní, nebo ne. Pro nás katolíky je důležitější, zda si pan prezident na kardinála pozitivně vzpomene. To je více jak 10 věnců a státní pohřeb,“ domnívá se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Lidovecký senátor Zdeněk Papoušek se dopustil odvážné prognózy. „Dopřejme panu prezidentovi jedno z jeho posledních prezidentských gest, protože za rok už panem prezidentem nebude,“ zatipoval si.

„Kardinál Vlk navždy zůstane pro velkou část národa významnou morální autoritou. Možná je lépe, že se prezident Zeman pohřbu nezúčastní,“ sdělila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„Je to rozhodnutí pana prezidenta. Celkem mě nepřekvapuje. Vypovídá nejvíce o něm samotném a o jeho ‚moudrém‘ nadhledu,“ upozornil místopředseda ODS Martin Kupka.

Na Zemanovu avizovanou neúčast na pohřbu ostře zareagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ve více než tisícileté historii zemí Koruny české se hlava církve a hlava státu měli rádi jen výjimečně. Většinou se rádi neměli. Přesto si navzájem projevovali úctu. Například i tím, že si chodili navzájem na  pohřeb, protože tím vyjadřovali úctu té instituci, ne osobní názory na tu osobu. To je přirozené chápání přirozené pozice, kterou zrovna ten člověk zastává, ať už je arcibiskup nebo prezident. Nechápe to jen buran. Tím bohužel pan prezident je,“ řekl ParlamentnimListům.cz.

„Státník by se neměl řídit podle svých sympatií a antipatií, ale důstojně plnit funkci jemu svěřenou,“ konstatoval bývalý europoslanec Libor Rouček (ČSSD).

Jinak to vidí jiný sociální demokrat, bývalý ministr, poslanec a velvyslanec Jaroslav Bašta. „Dle mého názoru je to dostatečné. Česká republika je stále ještě sekulárním státem,“ sdělil. Další člen ČSSD poslanec Antonín Seďa k tomu napsal: „Je to rozhodnutí pana prezidenta. Protože neznám pracovní program Miloše Zemana, nemohu se k danému rozhodnutí více vyjádřit.“

Co slibovaná odluka církve od státu

„Stále je slibována odluka státu a církve, ale zatím pouze platíme katolické církvi peníze a žádná odluka ani nezačala. Odluka znamená, že katolická církev nebude mít z hlediska státu žádné výsadní postavení. Není tedy žádný důvod, aby byli katoličtí představitelé zváni například na oslavy státních svátků (viz Dominik Duka jako jediný církevní představitel vloni 28.10. na oslavách na Vítkově nebo při otevření tunelu Blanka). A naopak státní představitelé by neměli asistovat při církevních akcích.,“ domnívá se člen předsednictva Svobodných Jiří Payne.  „Prezident státu, kde má být odluka státu a církví, stejně jako další politikové, by měli mít protokolárně velmi nedoporučeno zúčastňovat se jakýchkoli církevních událostí  (včetně pohřbů církevních představitelů), jako představitelé státu, protože tím narušují náboženskou neutralitu státu. Pokud byli Miloš Zeman a Miloslav Vlk blízcí osobní přátelé, jistě by se slušelo, aby jeho pohřeb navštívil jako soukromá osoba,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …