Supermarkety máte radši než občany! Fialův muž na hanbě. „Nejhorší vláda“ v potravinách

25.10.2022 14:17

V europarlamentu měl nedávno projev ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Prezentoval závěry summitu ministrů zemědělství G20. Mimo jiné hovořil i o udržení cenové dostupnosti potravin pro obyvatele Evropy a také o podpoře malých a středních zemědělců. Na tato slova však reagoval europoslanec ANO Martin Hlaváček. Ten Bekovi vytkl, že o těchto věcech hovoří, ale česká vláda má na potraviny vysokou DPH, podporuje zemědělce, kteří nic neprodukují, a prý má v lásce potravinové řetězce místo malých a středně velkých zemědělců.

Supermarkety máte radši než občany! Fialův muž na hanbě. „Nejhorší vláda“ v potravinách
Foto: Repro Facebook
Popisek: Europoslanec Martin Hlaváček kritizuje ministra pro evropské záležitosti, Mikuláše Beka

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
V Evropském parlamentu nedávno proběhla debata na téma potravinového zabezpečení, která následovala po setkání ministrů zemědělství G20. Úvodní slovo na ní měl český ministr pro evropské záležitosti, Mikuláš Bek. Ten uvedl, že akutní ohrožení z důvodů potravinové nesoběstačnosti je důvodem k obavám pro všechny. „Ruská válka proti Ukrajině ještě zhoršuje již tak špatnou situaci v mnoha zranitelných zemích a tlačí ještě více lidí do extrémní chudoby,“ řekl ministr.

Zmínil, že až 50 zemí je z 30 % závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny a asi 20 zemí je závislých z více než 50 %. V Evropě prý díky společné agrární politice nedostatek jídla nehrozí, takže EU může přispívat k světové nabídce jídla. Ovšem je prý potřeba zajistit, aby jídlo bylo pro občany EU cenově dostupné a také zajistit dostatek hnojiva, aby ceny klesly a nehrozily výpadky dodávek. EU prý musí zůstat „plně mobilizovaná“, aby mohla Ukrajině pomoci exportovat její zemědělskou produkci. Tedy například se snažit o to, aby černomořská obchodní trasa zůstala funkční.

„Ministři G20 také podtrhují, že současná potravinová krize musí být řešena udržitelným způsobem a zdůraznili důležitost urychlení transformace našeho potravinového systému,“ pravil Bek s tím, že to je v souladu s výsledky summitu OSN z roku 2021 a s agendou EU, kterou určuje Green Deal a strategie Farm to Fork. Ujistil přítomné, že EU bude dále spolupracovat s mezinárodními partnery, například OSN, aby snížila riziko narušení dodavatelských řetězců a dominového efektu růstu cen potravin. A že také bude třeba podporovat malé a středně veliké zemědělce.

Na ministrova slova ovšem reagoval europoslanec ANO Martin Hlaváček, bývalý náměstek ministra zemědělství: „Pane ministře, vy jste se tady zaklínal cenovou dostupností potravin. Tak já se ptám, proč to neděláte? Vy reprezentujete vládu, která snížila podpory zemědělcům, těm, kteří produkují potraviny, a dala je těm, kteří žádné potraviny neprodukují. Vládu, která nepomohla s cenami vstupů, vládu, která má nejvyšší DPH na potraviny v Evropě – to jsou fakta – a vládu, která způsobila, že v průběhu několika měsíců tohoto roku potravinová inflace dokonce předstihla inflaci energetickou. To je rekord,“ pravil na Bekův účet.

A dodal: „A co je nejhorší? Necháte ještě padnout malé a střední české producenty potravin. Jste asi poslední vládou v Evropě, která také miluje obchodní řetězce víc než vlastní občany. My je tady naštěstí tolik nemilujeme. Tak já bych chtěl jenom poprosit, abyste buď začali dělat to, co tady v Evropě říkáte, anebo abyste se tady paní komisařce raději příliš nepletl pod ruce, až budeme řešit ceny potravin.“

Bek ovšem reagoval, že v europarlamentu byl kvůli předsednictví Evropské rady, tedy by neměl komentovat situaci v jednotlivých členských státech. A že čeká, že tento rozdíl bude členům europarlamentu nejen znám, ale bude i respektován.

Hlaváček se snížení DPH věnoval i dříve. „Včerejší debata s potravináři jasně potvrdila, že snížení DPH na potraviny by cenám ulevilo, pokud by si ho ovšem v kapse nenechaly obchodní řetězce! Výzva pro Tomáše Prouzu, SOCR a vládu: dokážete se domluvit na závazku, že snížení DPH supermarkety ‚nesežerou‘? To se asi bojíte, co?“ dorážel na Potravinářskou komoru, Úřad vlády a také Tomáše Prouzu, viceprezidenta Hospodářské komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…