Vznik covidu? HIV, mlčí se o tom. Doktor Svoboda nejen o mutaci

01.12.2021 11:51 | Rozhovor

Genetickou výbavu omikronu, nové varianty koronaviru, budou virologové schopni rozšifrovat během dvou až tří týdnů. Podle imunologa Jaroslava Svobody se dozvíme, jak na něj bude reagovat infikovaný člověk, až později po analýzách imunitního systému infikovaných lidí. Uznávaný vědec také upozorňuje, že některé povrchové znaky nového koronaviru obecně připomínají některé povrchové znaky HIV. Ostatně objevitel viru HIV už před rokem prohlašoval, že celý výzkum ve Wu-chanu, odkud unikl koronavirus, byl zacílen na preventivní vakcínu proti HIV.

Vznik covidu? HIV, mlčí se o tom. Doktor Svoboda nejen o mutaci
Foto: YouTube Show Jana Krause
Popisek: Imunolog Jaroslav Svoboda

Nová varianta koronaviru SARS-CoV-2, označovaná jako omikron, byla původně spojována se zeměmi na jihu Afriky, nyní se hovoří o tom, že ještě dříve byla zjištěna v Nizozemsku. Co se o ní dá říci takhle krátce po jejím zachycení?

Podle toho, co zatím vím, byla varianta omikron poprvé zachycena na hranicích Botswany, nejvíce je zatím studována v Jihoafrické republice, ale při dnešní globalizaci se již rozšířila prakticky po celé Evropě. Dokonce se předpokládá, že k mutaci mohlo dojít u HIV pozitivního člověka, ale to je zatím domněnka.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí

Z čeho tahle úvaha vychází?

Je skutečností, že některé povrchové znaky nového koronaviru obecně – nikoli geny pro tzv. reverzní transkriptázu, která by umožňovala přepis z RNA do jaderné DNA – připomínají některé povrchové znaky HIV. Proto se profesor Luc Montagnier už minimálně před rokem vyjádřil v tom smyslu, že celý výzkum ve Wu-chanu, kde byl snad dokonce oficiálně delší dobu přítomen, byl zacílen na preventivní vakcínu proti HIV. Nikdo to nebral moc vážně, protože ve vědeckém světě kolují fámy, že má pan profesor v poslední době dost alternativní názory, to se týká například diagnostiky borelií v tkáních pomocí měření změn elektromagnetického pole. Nicméně jsem čekal, že se tato souvislost nějak osvětlí. A skutečně koncem srpna ohlásila firma Moderna, že ukončila vývoj profylaktické vakcíny proti HIV a že bude tato vakcína uvedena na trh na podzim tohoto roku. Zatím je ale „ticho po pěšině“.

Anketa

Bude nakonec od března 2022 povinné očkování? Třeba i jen vybraných skupin.

11%
86%
hlasovalo: 11581 lidí

Rozumím tomu dobře, že profesora Luca Montagniera, nositele Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství z roku 2008, který je pokládán za jednoho z objevitelů viru HIV, nelze už brát moc vážně, a tedy ani jeho vyjádření ke koronaviru?

Osobně znám pana profesora Montagniera i paní profesorku Francoise Barré-Sinoussi, objevitele HIV, z doby, kdy jsem koncem 80. let pracoval v nemocnici Claude Bernard-Bichat (Université Paris VII) na lůžkovém oddělení, kde byl hospitalizován i pacient, z jehož lymfatické uzliny byl HIV izolován a identifikován. Pana profesora Montagniera jsem tedy před více než třiceti lety osobně dobře znal, protože pracoval v Pasteurově ústavu, se kterým „naše“ klinika úzce spolupracovala, a působil na mě tehdy velmi seriózně a vážil jsem si ho. O omikronu je zatím známo, že tento virus má skupinu nových genů, z nichž je polovina virologům neznámá. Afrika nás ještě může překvapit.

Ale nemusí to být jen v negativním smyslu. Německý zdravotnický expert a příští spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach prohlásil, že covid vyvolaný variantou omikron se zatím chová jako méně nebezpečný, zároveň se ale jeví nakažlivější. Mohl by tak vytlačit vysoce nakažlivou a nyní převažující variantu delta. Jsou to opodstatněné naděje?

Máte naprostou pravdu v tom, že zatím se klinické příznaky této infekce jeví jako mírnější, a proto by slova německého ministra o tom, že „by to mohl být příjemný dárek pod vánoční stromeček, protože by jeho rozšíření mohlo vytlačit nebezpečnější varianty viru vyvolávající těžší klinický průběh“, mohla být i pravdivá. Je však třeba vzít v úvahu, že typ viru sám o sobě ještě neznamená onemocnění, výsledný klinický obraz závisí vždy i na celkovém stavu lidského organismu, především jeho imunitního systému, a proto je předčasné se ke klinické závažnosti jednoznačně vyjadřovat.

Za jak dlouho tedy vědci zjistí, s čím v podobě mutace omikron máme tu čest a na co se máme připravit?

Virologové tvrdí, že snad budou schopni rozšifrovat genetickou výbavu této nové varianty nového koronaviru asi během dvou až tří týdnů. Jak na něj ale bude reagovat infikovaný člověk, to se pravděpodobně dozvíme později po analýzách imunitního systému infikovaných lidí, to znamená jejich celkového imunologického stavu i specifických protikoronavirových protilátek v třídách IgG, IgM a IgA („sliznice“) a specifické reakci tzv. „buněčné“ imunity, například metodou IGRA, která je už i dnes u nás dostupná. Doufejme však, že budoucí německý ministr zdravotnictví bude mít pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …