Úřad práce ČR zavádí ve spolupráci s Českou poštou další nástroj k eliminaci front

29.04.2022 15:16 | Tisková zpráva

Občané Ukrajiny prchající před válkou nemusí trávit dlouhé hodiny ve frontách, pokud chtějí žádat o humanitární dávku. Formuláře je možné podávat elektronicky.

 Úřad práce ČR zavádí ve spolupráci s Českou poštou další nástroj k eliminaci front
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Úřad práce ČR ve spolupráci s Češkou poštou vyzkoušel v uplynulých dvou dnech na speciálním pracovišti v Pražské tržnici v Holešovicích podání přes Mobilní klíč eGovernmentu a praxe se osvědčila. Jen během prvního dne si elektronický klíč zřídilo 133 lidí. V nejbližších dnech by se aktivita měla rozšířit po celé ČR.

V Pražské tržnici v Holešovicích fungují od 27. 4. 2022 čtyři pracoviště České pošty, kde si mohou žadatelé o humanitární dávku (HUD) zřídit Mobilní klíč eGovernmentu. Na základě této Identity občana už nemusí, stejně jako v případě aktivní Bankovní identity, na pracoviště ÚP ČR osobně a žádosti mohou odeslat ze svého počítače nebo mobilního telefonu. Dosud si zde Mobilní klíč zřídilo 279 lidí.

„Už první dva dny pilotního provozu ukázaly, že toto je správná cesta. V nejbližších dnech proto rozšíříme tuto praxi na celou republiku. Jde o další možnost, jak příchozí občané Ukrajiny mohou o dávku žádat elektronicky a nemusí trávit dlouhé hodiny čekáním ve frontách. V tomto ohledu žádáme o vstřícnou spolupráci obce,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„Mobilní pracoviště CzechPOINT máme připravena právě pro mimořádné situace, jako je tato. Lidem prchajícím před válkou chceme nabídnout takovou formu našich služeb, která pro ně bude jednoduchá a rychlá. To mobilní CzechPOINT a jeho obsluha splňují,“ říká ředitel pobočkové sítě České pošty Pavel Ryvola.

„Snažíme se administraci dávek maximálně digitalizovat, aby se lidé ke svým penězům dostali co nejsnazší cestou. Aplikaci, v níž lze žádat o humanitární dávku a solidární příspěvek, jsme vyvinuli v rekordním čase. A v digitalizaci samozřejmě chceme nadále pokračovat,“ připomíná náměstek Sekce informačních technologií na Ministerstvu práce a sociálních věcí Karel Trpkoš.

Kontaktní body CzechPOINT jsou nejen na tisícovce poboček České pošty, ale také na každém městském a obecním úřadě. Občané Ukrajiny pod dočasnou ochranou si na všech těchto místech v rámci celé ČR mohou Mobilní klíč eGovernmentu zřídit.

„Tyto informace sdělujeme všem příchozím žadatelům a potřebné informace najdou I v prostorách obou hal v Pražské tržnici. Naši zaměstnanci a dobrovolníci, kteří zde vypomáhají, jsou připraveni zájemcům se zřízením “elektronického klíče” pomoci,” dodává ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Praze Jan Tvrdek.

Na kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR se v metropoli denně obracejí tisíce občanů Ukrajiny, kteří chtějí požádat o humanitární dávku. Tento region tak patří mezi nejvytíženější, pokud jde o počet klientů z řad cizinců pod dočasnou ochranou. Zároveň, s ohledem na počet obyvatel, má také jeden z nejvyšších počtů klientů z řad občanů ČR. Aby ÚP ČR zajistil důstojné podmínky nejen pro občany Ukrajiny, ale také občany ČR, kterým poskytuje veškeré služby v oblasti zaměstnanosti i nepojistných sociálních dávek, otevřel 4. 4. 2022 speciální pracoviště, na kterém vypomáhají i kolegové z jiných krajů a MPSV. K dalšímu posílení jeho kapacit došlo o čtyři dny později. Cílem je především odlehčit ostatním pracovištím v rámci hlavního města. Zaměstnanci ÚP ČR jsou klientům k dispozici hned ve dvou halách označených číslem 29 a 27. Denně je otevřeno 24 přepážek. Příchozím se věnují na tři desítky úředníků a jedenáct dobrovolníků.

Souhrnné informace, včetně videonávodu na vyplnění žádosti o humanitární dávku v češtině i ukrajinštině jsou k dispozici na webových stránkách Úřadu práce ČR ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…