Tip 1: Čistota základ úspěchu
Nejčastější chybou při fotografování bývá nevhodně zvolené pozadí. Většinou se můžeme setkat s příliš strukturovaným až rušivým pozadím, na kterém potom nemá objekt šanci vyniknout. Pozadí proto volte jednolité, v ideálním případě ve světlých odstínech. Velkou službu také udělá kout velké, čistě bílé místnosti. Dalším praktickým pomocníkem může být fotografický stůl anebo takzvané nekonečné pozadí, které umožňuje fotografovat s dostatečným odstupem, a od nějž navíc odpíchnete objekt od okolí. Pro nekonečné pozadí je ideální si pořídit papír nebo látku v rolích, které upevníte ke stropu a poté odmotáváte dle potřeby. „Většina začátečníků často zapomíná na čistotu produktu, což je však u produktové fotografie základ úspěchu,“ upozorňuje Jan Vojtek, fotograf ze společnosti PhotoRobot. „Pro manipulaci s výrobky je dobré pořídit si lehké bavlněné rukavice, které zamezí ulpívání otisků prstů. Vhodné je také používat čistící hadřík typu švédská utěrka,“ doplňuje Vojtek.
Tip 2: Světla není nikdy dost
Při fotografování se nebojte snímek mírně přeexponovat, aby nebyl příliš tmavý. Ve většině případů postačí expozici korigovat o +2/3 až +1 EV. V takovém případě se totiž hezky rozsvítí bílé pozadí. Vyhněte se raději přirozenému osvětlení, které vám nezajistí stále stejné světelné podmínky a tím pádem ani stejné výsledky. Použití umělého osvětlení je mnohem lepší volbou. V takovém případě postačí i dva výkonnější reflektory anebo externí blesk, který odráží světlo od stropu. K prokreslení struktury předmětu a k eliminaci nehezkých a tvrdých odlesků je dobré používat difúzní stan. Ten zajistí rozptýlené a měkké světlo s neostrými stíny, ať už svítíte čímkoliv. Velmi praktickým doplňkem je také odrazná deska, kterou si můžete pořídit v různých velikostech. Díky ní nasměrujete světlo tam, kam opravdu potřebujete.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva