ACCA: Podnikatelská důvěra ve východní Evropě byla obnovena, ale nedostatečná likvidita ohrožuje investice

18.11.2014 18:07

Aktuální výsledky největšího pravidelného průzkumu o stavu globálních ekonomických podmínek (GECS) naznačují, že region střední a východní Evropy i globální ekonomika podle všeho vstupují do období nebezpečné nejistoty. Zjištění za třetí čtvrtletí letošního roku navíc poukazují na neutěšené vyhlídky pro obchodování ve střední a východní Evropě.

ACCA: Podnikatelská důvěra ve východní Evropě byla obnovena, ale nedostatečná likvidita ohrožuje investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Z průzkumu, který společně organizují ACCA (Asociace certifikovaných účetních) a IMA (the Institute of Management Accountants), dále vyplývá, že se za třetí čtvrtletí zhoršil makroekonomický výhled regionu střední a východní Evropy. 58 % respondentů (na rozdíl od 54 % v minulém čtvrtletí) si nyní myslí, že se podmínky zhoršují, zatímco pouze 37 % očekává oživení (na rozdíl od 44 % ve druhém čtvrtletí).

Podle GECS se ve střední Evropě za uplynulé čtvrtletí také ztížil přístup k růstovému kapitálu a cashflow spadl na rekordně nízkou úroveň, kvůli čemuž došlo k dramatickému omezení budování kapacit a příležitostí k neorganickému růstu. Na druhou stranu lze pozorovat návrat konvenčních obchodních příležitostí a zmírnění nestálosti směnného kurzu, což pozitivně pozměnilo neradostnou makroekonomiku regionu a prolomilo rok trvající trend.

„V praxi zůstávají podmínky pro podnikání v našem regionu náročné, ale je nutno říci, že respondenti také vidí jiskřičky naděje, o čemž svědčí zvýšení podnikatelské důvěry o 5 procentních bodů ve srovnání s minulým čtvrtletím,“ uvedla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Globální zjištění

V celosvětovém měřítku GECS zjistila, že jak důvěra v reálnou ekonomiku, tak investiční výdaje zaznamenaly výrazný propad. ACCA a IMA přitom varují, že pouze přetrvávající síla finančního sektoru a některých rozvíjejících se trhů pomáhá udržovat iluzi ekonomického zotavování.

Obě organizace dále upozornily na několik znepokojivých trendů: klesající globální podnikatelská důvěra již druhé čtvrtletí za sebou, zvyšující se spoléhání na státní výdaje, strach z deflace na rozvinutých trzích a prudký pokles investičních výdajů téměř po celém světě.

„Je zcela jasné, že oživení finančního sektoru zkreslilo skutečný stav reálné ekonomiky, která i přes největší dostupnost růstového kapitálu od začátku globální krize trpí nedostatkem opravdových podnikatelských příležitostí, a tudíž i utlumením investic po celém světě. Mnoho rozvíjejících se ekonomik, jejichž kontinuita růstu a finanční stabilita závisí na vývozu pohonných hmot a nerostných surovin, bylo také vystaveno těžké zkoušce kvůli poklesu poptávky po ropě a dalších komoditách,“ dodal Manos Schizas, ekonomický analytik ACCA.

Zpráva GESC Q3 přichází po období, ve kterém v médiích dominovala vzájemně nesouvisející témata jako ukrajinská krize, epidemie eboly v západní Africe a vzestup Islámského státu. Dopad těchto událostí na ekonomickou důvěru nastoluje závažné otázky o možných reakcích globální ekonomiky na vážně destabilizující globální události.

Průzkum globálních ekonomických podmínek (GECS), jenž je společným projektem ACCA a IMA, je celosvětově největším pravidelným ekonomickým průzkumem mezi účetními. Zahrnuje celou škálu proměnných a jeho hlavní zjištění představují spolehlivé ukazatele pro odhady růstu HDP v zemích OECD.

ACCA a IMA nedávno zveřejnily výroční zprávu GECS s názvem „Pět let globálního ekonomického zotavování“ (Five years of the global economic recovery), která obsahuje klíčová zjištění průzkumů GECS od roku 2009. Zpráva je přístupná na stránkách ACCA - http://goo.gl/KsIAEw.

O ACCA

ACCA (Asociace certifikovaných účetních) je globální organizace sdružující profesionální účetní se 170 000 členy a 436 000 studenty ve 180 zemích celého světa. Snažíme se nabízet prvotřídní kvalifikaci relevantní pro naše odvětví pracovitým, schopným a ctižádostivým lidem po celém světě, kteří usilují o uspokojivou kariéru v účetnictví, financích a managementu.

Pracujeme prostřednictvím sítě více než 91 kanceláří a center a s více než 8 500 schválenými zaměstnavateli po celém světě, kteří svým zaměstnancům poskytují vysoký standard v učení a rozvoji. www.accaglobal.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…