AOPK ČR: Sokolí rekord - v Jeseníkách vyvedli 42 mláďat

25.07.2023 10:01 | Tisková zpráva

Letos opustilo hnízda v Jeseníkách nejvíce sokolích mláďat v novodobé historii. Hnízdilo zde 23 párů sokolů a vylétlo 42 mláďat. Je to o dva hnízdící páry a jedno mládě více než v doposud nejúspěšnějším roce 2021. Počet vyvedených mláďat meziročně kolísá, například vloni jich hnízda opustilo 28. Z pohledu stability populace je ale důležitější počet hnízdících párů.

AOPK ČR: Sokolí rekord - v Jeseníkách vyvedli 42 mláďat
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Díky fotopastem se nám podařilo zdokumentovat poměrně dramatický průběh hnízdění jedné sokolí rodiny. Samice svá vejce nejprve kvůli  tenké skořápce rozsedla a sežrala. Z náhradní snůšky se vylíhlo už jen jedno mládě, které ale dlouho nepřežilo. Ve svých 14 dnech se stalo kořistí kuny skalní. Ty jsou v Jeseníkách nejčastějších přirozeným predátorem sokolů. Pozitivní v letošním sokolím roce je, že počet mláďat je tak vysoký přesto, že více než jedna třetina hnízdění nebyla v závěru úspěšná,“ vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

V Jeseníkách se první hnízdění v novodobé historii  datuje do roku 2001 [1]. Od té doby tu sokoli vyvedli téměř čtyři stovky mláďat. Jeseníky se svým okolím jsou dnes jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v naší republice. Zatímco v některých jiných místech – například na Broumovsku – letos někteří sokoli uhynuli v důsledku ptačí chřipky, v Jeseníkách zaznamenána naštěstí nebyla.

V Jeseníkách sokoli většinou nehnízdí na výrazně turisticky či lezecky frekventovaných místech. Na rozdíl od chráněné krajinné oblasti Broumovsko či národního parku České Švýcarsko tak státní ochrana přírody nemusí přistupovat k zásadnímu omezování vstupu návštěvníků. „Letos jsme na dvou lokalitách instalovali v nejkritičtější období hnízdění informační tabule regulující pochyb v daném místě. Všem návštěvníkům, kteří sdělení respektovali a přispěli tak k úspěšnému vyvedení mláďat, patří poděkování,“ popisuje ornitolog Tomáš Pospíšil, spolupracovník AOPK ČR.

V Jeseníkách a v Rychlebských horách sokoli opakovaně obsazují přibližně dvacet skalních lokalit, kde hnízdí přímo na římsách či ve starých krkavčích hnízdech. „Věřím, že i letošní velmi pěkný přírůstek sokoli brzy překonají. Skalnaté území Jeseníků se svým neméně vhodným okolím jim vedle kvalitních hnízdních možností nabízejí i dostatečnou potravní nabídku,“ uzavírá Petr Šaj.  

Ve druhé polovině minulého století počty sokolů drasticky poklesly, především kvůli nadměrnému používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Postupně se do naší krajiny díky důsledné ochraně vracejí.  Vloni byl v České republice doložen výskyt 130 párů, z čehož 101 párů prokazatelně hnízdillo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…