AOPK ČR: Víkendové mapování velkých šelem v Jeseníkách po desetileté přestávce

18.02.2024 22:08 | Tisková zpráva

Plošný monitoring má zjistit, kolik rysů a vlků se v chráněné krajinné oblasti Jeseníky pohybuje. Pořádá jej Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky ve spolupráci s Hnutím DUHA. Zhruba čtyřicítka mapovatelů vyrazila do terénu v pátek ráno.

AOPK ČR: Víkendové mapování velkých šelem v Jeseníkách po desetileté přestávce
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

První podobné sčítání šelem se konalo pod hlavičkou Správy CHKO Jeseníky už v roce 1986. Od té doby probíhalo s různě velkými přestávkami, s plošným monitoringem se přestalo zhruba před deseti lety. Vlk se tehdy v oblasti nevyskytoval vůbec a populace rysa poklesla na minimum, resp. stálá populace zanikla a zaznamenány byly jen občasné výskyty v okrajových částech CHKO. Navíc slabá nebo žádná sněhová pokrývka monitoring komplikovala, protože stopy v terénu nebyly dobře vidět.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí

Nyní, když se čím dál častěji objevují zprávy o výskytu vlků v Jeseníkách, se ochranáři rozhodli tuto tradici obnovit. Kromě pracovníků AOPK ČR, Správy CHKO Jeseníky se do sčítání zapojili také dobrovolná stráž přírody a dobrovolníci z Hnutí Duha. Celkově se v terénu pohybovalo kolem čtyřiceti lidí, kteří procházeli předem vytipované trasy. Sčítání na trasách doplnily i fotopasti, instalované na místech s předpokládaným výskytem velkých šelem.

„Pravděpodobnost nalezení pobytových stop šelem se rok od roku zvyšuje a každá informace o jejich výskytu je pro nás velmi cenná. Využíváme je třeba, když doporučujme chovatelům hospodářských zvířat, jak zabezpečit stáda,“ komentuje Vít Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Sněhové podmínky sice nejsou ani letos ideální, i tak se ale dají hledat stopy v blátě, trus nebo zbytky kořisti. Navíc se nesledují jen stopy šelem, ale zaznamenávají se i pozorování dalších vzácných a ohrožených druhů živočichů.

Ve stejném termínu pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR také mapování velkých šelem v CHKO Beskydy a CHKO Bílé Karpaty. V Beskydech se letos konal 40. ročník této akce.

Výsledky mapování budou uloženy do Nálezové databáze ochrany přírody, kterou AOPK ČR provozuje. Ta nyní obsahuje téměř 34 milionů údajů o výskytu různých druhů živočichů, rostlin a hub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…