AOPK: Sysli ze Zoo Hluboká se stěhují do Strakonic

20.07.2023 22:03 | Tisková zpráva

Přesně 36 syslů bylo vypuštěno na letišti ve Strakonicích. Pocházejí z odchovů v Zoo Hluboká a záchranné stanice Rozovy a měli by oživit zdejší skomírající populaci tohoto vzácného hlodavce. Akce je součástí záchranného programu [1], který pro sysla před více než patnácti lety připravila a koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. V celé České republice totiž žije zhruba jen 6000 syslů.

AOPK: Sysli ze Zoo Hluboká se stěhují do Strakonic
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Letiště ve Strakonicích je jedním z pouhých 40 míst v České republice, kde se sysel obecný vyskytuje. V posledních letech jsme tu ale zaznamenali velký úbytek zvířat, pravděpodobně kvůli silným přívalovým dešťům. Zatímco v roce 2018 tu žilo odhadem 150 syslů, letos na jaře jsme pozorovali jediného,“ vysvětluje Lenka Čolobentičová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Příklad sysla názorně ilustruje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech byl označován za škůdce. Kvůli změnám v zemědělském hospodaření ale z naší krajiny téměř vymizel. Syslové doplatili na rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkou travou a používání chemických prostředků. Nyní je sysel kriticky ohroženým druhem, pomoci přežít by mu měl právě záchranný program,“ říká František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

„Sysly jsme měli ve Strakonicích vypouštět už vloni, ale museli jsme akci odložit. V přípravné fázi se tehdy v chovech nepodařilo nachytat dostatečné množství zvířat. V letošním roce je situace mnohem příznivější. Odchovy se daří, a mohou tak pomoci posilovat syslí populace ve volné přírodě,“ doplňuje Markéta Jariabková ze Zoo Ohrada.

„Sysli se vypouštějí především na místech, kde sice jsou vhodné podmínky, ale z nějakého důvodu počet zvířat klesá. To je i případ strakonického letiště. Právě některá sportovní letiště jsou totiž pro sysly vhodným prostředím – je tu nízká tráva, nepobíhají kočky, zvířata tu mají klid. To, jak se tady syslům daří, budeme samozřejmě nadále sledovat,“ dodává Jan Matějů z Muzea Karlovy Vary, jeden z autorů záchranného programu.

„Záchranné programy pomáhají v naší krajině udržet vzácné druhy rostlin a živočichů. Nyní jich máme již třináct a chystáme další [2]. Díky nim se podařilo zachránit pro naši přírodu hvozdík písečný český, daří se zvyšovat počty užovek stromových. Prospívají ale i jiným druhům. Často totiž spočívají v podpoře šetrného hospodaření, které zlepšuje podmínky i pro jiné rostliny a živočichy,“ uzavírá František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poznámky:
[1] Záchranný program sysla obecného v České republice zajišťuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Více ZDE.
[2] Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…