Adventní koncert SOČRu s dirigentem Nesterowiczem a violistou Rysanovem

12.12.2017 15:13

„Zimní snění“ – tímto podtitulem je opatřen předvánoční koncert rozhlasových symfoniků. Inspirací k němu byla jedna z uváděných skladeb, Čajkovského Symfonie č. 1 g moll. K poutavému vyznění 18. prosincového večera přispěje ovšem nejen dramaturgie, ale v určující míře též vzácní hosté ze zahraničí, violista Maxim Rysanov a dirigent Michał Nesterowicz, který se SOČRem spolupracoval už vloni na podzim a zanechal v Praze velmi silný dojem.

Adventní koncert SOČRu s dirigentem Nesterowiczem a violistou Rysanovem
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Tentokrát společně provedou skladby Suka, Martinů a Čajkovského, a potěší tak publikum ve Dvořákově síni, posluchače stanice Vltava a také zahraniční milovníky klasiky. V rámci prestižní série Euroradio Premium Concerts se totiž koncert vysílá rovněž na Slovensku, v Chorvatsku, Rumunsku, Polsku, Litvě, přebírají ho i Sárský rozhlas a BBC.

Program uvede Fantastické scherzo od Josefa Suka, virtuózní kus pro orchestr. Sám autor se o něm v pozdějším věku vyjadřoval poměrně pejorativně, pro nás je však tento opus dokladem jeho brilantní práce s barvami orchestru a mladistvé tvůrčí invence.

Od učitele přesuneme pozornost k jeho žáku, Bohuslavu Martinů, což je opodstatněno ještě další okolností – koncert je nejen abonentním večerem rozhlasových symfoniků z Prahy, ale zároveň spadá do rámce tradičních prosincových Dnů Bohuslava Martinů. Rapsodie – koncert pro violu a orchestr, kompozice oplývající tóny naděje, touhy a stesku po rodné zemi, zároveň též jisté rezignované melancholie, vznikla na zakázku dirigenta George Szella a houslisty-violisty Jaschi Veissiho.

V Rudolfinu přednese sólový part britsko-ukrajinský violista Maxim Rysanov, neobyčejně zajímavý a charismatický hudebník.  Jako violista je častým hostem na prestižních světových hudebních scénách, například na koncertech Last Night of the Proms a festivalech v Edinburghu, Salzburgu a Verbier. Navíc dokázal úspěšně skloubit hru na violu s kariérou dirigenta. Činorodý je také na poli komorní hudby a jako nadšený propagátor soudobé tvorby; z jeho podnětu vznikly četné skladby pro violu.

Po přestávce se rozezní „Zimní sny“, první symfonie Petra Iljiče Čajkovského. Bude jistě pozoruhodné vyslechnout ji v provedení polského dirigenta a českého orchestru, kteří navíc projevují nebývalou míru souznění. Poprvé se setkali vloni, na památném koncertu s klavíristou Lukášem Vondráčkem, a zajiskřilo to mezi nimi skutečně mocně!

Jméno Michała Nesterowicze je v hudebních kruzích vyslovováno s narůstajícím respektem. Od svého vítězství na evropské dirigentské soutěži pořádané Orchestrem Cadaqués v roce 2008 a poté, co získal jednu z cen na 6. ročníku Mezinárodní dirigentské soutěže Grzegorze Fitelberga v Katovicích, dirigoval mnoho významných těles. Absolvent vratislavské Hudební akademie působí jako hlavní hostující dirigent v Basilejském symfonickém orchestru a dlouhodobý vztah ho pojí se Symfonickým orchestrem Tenerife, jehož byl donedávna šéfdirigentem a uměleckým ředitelem.

Koncert konaný 18. prosince ve Dvořákově síni Rudolfina bude z iniciativy SOČRu věnován památce prof. Václava Riedlbaucha, ředitele Nadace Bohuslava Martinů.

PROGRAM:

Josef Suk (1874–1935): Fantastické scherzo, op. 25
Bohuslav Martinů (1890–1959): Rapsodie – koncert pro violu a orchestr
Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893): Symfonie č. 1 g moll „Zimní sny“, op. 13

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Michał Nesterowicz – dirigent
Maxim Rysanov – viola

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 18. PROSINCE V 19.30 HODIN

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava a v rámci prestižní série Euroradio Premium Concerts ho přebírají rozhlasy řady dalších evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…